Overlayer

Activation & Brand building | Door David de Vries | Leestijd 4 minuten | 22-01-2016

4 tips voor het opstellen van de beste buyer persona

Een persona is een archetype van een gebruiker, oftewel een karakterisering van een bepaald type klant. Bij het creëren van een persona bundel je de gemeenschappelijke kenmerken en behoeften van de doelgroep. Het is een effectieve manier om in de huid van je klant te kruipen.

Buyer persona

Het opstellen van de beste buyer persona is nog een hele kunst. Dit is meer dan een doelgroep beschrijving, zoals bij de persona. Een buyer persona laat je precies zien wie jouw koper is en wat zijn beweegredenen zijn. Het profiel start met de beschrijving van de koper en daarna volgen de beweegredenen van de klant om tot een bepaalde aankoop te komen. Het creëren van een buyer persona maakt het mogelijk om effectievere marketing tools te ontwikkelen en zo een betere aansluiting bij de kopers van je product of dienst te vinden. Hoe een koper zich online en in social media gedraagt, speelt hier een belangrijke rol. Wij geven je graag wat tips om je eigen buyer persona op te stellen.

Tip 1: Speur internet en social media af

Hoe kun je het beste achter de interesses en het koopgedrag van je klanten komen? Het antwoord is al snel gevonden via internet en social media. Blader door de twitterprofielen die een aantal (potentiële) klanten volgen, check de ‘likes’ op Facebook en bekijk enkele profielen op LinkedIn. Lees de verhalen op online forums of praat met klanten via Google Hangouts. Wil je een goed overzicht? Maak dan gebruik van monitoring tools. De vragen die je jezelf kan stellen in deze zoektocht zijn: Waar praten je kopers over op social media? Hebben ze iets op te merken over jouw product of dienst? En op welke social media zijn ze het meest actief? Wanneer je de antwoorden hierop hebt gevonden kan je met je content inspelen op de doelgroep. Het is namelijk van belang om op alle plaatsen te zijn waar de doelgroep mogelijk kan zijn.

 

Tip 2: Zorg voor draagkracht

Het verzamelen van informatie over je klanten kan op vele manieren. Via social media kom je al veel over ze te weten, maar relevante informatie kan ook intern verkregen worden. Denk maar eens aan de medewerkers die intensief contact hebben met klanten. Verkopers, klantenservice en webcare weten veel over het gedrag en de triggerzones van de klant, wat van grote toegevoegde waarde kan zijn voor je persona. Deze medewerkers zullen een andere input geven dan leden van de directie of marketeers. Dit zal binnen de organisatie zorgen voor draagkracht.

 

Tip 3: Maak je buyer persona zichtbaar

Wanneer je je buyer persona vergeet te gebruiken in je productontwikkeling en contentcreatie heb je er natuurlijk niks aan. Het is van belang dat je ze uitwerkt tot tastbare persoonlijkheden. Gebruik bijvoorbeeld voorkeur voor stijlen, inspiratiebronnen, etc. Geef ze een duidelijke naam en een gezicht, beschrijf de beweegredenen voor een aankoop en hang ze daarna aan de muur of maak een Facebookprofiel aan voor je buyer persona.

Ga niet op internet op zoek naar een voorbeeld. Deze zijn nogal lastig te vinden. Daarom heb ik voor je gezocht en ben uitgekomen bij een voorbeeld persona gemaakt door het Buyer Persona Institute. Dit voorbeeld is door hen gecreëerd door een interview af te nemen met marketeers die op het punt stonden om e-mail software te kopen. (Ook dit is een manier om je buyer persona tot stand te laten komen.) Met dit voorbeeld krijg je hopelijk een beter beeld van het opstellen van een buyer persona.

Tip 4: Actualiseer met regelmaat

De wereld ontwikkelt zich razend snel. Wensen, behoeften en mogelijkheden van mensen en organisaties veranderen. Maar denk er aan, buyer persona’s ontwikkelen zich zodoende ook!

Met deze tips hebben we je een stukje op weg geholpen. Hup, aan de slag en breng jouw buyer persona tot leven!

Ook interessant

Gerelateerde case

Zevenaar is duurzaam op weg naar morgen

Hoe brengen we duurzaamheid nóg meer onder de aandacht bij onze inwoners en ondernemers? En hoe vergroten we het bewustzijn en de betrokkenheid van de gemeenschap?

Lees verder
Gerelateerd artikel

Spreek met reclame de behoeftepiramide van Maslow aan

Lees verder