Ben Lammers | 30 juni 2017

Aandacht voor details

‘t Zijn de kleine dingen die het doen, dat werd in de zeventiger jaren al door Saskia en Serge bezongen. Details zijn door de eeuwen heen al van wezenlijk belang geweest. Om het grote geheel meer glans te geven en om onderscheidend te kunnen zijn van de rest. De Grieken en Romeinen voorzagen metershoge pilaren al van ornamenten om hiermee vooral de rijkdom te onderstrepen. Eigenlijk zien we deze vorm van verrijking overal in terug.

Of het nu gaat om kunst, architectuur, fotografie, vormgeving of communicatie, het grote geheel onderscheidt zich vaak door subtiele, creatieve detaillering.

Regisseren van het ontwerp

In de grafische vormgeving is het detail van groot belang. In feite hangt het ontwerp van details aan elkaar. De keuze van het lettertype bijvoorbeeld, dat zorgt voor de juiste leesbaarheid en uitstraling. Een leek zal het waarschijnlijk niet kunnen onderscheiden, maar wat voor de totale uitstraling wel het juiste gevoel ondersteund. De vormgever regisseert zijn ontwerp zorgvuldig; de vorm van het ontwerp, de juiste tekst en fotografie, het kleurgebruik, de papierkeuze… stuk voor stuk details die de uitstraling van het geheel bepalen.

Logovoorbeelden

Leuke details in logo-ontwerpen zijn vaak de verstopte details die je pas ontdekt tijdens het bestuderen ervan. Dit laat de diepzinnigheid van een mooi ontwerp zien en creëert daardoor een meerwaarde.

Ook bij de productie van een ontwerp zien we het belang van detail terug. Drukwerk bijvoorbeeld is door de jaren heen steeds meer gedetailleerd. Door fijnere conventionele rasters of fantasierasters te gebruiken, werd de beeldkwaliteit steeds beter. Voor de kenners onder ons: vergelijk het maar met de eerste monochrome monitoren tot de Retina beeldschermen van nu.

Kleine lettertjes

details letters

De leesbaarheid is het belangrijkste criterium van alle goede typografie. Vorm en contrast zijn bepalend voor de juiste weergave op elk verschillend gekozen medium of, in het geval van drukwerk, om drukinkt te besparen bij grote oplages. Zo zijn de lettertypes in de loop van de eeuwen geëvolueerd van lood naar digitaal en van productie op papier tot weergave op mobiele telefoons.
Het scherm gedraagt zich anders dan papier. Daardoor zijn er de laatste decennia lettertypes ontwikkeld die een betere schermleesbaarheid opleveren zodat ook de kleine lettertjes nog leesbaar blijven.

Het gevoel van papier

De keuze van een papiersoort kan ook een detail zijn waar je ontwerp zich mee kan onderscheiden. De eerste indruk, het gevoel, is bepalend voor de kwaliteitsbeoordeling. Kies je voor een papiersoort dat optimaal is voor de fotoweergave, of liever een papiersoort waar tekst beter op te lezen is. Dikker papier geeft een hoger kwaliteitsimago dan een dun velletje. De afgelopen jaren is papier echter een sluitpost geworden, waardoor er veel mooie papiercollecties zijn verdwenen.

Het oog wil ook wat

Een ander detail in drukwerk, dat bepalend is voor een opvallend effect, is het gebruik van spiegelkarton, gemetalliseerd karton, folies en/of embossing. Vooral op het gebied van wenskaarten, etiketten, verpakking en magazines wordt dit vaker gebruikt. Doel is hier ook om de koper het gevoel te geven dat het om een hoogstaand, waardevol product gaat. Foto’s van bijvoorbeeld waterdruppels, krijgen door middel van uv-spotlak en embossing een 3D-effect.

Voorbeeld van detail in productdesign

aandacht voor details in productdesign

Bij productdesign zie je vaak subtiele details terugkomen in kleurgebruik of gebruiksgemak, inventieve constructies of juist de eenvoud van het weglaten. Maar ook het wegwerken van bijvoorbeeld lasnaden bij fietsframes waardoor het ontwerp helemaal af is.

Voorbereiding in fotografie

aandacht voor details in fotografie

In de fotografie worden details al gauw geassocieerd met macrobeelden van bloemen of insecten, maar vooral bij de reclamefotografie zie je hoe belangrijk details kunnen zijn. Bij het gebruik van modellen is de visagie een onmisbaar element en ook bij het scouten en de aankleding van een fotoset, is de keuze van de juiste modellen, kleding, props, kleuren, de perfecte locatie en het ideale licht van wezenlijk belang om de juiste uitstraling van het geheel te ondersteunen.

Analyseren van toepassingen

aandacht voor details in online uitingen

Bij het ontwerpen van online uitingen is aandacht voor detail ook erg belangrijk. Je doelgroep effectief weten te bereiken, informeren en tot handelen aan te zetten, is vaak een aaneenschakeling van zorgvuldig ontwikkelde en geanalyseerde details. Denk hierbij aan het gebruik van zoekwoorden, inzetten van de juiste content, beelden, lettertype, kleurgebruik, navigatie, plaats en vorm van de buttons.

Soms lijkt het allemaal zo eenvoudig, maar om het perfecte eindproduct te kunnen maken is de toepassing van de juiste details een weloverwogen keuze geweest. Vaak ondergesneeuwd in het geheel, maar onmisbaar in het totaalbeeld.

Deel dit op:

Meer informatie


Ben Lammers
Meer weten over dit onderwerp?
Neem contact op met Ben

Meer weten over Ben?
Bekijk het profiel van Ben.

We bellen

Wil je dat we jou bellen?
Doen we graag.
Vul hieronder je gegevens in en we bellen je zo snel mogelijk terug.
Bel me »

Contact

Contactgegevens

Frappant
Bredevoortsestraatweg 56
7121 BJ Aalten

Postbus 44
7120 AA Aalten

KvK nr. 09038931
T (0543) 494 444
E post@frappant.com

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat ons bezighoudt? Je ontvangt dan zes keer per jaar de nieuwsbrief van Frappant.

Vul hier je mailadres in.

Frappant maakt merken sterker.

Frappant is een full service communicatiebureau in de Achterhoek (Gelderland) voor crossmediale communicatie. We maken merken sterker. Dat doen we door een krachtig concept te ontwikkelen, uitgekiende kanalen te kiezen en je boodschap te laten stralen. Van brochure tot website, van social media tot beursactie, Frappant adviseert, creëert en realiseert. Dit alles doen we met veel plezier. En met een doel: merken sterker maken.