Gemeente Hoogeveen - Hoogeveen sorteert voor!

Afval kun je beter scheiden. Het wordt al jaren geroepen door de overheid, maar ook door de recyclingbedrijven. Want afval is grondstof voor nieuwe producten! In Nederland bestaan er nog steeds bijzonder grote verschillen per gemeente als het gaat om afvalscheiding. Waar de ene gemeente al jaren inzamelt met aparte containers per afvalsoort, moeten andere gemeenten nog praktisch begínnen met het scheiden.

Inwoners aanzetten tot het (beter) scheiden van afval is niet gemakkelijk. Want het betekent verandering. Gedoe. Extra werk, extra containers en met een beetje pech niet eens een direct zichtbaar financieel voordeel. Dus waarom zouden ze? De juiste communicatie is dan cruciaal.

Aanleiding

Opdrachtgever gemeente Hoogeveen is al goed op weg met het meer en meer gescheiden inzamelen van afval bij haar inwoners. Maar het kan nog beter. Nog teveel afval dat prima gerecycled kan worden, verdwijnt in de grijze container voor restafval. En dat is zonde. Dat vindt gemeente Hoogeveen ook. Daarom stelt de gemeente zich tot doel om dit aan te pakken. Niet door sancties uit te delen aan burgers die niet goed genoeg scheiden, maar door inwoners beter te informeren en te stimuleren.

Vraag aan Frappant

Met meerdere opdrachtgevers in de inzamelings- en recyclingsbranche mag Frappant zich inmiddels wel ervaren noemen op dit vlak. Daarom benaderde gemeente Hoogeveen ons om mee te werken aan een voorstel om dit thema in Hoogeveen aan de man te brengen. De vraag luidde dan ook “hoe kunnen we communicatie optimaal inzetten om onze inwoners te informeren en te stimuleren om afval beter te scheiden?”


Aanpak

We ontwikkelden het concept Hoogeveen Sorteert Voor! Een sympathiek concept, speciaal voor de inwoners van de gemeente Hoogeveen. Hoogeveen Sorteert Voor! bevat meerdere betekenissen. Allereerst rekent het af met de discussie of er niet beter nagescheiden kan worden (het splitsen van afval nadat het door elkaar is ingezameld). Hoogeveen wil scheiden aan de bron. Dit is efficiënter en daarmee een betere oplossing. Bovendien sorteert Hoogeveen voor op de toekomst. Een toekomst waarin schaarste van grondstoffen alleen maar groter wordt en hergebruik van materialen niet alleen nuttig maar zelfs noodzakelijk wordt. Voor Hoogeveen Sorteert Voor! maakten we een speciaal campagnelogo waarin de verschillende afvalstromen gevisualiseerd worden met de kenmerkende kleuren.


 

Gezicht van de campagne

Maak kennis met Bram! Deze sympathieke krullenbol is het gezicht van de campagne. De jonge Bram is nieuwsgierig en zit vol vragen. Waar moet een bananenschil in? Mag de lege chipszak eigenlijk in de oranje bak? Vragen die niet alleen Bram bezighouden, maar waar menig inwoner van de gemeente niet direct het antwoord op weet. Dus zo leren we allemaal de voordelen van het scheiden van afval en lezen we tips en feiten over inzamelen en hergebruik van alles wat je huishouden verlaat via de afvalbak.

De nieuwe campagnestijl met bijbehorende fotografie pasten we toe in een hele serie middelen om de inwoners van gemeente Hoogeveen te bereiken en te helpen. Zo ontwikkelden we een campagnesite met oa een kennisquiz, informatiefolder, afvalwijzer, advertenties en posters.

Kickoff

Het startpunt van de campagne werd gemarkeerd door de organisatie van een speciale actiedag in Hoogeveen. Schoolkinderen mochten zélf aan de slag met het scheiden van afval in een speciale ‘afvalstraat’. Wethouder Jan Steenbergen gaf het startschot voor de actie. Pers en PR zorgden voor de eerste media-aandacht voor dit goede, duurzame doel.

Zelfs RTV Drenthe maakte een reportage van de kickoff!

De campagne is in volle gang. We houden de resultaten samen met onze opdrachtgever in de gaten en hopen komend jaar een mooie daling te zien in het percentage afval dat in de grijze bak verdwijnt. We wensen de inwoners van gemeente Hoogeveen veel succes en plezier bij het sorteren van hun afval!

Deel dit op:

Meer informatie


Dennis Hoftijzer
Meer weten over dit project?
Neem contact op met Dennis

Meer weten over Dennis?
Bekijk het profiel van Dennis.

We bellen

Wil je dat we jou bellen?
Doen we graag.
Vul hieronder je gegevens in en we bellen je zo snel mogelijk terug.
Bel me »

Contact

Contactgegevens

Frappant
Bredevoortsestraatweg 56
7121 BJ Aalten

Postbus 44
7120 AA Aalten

KvK nr. 09038931
T (0543) 494 444
E post@frappant.com

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat ons bezighoudt? Je ontvangt dan zes keer per jaar de nieuwsbrief van Frappant.

Vul hier je mailadres in.

Frappant maakt merken sterker.

Frappant is een full service communicatiebureau in de Achterhoek (Gelderland) voor crossmediale communicatie. We maken merken sterker. Dat doen we door een krachtig concept te ontwikkelen, uitgekiende kanalen te kiezen en je boodschap te laten stralen. Van brochure tot website, van social media tot beursactie, Frappant adviseert, creëert en realiseert. Dit alles doen we met veel plezier. En met een doel: merken sterker maken.