Marjolijn Gerritsen | 3 juli 2017

Merk van de maand: de Efteling

De magische, wondere, prachtige wereld van de Efteling, dát is het merk van de maand. Ik neem aan dat iedereen de Efteling wel kent. Vanuit vroeger, toen je klein was en met je ouders meeging. Vroeg op pad (want ‘we moeten wel van de hele dag gebruik maken’), broodjes en drinken in de koelbox, een lange rit en dan: eindelijk! Vol verwondering kijkend naar de kabouters in hun paddenstoelen, waar jezelf ook in kon. De dansende schoentjes, Langnek, die je overal bovenuit zag en Doornroosje, die nog steeds sliep. En met een beetje geluk, kreeg je een gulden om een muntje uit de billen van de ezel te laten Tjoepen.

Of was je vroeger niet gezegend met Efteling-minded ouders en ken je het park van heden ten dage: gillen in de Baron 1898 of de Vliegende Hollander. Of ben je er nog nooit geweest, maar ken je ze omdat ze regelmatig voorbijkomen op tv of social media?

de Efteling 1

Storytelling en hoe mijn sprookje begint

Begin jaren 90 begon de Efteling mij qua marketing op te vallen. Ze presenteerden toen een geheel nieuw logo én gastheer Pardoes en ik was oud genoeg om dat op te merken en om er wat van te vinden. Dat wakkerde mijn liefde voor het marketingvak aan, fascinerend vond ik het.
Vanuit het gevoel van Anton Pieck (en de jaren 60/70) werd een moderne overstap naar de jaren 90 gemaakt. Daarnaast verschenen meerdere nieuwe attracties, gericht op de beleving van sprookjes. Het Volk van Laaf was begin jaren 90 volgens mij bij iedereen wel bekend. Dit nieuw geschreven sprookje voerde de Efteling weer in de richting van de sprookjes en werd een grote hit. Storytelling ten top en vanaf toen viel mij op dat ze dit steeds vaker toepasten én met succes.

Nieuwe attracties

De Droomvlucht werd in 1993 geopend en dat was nog veel prachtiger. Op dat moment dé ultieme sprookjesbeleving. Later volgden meerdere nieuwe attracties als Villa Volta (1996), ook een nieuw geschreven sprookje met een ‘spookachtige’ wending en Vogel Rok (1998), een sprookje gecombineerd met een zogenaamde thrillride.

Customer journey

Ook de customer journey en haar branded touchpoints werd geoptimaliseerd. Zo werd er een nieuwe, grootse entree gebouwd: het Huis van de Vijf Zintuigen. Een prachtige toegangspoort en van verre al te zien. Bij binnenkomst word je het gevoel gegeven een andere wereld binnen te stappen. Daarnaast werd het park in zogenaamde Rijken verdeeld, waardoor je als bezoeker beter begreep wat je kon verwachten van de attracties (in het Ruigrijk vind je bijvoorbeeld alle achtbanen).

de Efteling balie

Bij de kiosken krijg je koffie in een Efteling kopje en een saucijsje op een Eftelingbordje, Fristi met een Efteling rietje en je veegt je mond af met een Efteling servetje. Medewerkers herken je aan hun bedrijfskleding. Uiteraard werd ik trotse bezitter van al deze nieuwigheden en ik heb een medewerker bijna zover gekregen dat hij zijn Efteling jas wilde ruilen voor mijn houthakkersblouse (heel hip toen), maar helaas. De alom aanwezige natuur in het park wordt netjes bijgehouden en bloemperken worden passend bij de seizoenen aangeplant. Eftelingmuziek op gezette plaatsen, verlichting, prullenbakken, alles is schoon en zit goed in de verf.

Merchandise

Merchandise is er natuurlijk altijd en overal, maar de Efteling weet de ‘plastic-fantastic-alles-voor-euro’ aardig te weren. Het Sprookjesbos is bijvoorbeeld nieuw leven ingeblazen, met de komst van de Sprookjesboom. Eerst in tekenfilmvariant op televisie, later ook als nieuwe attractie, midden in het Sprookjesbos. Een hele lijn rondom het Sprookjesbos is ontwikkeld: poppen, jassen, sloffen, pleisters, servies (samenwerking met BLOND Amsterdam), tekenspullen, prinsessenjurken, tandenborstels, bekers, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar ook van verschillende andere attracties is een bijpassende merchandise lijn opgezet, te koop in het winkeltje, grenzend aan de attractie.

Marketingstrategie

Tegenwoordig heeft de Efteling zichzelf als merk enorm sterk gepositioneerd. Storytelling beheersen ze tot in de puntjes en ze zijn voortdurend bezig met de optimalisatie van de Customer Experience en de peak-end-rule (de beleving van een aantal hoogtepunten en het afscheid).  
Wist je overigens dat de Efteling een naamsbekendheid heeft van 99% en een NPS-score van 67%*.

De Efteling verschijnt regelmatig op televisie met een nieuwe reclame (primetime). Maar ook op social media is de Efteling zeer actief. Ze reageren bijvoorbeeld persoonlijk (met naam van de desbetreffende medewerker), vlot en altijd vriendelijk. Stellen vaak een vraag dat meer dan eens, duizenden reacties uitlokt.

de Efteling 3

De Efteling lanceert nieuwe attracties volgens een aparte marketingstrategie. Kijk voor inspiratie maar eens naar de lancering van de nieuwe attractie Symbolica, of naar de, in 2015, gelanceerde attractie Baron 1898. Ze maken daarbij volop gebruik van Facebook (560.000 volgers), Youtube (117.000 abonnees), Instagram (97.000 volgers), Twitter (63.000) en LinkedIn (19.500 volgers). De Efteling is daarmee, wat mij betreft, een heel goed en inspirerend voorbeeld van hoe je social media in moet zetten.

Ik kan nog uren lyrisch doorgaan over dit geweldige merk, maar ga nu fijn op de bank in mijn complete Efteling outfit eten van mijn complete Eftelingservies en kijken naar alle afleveringen van de Sprookjesboom.

* Bron: https://www.cloutoday.nl/onderzoek-market-research/3311-de-efteling-optimaliseert-de-sprookjesachtige-gastbeleving

Deel dit op:

Meer informatie


Marjolijn Gerritsen
Meer weten over dit onderwerp?
Neem contact op met Marjolijn

Meer weten over Marjolijn?
Bekijk het profiel van Marjolijn.

We bellen

Wil je dat we jou bellen?
Doen we graag.
Vul hieronder je gegevens in en we bellen je zo snel mogelijk terug.
Bel me »

Contact

Contactgegevens

Frappant
Bredevoortsestraatweg 56
7121 BJ Aalten

Postbus 44
7120 AA Aalten

KvK nr. 09038931
T (0543) 494 444
E post@frappant.com

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat ons bezighoudt? Je ontvangt dan zes keer per jaar de nieuwsbrief van Frappant.

Vul hier je mailadres in.

Frappant maakt merken sterker.

Frappant is een full service communicatiebureau in de Achterhoek (Gelderland) voor crossmediale communicatie. We maken merken sterker. Dat doen we door een krachtig concept te ontwikkelen, uitgekiende kanalen te kiezen en je boodschap te laten stralen. Van brochure tot website, van social media tot beursactie, Frappant adviseert, creëert en realiseert. Dit alles doen we met veel plezier. En met een doel: merken sterker maken.