Foeke Zeilstra | 19 september 2017

Optimale conversie in een snel veranderende online wereld

De AIDA-formule, de formule die wereldwijd werd toegepast om te zorgen voor conversie, werkt niet meer. Het koop- en zoekgedrag van consumenten is namelijk niet meer zoals het was. En dat heeft natuurlijk effect op jouw marketing en communicatie.

Deze verandering is mede tot stand gekomen door sociale media. Consumenten hebben steeds meer te vertellen. Ze willen alles zien, weten en laten weten. Ze zijn ook kritischer geworden. Om maar eens een drastische verandering te noemen: reviews. Veel mensen delen, online, ervaringen die ze met een product of dienst hebben en deze ervaringen worden weer gedeeld of vergeleken. De online marketing is verplaatst naar het ondersteunen van online berichten die de doelgroep creëert. Hoe zorg je in dit geval weer voor optimale conversie?  

AIDA

Deze formule bestaat uit vier delen. Je begint met het trekken van aandacht (Attention). Vervolgens het creëren van interesse voor jouw dienst of product (Interest) daarna het verlangen om het product te hebben of om gebruik te maken van de dienst (Desire) en tot slot het belangrijkste: Conversie. Het kopen van jouw product of dienst (Action). Deze formule is vanwege twee redenen niet meer actueel:

aida model

  • Door de snelle toename van sociale media zijn consumenten actiever geworden. Vroeger was reclame alleen maar het zenden van informatie. Tegenwoordig kunnen mensen zelf op zoek naar informatie en door het vinden, delen en vergelijken van ervaringen valt het ‘’zenden’’ voorgoed weg. Je hebt geen grip meer op de consument.
  • De AIDA-formule is zo opgesteld om de consument te beïnvloeden. Maar tegenwoordig heb je veel minder tijd om consumenten te beïnvloeden. Beslissingen worden veel sneller genomen. Een formule die zo lineair is opgesteld werkt daarom niet meer. Het aanzetten tot ‘Action’ bestaat niet meer uit de vier losse fases. Ze lopen in elkaar over.
  • Om bij te blijven met de snel veranderende wereld van online marketing, zijn er aanpassingen nodig. De vernieuwde versie van AIDA is daarom de AAAA-theorie.

AAAA

In deze formule zijn er evengoed vier fases. Het verschil met de AIDA formule is dat ze in dit geval in elkaar overvloeien. Alles is gericht op het trekken van aandacht, het creëren van waardering en het aanzetten tot conversie.

aaaa model

Awareness

Zorg ervoor dat jouw product of dienst online zichtbaar is. Het moet te vinden zijn. Dit kan door een blog, social media kanalen, website en SEO (Search Engine Optimalization. Zorg dat je een goed netwerk opzet om jouw zichtbaarheid te vergroten.

Appreciation

Spreek de consument direct aan. Ben je een architectenbureau, zorg er dan voor dat je artikelen deelt of blogs plaatst over de meest recente trends binnen architectuur. Je spreekt hiermee de consumenten die je wilt bereiken direct aan. Je prikkelt ze met de nieuwste trends en je laat zien dat je weet waar je over praat. Hier worden ‘’interest’’ en ‘’desire’’ met elkaar verbonden.

Action

Zet aan tot conversie. Dit kun je doen door gebruik te maken van een duidelijke call to action. Dit is bijvoorbeeld een link vanaf je facebookpagina naar een productpagina op jouw website om direct een aankoop te doen. Je geeft de consument minder tijd om na te denken omdat hij/zij direct met een aankoop wordt geconfronteerd.

Advocacy

Nu komt het ondersteunen van de online berichten weer terug. Je moet de consument de mogelijkheid bieden om jouw product of dienst te beoordelen en dit te delen op social media. Hierdoor ziet iedereen in hun netwerk de beoordeling en bestaat de mogelijkheid dat dit opnieuw gedeeld wordt. Met deze functie vergroot je jouw zichtbaarheid en als je product of dienst en service goed zijn, worden de consumenten betrouwbare fans.

Pas je de AAAA-formule toe, dan uit zich dat in positieve reviews, vergroot het jouw online zichtbaarheid en natuurlijk uiteindelijk ook aankopen. Succes!

Door Patrik Vulic
Deel dit op:

Meer informatie


Foeke Zeilstra
Meer weten over dit onderwerp?
Neem contact op met Foeke

Meer weten over Foeke?
Bekijk het profiel van Foeke.

We bellen

Wil je dat we jou bellen?
Doen we graag.
Vul hieronder je gegevens in en we bellen je zo snel mogelijk terug.
Bel me »

Contact

Contactgegevens

Frappant
Bredevoortsestraatweg 56
7121 BJ Aalten

Postbus 44
7120 AA Aalten

KvK nr. 09038931
T (0543) 494 444
E post@frappant.com

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat ons bezighoudt? Je ontvangt dan zes keer per jaar de nieuwsbrief van Frappant.

Vul hier je mailadres in.

Frappant maakt merken sterker.

Frappant is een full service communicatiebureau in de Achterhoek (Gelderland) voor crossmediale communicatie. We maken merken sterker. Dat doen we door een krachtig concept te ontwikkelen, uitgekiende kanalen te kiezen en je boodschap te laten stralen. Van brochure tot website, van social media tot beursactie, Frappant adviseert, creëert en realiseert. Dit alles doen we met veel plezier. En met een doel: merken sterker maken.