Melinda Thomas | 10 januari 2018

Privacy: Hoe goed bescherm jij jezelf?

Dagelijks surfen we er wat op los. Je status updaten op Facebook, lezen wat het laatste nieuws is en nog even snel geld overmaken via Tikkie. Ook in ons werk maken we regelmatig gebruik van het internet om informatie te zoeken, bijvoorbeeld via Google.

Wist je dat Google drie verschillende soorten gegevens van je bewaart wanneer je dat doet? Dingen die uniek voor je zijn, dingen die je maakt en de dingen die je doet. Jouw e-mailadres, je agenda, foto’s die je uploadt, je zoekgeschiedenis; het is allemaal in het bezit van Google. Deze gegevens worden dan bijvoorbeeld gebruikt voor het tonen van relevante advertenties. Maar, ze worden nooit verkocht én zijn goed beveiligd.

Die beveiliging van gegevens gaat mede via SSL certificaten (lees hier de blog van Foeke), maar ook met behulp van het versleutelen van je gegevens en ‘safe browsing’. Dit wil zeggen dat Google je beschermt tegen malware en phishing. Dat doen ze overigens niet alleen als je surft via Chrome, maar ook via Safari en Mozilla Firefox. De beveiligingsinfrastructuur van Google behoort namelijk tot één van de meest geavanceerde en beste ter wereld!

Google Backstage Game

Om te ervaren hoe dit allemaal in z’n werk gaat, heb ik samen met drie klasgenoten de Google Backstage Game gespeeld. Dit was een super toffe ‘escaperoom’ waardoor we het proces van dataverwerking zélf hebben mogen doorlopen. Ga jij ook mee naar binnen? (spoiler alert!)

Persona’s

Deur Google escape room

We begonnen in de eerste kamer met tweestapsverificatie. Met behulp van een code die we via onze mobiel ontvingen, konden we verder naar de kamers van Google. Hier kregen we allereerst vier verschillende persona’s te zien. Deze persona’s werden omschreven met behulp van de drie soorten gegevens die Google van je bewaart. Zo wisten we precies wat de persona’s leuk vonden, waar ze op zochten en op welke kanalen zij actief waren. Na deze omschrijvingen mochten we verder naar de derde kamer.

YouTube

Google escape room, Youtube ruimte

In deze kamer waren meerdere grote schermen zichtbaar. Er werd een YouTube video afgespeeld en met behulp van informatie van de persona’s was het onze taak om te kijken welke video’s hieraan gerelateerd zijn. Je kent ze wel, de voorgestelde video’s wanneer je verder wilt kijken. Door met ballenbakballen te gooien, moesten we uiteindelijk de drie juiste video’s selecteren.

Google Maps

Google escape room, maps ruimte

Hierna gleden we met een glijbaan naar de Google Maps kamer. Hier was een deel van Amsterdam afgebeeld, met verschillende touchpoints. Net als in real life moesten we hierbij rekening houden met de drukke plekken en dat het hierdoor langer zou duren om de bestemming te bereiken. Door het maken van een menselijke ketting en het opmeten van de straten, hebben we beter inzicht gekregen in de manieren waarop Google jouw route uitstippelt.

Rommelkamer

Google escape room, rommelkamer

Tot slot gingen we naar een ‘rommelkamer’. Deze stond voor de informatie die allemaal achter de zoekbalk van Google zit. Er was dan ook ontzettend veel info te vinden in deze kamer. Het was onze taak om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk vragen te beantwoorden met behulp van deze informatie.

Al met al was het een te gekke ervaring en heeft het mij geholpen met het verkrijgen van inzicht in de dataverwerking van Google! Zien hoe wij de game hebben gespeeld? Bekijk dan het onderstaande filmpje.   Tot slot nog 10 tips voor jou om je online beveiliging op te frissen:

Google, tips privacy
Deel dit op:

We bellen

Wil je dat we jou bellen?
Doen we graag.
Vul hieronder je gegevens in en we bellen je zo snel mogelijk terug.
Bel me »

Contact

Contactgegevens

Frappant
Bredevoortsestraatweg 56
7121 BJ Aalten

Postbus 44
7120 AA Aalten

KvK nr. 09038931
T (0543) 494 444
E post@frappant.com

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat ons bezighoudt? Je ontvangt dan zes keer per jaar de nieuwsbrief van Frappant.

Vul hier je mailadres in.

Frappant maakt merken sterker.

Frappant is een full service communicatiebureau in de Achterhoek (Gelderland) voor crossmediale communicatie. We maken merken sterker. Dat doen we door een krachtig concept te ontwikkelen, uitgekiende kanalen te kiezen en je boodschap te laten stralen. Van brochure tot website, van social media tot beursactie, Frappant adviseert, creëert en realiseert. Dit alles doen we met veel plezier. En met een doel: merken sterker maken.