Patrik Vulic | 22 mei 2017

User Experience Design, wat is dat?

User Experience Design (UX) en User Interface Design (UI) zijn twee begrippen die erg op elkaar lijken. Bij veel mensen bestaat er dan ook verwarring over het verschil ertussen. Dit komt mede door een grote toename in functietitels die UX of UI bevatten. Hierdoor wordt al snel de aanname gedaan dat UX en UI gelijk zijn. Niets is minder waar, er zijn grote verschillen. De overeenkomst? Beiden zijn super belangrijk voor de kwaliteit en de waardering van je website.  

UX, not the looks

User Experience Design (UX) gaat niet over de look van een site. Het staat voor het begrijpen van de behoeftes en wensen van de eindgebruikers en bezoekers van de website. De ervaring van gebruikers, hoe zij zich voelen tijdens het gebruik van de site en de interactie met de site, staat centraal in UX. Erik Flowers, een bekende Amerikaanse UX designer, weet mooi te verwoorden wat UX is: ‘’UX is het ontastbare ontwerp van een strategie die ons tot een oplossing brengt’’. Je ontwerpt de ervaring van een gebruiker, in plaats van de interface waarmee de ervaring wordt ingezet. Het bevat veel verschillende, maar ook overlappende processen.

user experiance design

UI, all about the looks

User Interface Design is de look van een site. Een UI designer zorgt ervoor dat de vormgeving van een website of applicatie overeenkomt met wat de gebruiker wil zien. De UI speelt een grote rol als je het hebt over een optimale User Experience. In tegenstelling tot UX, waar je alleen de ervaring van een gebruiker ontwerpt, ontwerp je met UI de look van de website. Zie je hoe gemakkelijk de verwarring kan ontstaan? Het ligt allemaal heel dicht bij elkaar.
Een goede UI is dus niet hetzelfde als een goede UX.  

Er zijn veel factoren die een ervaring kunnen beïnvloeden. Denk aan visuele aantrekkelijkheid, laadtijden of performance. UX wordt niet meer beperkt tot visuele- en technische ontwerpteams. Het is een functie geworden die vervult kan worden door een expert. Een expert met een groot empathisch vermogen om zich compleet te verplaatsen in de eindgebruiker. Om op die manier een ervaring te creëren, in samenwerking met de visuele en technische ontwerpteams, waarin de verwachtingen en behoeftes van de gebruiker worden vervuld.  

Veel factoren hebben invloed op de User Experience. Vandaag gaan wij in op Content en Interaction Design. Hoe beïnvloeden deze aspecten nou de User Experience?   

Content en aandacht

Gemiddeld heb je 6 seconden om de aandacht van de bezoeker te trekken en vast te houden. Heb je al enig idee hoe?

De content op jouw website of in je applicatie geeft je de mogelijkheid een relatie te bouwen met de gebruiker. Dit geeft je de kans om het nut en de waarde van je product of dienst over te brengen op de gebruiker. De kwaliteit van de communicatie naar de gebruiker beïnvloedt de manier waarop ze reageren. Content is om deze reden net zo belangrijk als het uiterlijk van de website. Je draagt daarmee bij aan de online ervaring van je gebruiker.

Wat betekent dit voor UX?

Denk aan het wekken van interesse, het informeren of het uitlokken van een emotionele reactie als enthousiasme of blijdschap. Het is dus een belangrijk onderdeel van je UX en noodzakelijk om een intuïtieve en overtuigende ervaring neer te zetten.

En niet te vergeten, het eerste bezoek aan jouw website is het belangrijkst. Bezoekers die er voor het eerst komen moeten direct begrijpen hoe ze moeten navigeren, wat ze moeten doen en waarom. Het is dus belangrijk dat er een logica achter zit die direct begrepen wordt. Je site dient dus gemakkelijk aan te leren zijn. Dit gaat allemaal samen met visuele elementen, copywriting en afbeeldingen. Content dus!

user experiance design

Interaction Design en aandacht

Interaction Design legt vast hoe je gebruikers om moeten gaan met de User Interface. Daarnaast vertelt het de gebruiker op welke manier de bedoelde acties uitgevoerd kunnen worden. Als interactie designer ligt je focus op het aanpassen van de technologie aan het gedrag van de gebruiker. Je moet dus eerst vast kunnen stellen wat zij willen en verwachten. Vervolgens bepaal je hoe je dit omzet binnen de technologische kaders van je website, product of dienst.

Wat betekent dit voor UX?

Interacties op een website maken het verschil tussen een site die ‘gewoon’ werkt en een site die gebruikers met plezier ervaren. Websites met een goede gebruikerservaring blijven langer hangen. Websites met een slechte gebruikerservaring blijven nóg langer hangen. Slechte interacties zijn gevaarlijk. Hoe goed je site er ook uitziet, met slechte interacties ben je je gebruikers kwijt. Zij zullen een alternatief zoeken waar de ervaring wél optimaal is.

Conclusie

User Experience (UX) en User Interface (UI) zijn dus niet hetzelfde, ondanks dat ze beiden erg belangrijk zijn voor de kwaliteit van je website. Met UX, zorg je ervoor dat de ervaring van de gebruiker overeenkomt met de verwachtingen die hij/zij heeft bij een website of handeling. Met UI, zorg je ervoor dat de look en feel overeenkomt met de verwachting.

Meerdere factoren beïnvloeden de User Experience. Content en Interactie design zijn slechts een paar van de vele aspecten die nodig zijn om een goede ervaring te creëren voor de gebruiker. Elke factor heeft een eigen set van processen en vereist weer een eigen deel van empathie voor de gebruiker. User Interface design is belangrijk voor je User Experience. Onthoud dat je hele gebruikerservaring valt of staat met alle aspecten van de gebruikersinteractie met de website. Geef deze aspecten daarom de aandacht die ze verdienen!

Bron: https://www.emerce.nl/achtergrond/ux-is-geen-design
Deel dit op:

We bellen

Wil je dat we jou bellen?
Doen we graag.
Vul hieronder je gegevens in en we bellen je zo snel mogelijk terug.
Bel me »

Contact

Contactgegevens

Frappant
Bredevoortsestraatweg 56
7121 BJ Aalten

Postbus 44
7120 AA Aalten

KvK nr. 09038931
T (0543) 494 444
E post@frappant.com

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat ons bezighoudt? Je ontvangt dan zes keer per jaar de nieuwsbrief van Frappant.

Vul hier je mailadres in.

Frappant maakt merken sterker.

Frappant is een full service communicatiebureau in de Achterhoek (Gelderland) voor crossmediale communicatie. We maken merken sterker. Dat doen we door een krachtig concept te ontwikkelen, uitgekiende kanalen te kiezen en je boodschap te laten stralen. Van brochure tot website, van social media tot beursactie, Frappant adviseert, creëert en realiseert. Dit alles doen we met veel plezier. En met een doel: merken sterker maken.
Cookies. Wij zijn er gek op. Ze zorgen er namelijk voor dat we leren van de sitebezoekers en we jou én anderen hierdoor beter kunnen helpen. En omdat je op onze site bent, gaan we ervan uit dat je net als wij óók de beste wilt worden en daarom het cookiereglement accepteert.