Foeke Zeilstra | 6 juni 2018

Vindbaarheid in Google: Doorway-pagina’s

Google verandert doorlopend haar algoritme waarmee ze websites beoordeelt en die dus de vindbaarheid van je website bepaalt. Een belangrijke wijziging is bijvoorbeeld het belang van een mobiel vriendelijke website. Ook de aanwezigheid van zogenaamde doorway-pagina’s kunnen grote invloed hebben op de vindbaarheid van je website. Ze zijn vaak gemaakt om de vindbaarheid van je website te vergroten. Ze kunnen echter met de huidige beoordelingscriteria van Google juist een tegengesteld effect hebben.

Wat is een doorway-pagina

Eerst maar eens kijken wat een doorway-pagina is. Een doorway-pagina is een pagina, al dan niet met een eigen domein, die de bezoeker naar een doelpagina leidt. De inhoud van een doorway-pagina bevat teksten, beelden en links die optimaal scoren bij zoekmachines. De pagina’s kunnen zich als op zich staande websites gedragen. De pagina op zich hoeft niet interessant te zijn voor de bezoeker, als deze maar op de uiteindelijke doelpagina komt.

Om goed te scoren werden en worden er doorway-pagina’s gemaakt met verschillende, op elkaar lijkende, zoekwoorden. Het klinkt mooi, maar dat is het niet altijd. Een bezoeker krijgt bij een zoekmachine een lijst met zoekresultaten die allemaal naar dezelfde site leiden. Na een paar keer klikken komt de bezoeker er achter dat hij steeds bij dezelfde site uitkomt. Dat kan frustrerend zijn.

Voor Google is het een reden om websites met doorway-pagina’s anders te beoordelen. Dit kan spannend zijn voor bedrijven die verschillende (bijvoorbeeld op locatie geoptimaliseerde) kleine websites hebben opgezet die uitkomen bij een centrale website. Het lijkt er op dat het beter is om een landingspagina of, nog liever, een goed geschreven pagina te maken.

Heb ik doorway-pagina’s?

Om er achter te komen of je doorway-pagina’s op je website hebt kun je jezelf volgende vragen stellen:
  • Heb ik pagina’s met de bedoeling te optimaliseren voor zoekmachines en te trechteren naar feitelijk bruikbaar gedeelte van je website of is de pagina een echt onderdeel van je site?
  • Zijn de pagina’s bedoeld om op algemene termen gevonden te worden of is de inhoud specifiek?
  • Bevatten de pagina’s gedupliceerde content (denk aan producten, locaties etc die al op de site voorkomen), die als doel hebben om meer zoekverkeer te krijgen?
  • Is de pagina uitsluitend gemaakt om bezoekers te trekken zonder dat er unieke waarde, inhoud of functionaliteit is gecreëerd?
  • Gedraagt de pagina zich als een eilandje in je site? Kun je lastig of niet navigeren naar een ander deel van je site? Zijn links naar deze pagina uit andere pagina’s van je site alleen maar gemaakt voor de zoekmachines?
Als je één of meerdere van bovenstaande vragen met ja kunt beantwoorden heb je pagina’s die door Google als doorway-pagina kunnen worden gezien. Het is beter om eerst na te denken over de zoekwoorden die van belang zijn voor jouw pagina’s. Maak een keuze uit de zoekwoorden per pagina en pas hierop de verwijzende link, kop, tussenkoppen en teksten aan.  Zo krijgt je website een betere beoordeling van Google en meer tevreden bezoekers.

Deel dit op:

Meer informatie


Foeke Zeilstra
Meer weten over dit onderwerp?
Neem contact op met Foeke

Meer weten over Foeke?
Bekijk het profiel van Foeke.

We bellen

Wil je dat we jou bellen?
Doen we graag.
Vul hieronder je gegevens in en we bellen je zo snel mogelijk terug.
Bel me »

Contact

Contactgegevens

Frappant
Bredevoortsestraatweg 56
7121 BJ Aalten

Postbus 44
7120 AA Aalten

KvK nr. 09038931
T (0543) 494 444
E post@frappant.com

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van wat ons bezighoudt? Je ontvangt dan zes keer per jaar de nieuwsbrief van Frappant.

Vul hier je mailadres in.

Frappant maakt merken sterker.

Frappant is een full service communicatiebureau in de Achterhoek (Gelderland) voor crossmediale communicatie. We maken merken sterker. Dat doen we door een krachtig concept te ontwikkelen, uitgekiende kanalen te kiezen en je boodschap te laten stralen. Van brochure tot website, van social media tot beursactie, Frappant adviseert, creëert en realiseert. Dit alles doen we met veel plezier. En met een doel: merken sterker maken.