Milou HuitinkOverlayer

Brand building | Door Milou Huitink | Leestijd 4 minuten | 17-11-2015

Spreek met reclame de behoeftepiramide van Maslow aan

Als marketeer is ‘de behoeftepiramide van Maslow’ één van de eerste dingen die je leert. De piramide is opgebouwd aan de hand van de behoeftes van de mens. Het bestaat uit vijf lagen en start met het belangrijkste fundament onderaan de piramide. Volgens Maslow kun je pas een behoefte stijgen wanneer de behoefte eronder is vervuld. Veel merken snappen deze behoefte piramide maar al te goed en spelen hier keihard op in. Lees, kijk en leer!

Fysiologische behoeften

In de onderste laag staan de fysiologische behoeften centraal. Onder de fysiologische behoeftes in de piramide van Maslow vallen bijvoorbeeld honger, dorst, slaap en seks. Ook wel overlevingsmotieven genoemd. Wanneer we kijken naar de reclame van Albert Heijn, komt duidelijk naar voren dat wij Nederlanders niet zonder boerenkool kunnen. Albert Heijn heeft hier op een ludieke manier ingespeeld op de fysiologische behoeften van ons mensen.

Behoefte aan veiligheid

Wij mensen zoeken altijd overal een vorm van veiligheid en zekerheid. Denk hierbij aan economische zekerheid en stabiliteit. Ook deze laag valt onder de overlevingsmotieven. Een verzekeringsmaatschappij kan goed inspelen op deze behoefte. Dat laat Centraal Beheer bijvoorbeeld ook zien in haar laatste reclame. Door een grappige situatie te creëren laat Centraal Beheer Achmea je afvragen hoe veilig je bent met de technologische ontwikkelingen van tegenwoordig. Ze tonen de gaten in je veiligheid en bieden gelijk een oplossing.

Sociale behoeften

Vriendschap, erbij willen horen en liefde – ook wel de sociale motieven – vallen onder de derde laag van de piramide. Een treffend voorbeeld bij de sociale behoeften, is de reclame van kauwgomfabrikant Extra Gum. Liefde speelt in deze reclame een grote rol. Dat het om een kauwgomreclame gaat wordt op een subtiele manier in het verhaal verweven.

Behoefte aan erkenning en respect

De volgende laag wordt gevormd door erkenning en respect. Deze laag heeft betrekking op de sociale motieven, maar maakt daarnaast ook deel uit van de groeimotieven. Het heeft betrekking op de activiteiten van een individu die het aanzien in groepsverband verhogen, waardoor de status groeit. H&M heeft hier een terugkerend item van gemaakt waarbij een designer (Balmain, Alexander Wang) of artiest (Beyonce, David Beckham) het tijdelijk gezicht is van het label. Zo wordt het unieke betaalbaar en wordt een uniek, hoogstaand product toch beschikbaar gemaakt voor het individu.

Heb jij er wel eens bij nagedacht op welke behoefte jouw product of dienst inspeelt? En weet je hoe dit kan bijdragen aan de reclame die je maakt? Nee? Dan wordt het tijd om dit eens te doen, want dat het werkt laten deze voorbeelden wel zien.

Ook interessant

Gerelateerde case

Zevenaar is duurzaam op weg naar morgen

Hoe brengen we duurzaamheid nóg meer onder de aandacht bij onze inwoners en ondernemers? En hoe vergroten we het bewustzijn en de betrokkenheid van de gemeenschap?

Lees verder
Gerelateerd artikel

Marktonderzoek helpt je van je onderbuikgevoel af

Creativiteit heeft alles met gevoel te maken. Mooie vormgeving of pakkende teksten doen immers iets met je. Maar hoe creatief ze ook zijn, de totstandkoming ervan laten we allesbehalve aan het toeval over.

Lees verder