Je bent hier: home > inspiratie > Blog: De Kerstperiode maakt mij blij! Heel blij!

De Kerstperiode maakt mij blij! Heel blij!

Ik hoef jullie natuurlijk niet het verhaal rondom kerstmis te vertellen. Van Jezus in de stal en Maria, Jozef, de os en de ezel en de Wijzen uit het Oosten (iedereen die uit het Oosten komt is natuurlijk heel wijs). Over dat de echte geboortedatum van Jezus eigenlijk helemaal niet bekend is en dat hij net zo goed in het voorjaar geboren kan zijn. En over dat Paus Julius in het jaar 340 het besluit nam om kerstmis in te voeren.

Nee, ik wil het hebben over de huidige uitstraling die vandaag de dag om de Kerstperiode heen hangt.

Ga ik nu heel ver door te stellen dat kerst eigenlijk een eigen brand is geworden? Een eigen merk? Kerst is storytelling ten top. Ik denk dat een aantal grote spelers hier verantwoordelijk voor zijn geweest en ik zal je uitleggen waarom.

Het begon ergens in de jaren dertig, toen Coca Cola besloot een nieuwe afbeelding van Santa Claus te ontwikkelen. Het werd een dikke, gezellige man met een guitige lach. Deze Santa werd hét boegbeeld voor Amerika-minnend kerst. Coca Cola liet later ook nog een mooie jingle componeren, die ze onder een reclamefilmpje met een vrachtwagen zetten. Een compleet verlichte vrachtwagen, rijdend door een met kerstlampjes versiert kerstdorp, waar gezinnen wonen met kinderen gehuld in dikke truien. Die buiten staan in het donker in de sneeuw, met blosjes op de wangen. Kerst is gezin, kerst is cosy.

Ergens in die tijd verscheen natuurlijk ook de clip van Wham, Last Christmas. Herinnert u zich die nog dames en heren? Het was 1984 en George Michael gooide romantisch sneeuwballen naar een meisje. Zat gezellig met een groep vrienden te lachen in een blokhut. Droeg een dikke bontjas, gaf een lelijke broche aan het meisje bij het knapperende haardvuur en mijmerde daarna het jaar erop over die verloren liefde. Romantiek ten top, Kerst is romantisch!

Hollywood keek het kunstje af en speelde handig in op die trend. Niet alleen George Michael, iederéén moet met kerst een romantische liefde vinden, liefst in de sneeuw! Want in Hollywood sneeuwt het altijd.
En dat men dan aan een hele grote lange tafel moet dineren, gezellig met de hele familie. Met heul veel eten. En een schattig wit hondje. En altijd met een gekke oom, met kaal hoofd en een snorretje. En ergens tussen de kerstpudding en de sneeuw buiten, vinden de twee hoofdrolspelers elkaar dan. Violen en harpen ondersteunen de gelukzaligheid en de liefde wordt bezegeld met de Kus der Kussen. Kerst is liefde!

Een Nederlands bedrijf dat ook geweldig op Kerst begon in te spelen is Intratuin. Ook dit jaar openden zij hun jaarlijkse kerstparadijs. Met heel veel glitters! En heel veel kleuren en veren en slingertjes en kristallen. En met heel veel huisjes. En treintjes.
Want schijnbaar horen treintjes rondom de kerstboom. Want dat geeft zo’n lekker nostalgisch gevoel. Want Kerst is nostalgie!

Ja die nostalgie….

Ik vraag me af of dát dan wel gebaseerd is op de waarheid. Want die ouderwetsche nostalgische (Dickens)tijd waar iedereen met Kerst aan refereert, was echt niet zo nostalgisch hoor. Sterker nog: het was koud, men was arm en men moest hard werken. Ik weet nog dat mijn oma een gruwelijke hekel had aan kerst, want; kerstboom omhakken, zooi in huis, armtierige kerstballen waar ze geen geld voor hadden, kaarsen in een dooie droge boom, emmers water erbij, tóch kerstboom in de fik, schade in huis, geen geld om dat te herstellen. Doffe ellende die kerst in die tijd.
Maar goed, dat ter zijde. Ik lijk gelukkig totaal niet op mijn oma.

Want: IK HOU VAN KERST! Het omvat alles waar ik van hou: mooie verhalen uit lang vervlogen tijden, tradities, heilige beelden, overmatig veel glitters, uitbundige versiering en lichtjes in een boom en lekker eten en drinken. Familie- en vriendenbezoekjes, met een dekentje op de bank fijne RomCom kerstfilms kijken, dikke truien aan en als ik héél veel geluk heb valt er ook nog sneeuw. Dé Hollywood kers op de taart.

Fijne feestdagen!

Delen mag!

Privé: Marjolijn Gerritsen

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur