Je bent hier: home > inspiratie > Blog: De opvallendste Super Bowl LIV commercials

De opvallendste Super Bowl LIV commercials

Als American Football liefhebber is het soms best afzien. De wedstrijden beginnen vaak laat en worden om de haverklap onderbroken door commercials. Gelukkig is dat tijdens de Super Bowl niet zo erg, want dan zijn de beste, duurste en meest bekeken commercials op TV. Die vervelende onderbrekingen zijn dan bijna net zo leuk als de wedstrijd zelf.

Terugblik naar 2018

Colin Kaepernick was jaren de grote vedette van de San Francisco 49’ers, totdat hij knielde bij het volkslied om aandacht te vragen voor het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. De NFL (National Football League) en conservatief Amerika waren daar niet van gediend. Kaepernick raakte uiteindelijk zelfs zijn baan kwijt als NFL-quarterback. Daarom is deze commercial zo ontzettend on-point, maar tegelijkertijd super riskant.

De zin “Believe in something. Even if it means sacrificing everything” raakt je als je het verhaal van Kaepernick kent. En Nike doet precies dát met deze commercial, je raken. Er werd gevreesd voor een grote boycot van conservatieve Amerikanen, maar uiteindelijk leidde het innemen van een standpunt tot een stijging van de waarde van Nike met 6 miljard. Daarom rekende ik erop dat dit jaar, het jaar van de verkiezingen in de VS, zou leiden tot meer merken die een politiek standpunt in zouden nemen. Maar niets bleek minder waar.

Winnaar

Microsoft Surface is één van de grootste sponsoren van de NFL. Als vaste tech partner zijn ze naast de BOSE hoofdtelefoons, Gatorade en Nike kleding het meest in beeld tijdens een NFL wedstrijd. Dit partnership biedt naast de sluikreclame ook mogelijkheid om het mooiste verhaal van de Super Bowl te vertellen.

Grappigste

Post Malone is bij ons niet van de radio te slaan en in de VS is hij uiteraard ook een grote ster. Hij is daarom het gezicht van Bud Light. De Super Bowl valt in de introductieperiode van Bud Light Seltzer en daar maakt Bud Light gebruik van. Let vooral even op de tatoeages van de ‘stemmen’ in het hoofd van Post Malone.

Extraatje: dit artikel van Forbes geeft meer informatie over de opkomst van Seltzer in de VS en hoe Budweiser daarop inspeelt.

Beste Visuals

De Super Bowl commercial van Walmart was een technisch hoogstandje. In de commercial komen filmkarakters van Star Trek tot Lego hun boodschappen ophalen.

Beste Samenwerking

Als tegenhanger op ‘When you drive, never drink’ van Heineken koos Budweiser voor een samenwerking met Uber zodat je toch kan drinken, maar geen gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaakt. Smart Home Devices hadden een prominente rol in de reclameblokken van de Super Bowl. In de commercial van Uber en Budweiser zien we hoe het gaat als je even niet thuis bent. Zoals ze zeggen: ‘als de mens van huis is dansen de apparaten op tafel…’ of zoiets.

Beste Duel

Dit jaar was er weer concurrentiestrijd in verschillende branches. De strijd tussen automerken is al jaren bezig en was in voorgaande jaren veel heviger. Ook strijdt Verizon met T-Mobile om het beste 5G-netwerk van de VS… Maar Google versus Amazon was het grootste duel in 2020. Google en Amazon hebben hun Super Bowl commercial volledig gericht op hun twee persoonlijke assistenten. Beide commercials zijn sterk, toch is er voor mij één hele duidelijke winnaar. Maar wie dat voor jou is, mag jij natuurlijk zelf bepalen! Het is in ieder geval bijzonder dat ze beiden een compleet andere weg kiezen.

De Alexa commercial is erg grappig, maar het spotje van Google Assistant is écht raak. Je hebt het misschien al wel door; ik word echt enthousiast van organisaties die verder gaan dan hun product of dienst. Zij kaarten problemen aan of proberen deze zelfs te verhelpen. Bekijk de Super Bowl trouwens eens zelf volgend jaar! Ik wil de spelregels wel voor je uitleggen 😉

Online en data marketingNormaal gesproken schrijf ik niet over TV-commercials. In mijn persoonlijke mailing schrijf ik over leads genereren, conversieoptimalisatie en alles wat nog meer bij online en data marketing komt kijken.Schrijf je in

Delen mag!

Rico Verstege

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur