Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Domeinen: hoe meer hoe beter?

Domeinen: hoe meer hoe beter?

Het klinkt allemaal logisch. Je verkoopt lichtgevende toiletrolhouders en besluit een site op te richten die vol staat met plaatjes en praatjes over jouw producten. De zoekwoorden voor jouw site zijn eenvoudig bepaald: lichtgevende toiletrolhouders, toiletrolhouders, lichtgevende toiletrolhouder en toiletrolhouder.

Om goed gevonden te worden – en ook een beetje om eventuele concurrenten voor te zijn – worden met enthousiasme flink wat domeinen gereserveerd. Om te beginnen www.lichtgevende-toiletrolhouders.nl en www.lichtgevendetoiletrolhouders.nl. Daarna www.lichtgevende-toiletrolhouder.nl, www.lichtgevendetoiletrolhouder.nl, www.toiletrolhouders.nl en www.toiletrolhouder.nl. Om in de toekomst zeker te zijn van breed bereik voeg je daar ook wat internationale domeinen aan toe, zoals de .de, .com, .be en .eu domeinen.

Je webtesten en links op de site zijn SEO-technisch in orde en er bestaat nog geen domein waarin het zoekwoord toiletrolhouder is opgenomen. Succes verzekerd. Toch? Drie weken na het opstarten van de site leert een simpele zoekactie op basis van het zoekwoord toiletrolhouder, dat de site ver achterblijft op andere sites. Hoe kan dit?

Hoewel het in enkele gevallen (bijvoorbeeld internationale sites met meerdere talen) handig kan zijn is het voor SEO niet aan te bevelen om meerdere domeinen naar dezelfde site te linken. In veel gevallen wordt de waardering (ook wel autoriteit of Pagerank genoemd) over de domeinen verdeeld en de kans op bestraffing door Google is ook groot. Het bestraffen kan variëren van het dalen in de zoekresultaten tot gehele verwijdering uit de index.

Linkt een extra domein door naar content binnen een website, dan daalt de waardering van het domein dat doorlinkt, maar ook het domein (dus de eigenlijke site) waarin gelinkt wordt. Daarbij wordt de content van beide sites door de zoekmachines als dubbel gezien. Dat kan ook weer bestraft worden.

Het is mogelijk om door middel van een microsite een onderwerp of product uit te diepen en dan met een enkele gerelateerde link door te verwijzen naar de hoofdsite. Maak, om goed vindbaar te zijn, wel een microsite met meerdere paginaís. Wees terughoudend met het maken van microsites, je concurreert immers met je eigen hoofddomein.

Een aantal punten kunnen nog in gedachten worden gehouden:

 • Bedenk eerst waar je op gevonden wilt worden op de bedrijfsnaam, product of dienst en stem daar de domeinnaam op af. Voorbeeld: bij een zoekactie op ‘bananen’ staat Chiquita niet in de top 10.
 • Kies een domeinnaam die onderscheidend en goed te onthouden is.
 • Domeinnamen met binnenkomende links (inbound links) en met links met gerelateerde teksten (keyword rich anchor text) kunnen wel positief werken.
 • Dubbele of vergelijkbare content wordt bestraft.
 • Onderling linken van meerdere domeinen wordt niet gewaardeerd.
 • Het ontwerp van de domeinen moeten verschillen (qua opbouw).
 • De waardering van goede interne links kan de waarde van externe links overtreffen.
 • Een landingspage met enkele links naar het hoofddomein kan negatief voor het hoofddomein werken, omdat je de verkregen links liever op het hoofddomein wilt hebben. De landingspage concurreert dan immers met het hoofddomein.

Advies omgang met meerdere domeinen:

 • Schrap alle domeinen die geen, of weinig, kwalitatieve, gerelateerde, externe links hebben.
 • Verwijs de te schrappen domeinen eerst met een 301 verwijzing* naar het hoofddomein, om de zoekmachines bij te werken (zo blijft de waardering gehandhaafd en wordt de content niet als dubbel gemerkt).
 • Wil je een (exacte) domeinnaam behouden, verwijs deze dan met een 301 door naar het hoofddomein. Zo voorkom je dat eventuele concurrentie op deze domeinen je in de zoekresultaten passeren.
 • Link alle domeinen naar gerelateerde pagina’s onder het hoofddomein.
 • Zorg voor een overzichtelijke linkstructuur in het hoofddomein.
 • Optimaliseer de links met gerelateerde teksten (niet overdrijven natuurlijk).
 • Google en Yahoo bestraffen dubbele content niet als identieke domeinnamen verschillende extensies hebben. Landextensies vormen dus geen probleem.

* Een 301 verwijzing, ook 301 redirect genoemd, is een permanente automatische doorverwijzing. De 301 verwijzing op een pagina of domein geeft aan Google een signaal dat de pagina niet meer geÔndexeerd hoeft te worden en dat de waardering doorgeschoven mag worden naar de pagina waarnaar verwezen wordt. Een pagina met een 301 verwijzing zal na verloop van tijd uit de zoekresultaten verdwijnen en vervangen worden door de pagina waarnaar verwezen wordt. Een soort verhuisbericht dus.

Door dit alles toe te passen:

 • Wordt het hoofddomein beter geïndexeerd doordat extra pagina’s (dubbele) zijn geschrapt.
 • Is het hoofddomein beter te onderhouden.

Het kiezen van een domein is geen sinecure. Het beste scoor je met een domeinnaam met relevante content. Ga je voor het snelle succes door het kiezen van enkele goedgekozen zoekwoorden om een product te vermarkten Óf wil je jouw bedrijf op de kaart zetten? Kies je ervoor een merk op de markt te zetten, investeer dan ook in de naamsbekendheid van jouw bedrijf.

Wil je meer weten over domeinen of SEO? Of wil je dat we jouw site kritisch nalopen en advies geven over hoe het misschien nog beter zou kunnen? Neem dan gerust contact met mij op.

Delen mag!

Foeke Zeilstra

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur