Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Domeinen in de verkoop! Ben je bedonderd?

Domeinen in de verkoop! Ben je bedonderd?

Ben jij al gebeld? ‘Goedemorgen mevrouw, u spreekt met Trademark Office*. We hebben een aanvraag ontvangen voor uw-domein-naam.eu. Omdat u eigenaar bent van uw-domein-naam.nl wilden we u vragen of u hier bezwaar tegen hebt, of dat u dit domein liever zelf wil registreren. Dit kunnen wij voor u regelen.’

* Je kunt voor mevrouw ook meneer invullen en voor Trademark Office ook een andere bedrijfsnaam.

In eerste instantie klinkt dit servicegericht. Natuurlijk is het niet prettig dat iemand een domein registreert met jouw bedrijfsnaam en een andere domeinextensie. En Trademark Office (of een andere partij) kan het voor weinig voor je voorkomen. Ze hebben namelijk het eerste registratierecht en kunnen het betreffende domein alvast voor je vrijhouden. Daarnaast kun je voor 10 jaar of zelfs 15 jaar dit domein vastleggen. Dat klinkt top. Maar is dat ook zo? Wat schuilt hierachter?

Registreren kost geld. Een domein voor 10 jaar vastleggen lijkt niet duur te zijn, maar vaak worden er jaarlijks ‘verlengkosten’ doorberekend. Winst voor dit soort bedrijven zit in de automatische verlenging van contracten en de drempel die men heeft bij het opzeggen.

domeinen-in-de-verkoop

Domein in aanvraag?
Als we nu eens teruggaan naar het eerste contact met dit soort bedrijven. Hoe weten ze dat er een aanvraag is voor het domein: uw-domein-naam.eu? Het is immers niet mogelijk om bij andere registrars (partijen die mogen registreren, vaak providers) te zien welke domeinen er worden aangevraagd. Een domein is pas zichtbaar wanneer deze geregistreerd en aangemeld is bij alle servers.

Eerste registratierecht?
Daarnaast bestaat er niet iets als eerste registratierecht of het vrijhouden van een domein. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Zo simpel is dat.

Zelf toch een extra domein registreren?
Misschien brengt het je wel op een idee en voel je de behoefte om zelf het betreffende domein te registreren. Je kunt dit natuurlijk via jouw provider of door ons laten regelen. En dan zonder kleine lettertjes 😉

Meer over domeinenIn mijn andere blog schrijf ik over het gebruik van meerdere domeinen. Is dat nou verstandig?Lezen

Delen mag!

Foeke Zeilstra

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur