Saskia KevelhamOverlayer

Activation | Door Saskia Kevelham | Leestijd 4 minuten | 17-11-2016

Een originele marketingstunt door guerilla marketing

De traditionele manier van marketing staat steeds meer onder druk. De merken in deze blog haalden daarom de gekste capriolen uit. En met groot succes! De te gekke marketingstunts zorgden voor meer ophef dan de opdrachtgever had durven dromen.
De meeste marketingstunts betreffen een vorm van guerrillamarketing dat vaak gebruikt wordt wanneer er met beperkte middelen veel bereikt dient te worden. De lage kosten worden vaak gerealiseerd doordat er van andere media gebruik gemaakt wordt. Denk hierbij aan de kracht van Facebook, Twitter, Instagram en weblogs. Maar ook de ‘nieuws’-programma’s als DWDD, Shownieuws en Boulevard helpen een handje. Een paar voorbeelden van guerrillamarketing laat je ik graag zien:
  • Een verzonnen merk
  • Een mysterie creëren
  • Een relletje uitlokken

Een verzonnen merk: Zeeman op Amsterdam Fashion Week

Op de Amsterdam Fashion Week zou een nieuw luxe kledingmerk met de naam Frank worden gelanceerd. Dit merk bleek echter te zijn “verzonnen” door Zeeman. Slechts 7 mensen binnen het concern wisten van de stunt en zodoende was niemand van de pers en de bezoekers op de hoogte van deze verrassing. De verbazing is dan ook duidelijk te zien wanneer de projectie van de merknaam Frank Zeeman-geel kleurt als afzender van de net vertoonde modeshow.

Een mysterie creëren: Kabouters

Plotseling waren ze daar. Duizenden gele kabouters op bankjes, parkeerplaatsen, in tuinen en bomen. De burgemeester van Abcoude mocht zelfs voor de camera’s van RTL Nieuws verschijnen om tekst en uitleg te geven. Was het een ludieke actie? Wilde iemand een statement maken? De burgervader wist het zelf ook niet.
Marketingstunt Kabouters
De invasie van de mysterieuze gele mannetjes werd in korte tijd the talk of the town. Niet alleen namen mensen zo’n kabouter mee naar huis, maar ook op weblogs werd er volop gespeculeerd over de herkomst van de poppetjes. Oja, de initiatiefnemers hadden wel één hint achtergelaten. Een sticker met daarop de website they-do-exist.com. Hierop konden bezoekers echter weinig meer doen dan foto’s en berichten plaatsen van de kabouters. De site scoorde in anderhalve week tijd maar liefst 5 miljoen hits. Na tien dagen kwam de aap uit de mouw. Niks ludieke actie, niks kabouterliefhebber. Gewoon een keiharde marketingstunt. Afkomstig van Parlino, een dochteronderneming van Tele2. Onder het motto “kabouters bestaan, net als gratis telefoongesprekken”, zocht het bedrijf de publiciteit voor haar nieuwe telefoondienst. Nou, dat lukte dus aardig. Nadat het mysterie was ontrafeld kon de telecomaanbieder uitgebreid zijn verhaal doen voor de camera’s van RTL.

Een relletje uitlokken: Bavaria Babes

Tijdens de WK-wedstrijd Nederland-Denemarken verkleedden 36 vrouwen zich als Deense fans en gingen het stadion binnen, om na 20 minuten het rood-witte tenue uit te doen. Daaronder bleek een oranje Bavaria-jurkje te zitten. De dames deden een opvallend dansje op de tribunes en voilà: aandacht!
Marketingstunts Bavaria

De bierbrouwer was alleen helaas geen commercieel partner van de FIFA en mocht daarom dus ook geen reclame maken tijdens het evenement. Maar op de jurken stond geen merknaam. Bovendien gaf Bavaria eerder aan dat vrouwen vooral zelf vroegen naar de zogeheten DutchDress. Dat zij vervolgens de jurken meenamen naar het stadion, daar kon het bedrijf niets aan doen, aldus de bierbrouwer. Bavaria heeft inmiddels toegegeven dat enkele dames betaald zijn om in de jurk het stadion in te gaan. De Bavaria-meisjes werden opgepakt en het biermerk kreeg wereldwijde aandacht.

Conclusie

Een succesvolle marketingstunt kan een grote impact hebben op je merk en de zichtbaarheid. Maar het moet dan wel een stunt zijn, die op een onvoorspelbaar moment, op een originele manier en bij de juiste doelgroep sympathie en een onvergetelijk wow-effect opwekt. Ik kan niet wachten tot de volgende stunt zich aandient!

Bronnen: www.sprout.nl, www.communicatieonline.nl, www.upstream.nl

Ook interessant

Gerelateerde case

De oproep van Meld.Online Discriminatie: Houd het net voor iedereen

Duidelijke naam. Scherpe positionering. Een nieuwe visuele identiteit én een holy-sh*t-die-komt-binnen-campagnevideo op grote NS-stations in Nederland. Voor Meld.Online Discriminatie maakten we de boodschap duidelijk: houd het net voor iedereen.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Lachen!

Lachen is gezond. Niet alleen voor jezelf, maar het kan ook positief werken voor je merk en bedrijfsimago. Milou houdt ervan en schreef er een blog over.

Lees verder