Je bent hier: home > inspiratie > Blog: (H)eerlijke koffie

(H)eerlijke koffie

Vandaag wordt de koffie wereldwijd in het zonnetje gezet. Bij mij is dat eigenlijk dagelijks het geval. Ik kan uren met je kletsen over mijn bakkie geluk. Ben je ook gek op koffie? Lees dan maar eens mee en pak er meteen wat van dat zwarte goud bij. Gezellig!

Koffie met betekenis

Je hebt het vast voorbij horen komen; “Tijd voor een bakkie troost!” of “Zin in een bakkie pleur?”.
Heb jij je weleens afgevraagd waar die uitdrukking vandaan komt? Eén uitleg is dat in de Rotterdamse haven alles dat binnenkwam of her en der moest worden versleept niet rustââââggg werd neergelegd, men ‘pleurde’ als het ware alles neer. Ook de koffie werd hier neer gegooid en wel in een bakkie.

Het bestaan als havenarbeider was vaak zwaar. Men noemde een bakkie pleur dan ook wel een bakkie troost. ‘Pleur’ zou in dit geval afstammen van het Franse woord ‘pleurer’, wat huilen betekent. Hoewel het werk zwaar was en men lange dagen maakte, vond men tijdens bepaalde momenten op de dag troost in een bakkie pleur.

Een andere betekenis van een bakkie pleur heeft te maken met de opvatting dat koffie ontnuchterend zou werken. Het was in sommige steden of gebieden dan ook gebruikelijk om na een feestje of een avond stappen, je vrienden nog een kop koffie aan te bieden. Bakkie pleur heeft in deze context dan ook met oppleuren, of aardiger gezegd, weggaan te maken. Als je je koffie op had, dan kon je “oppleuren”. Dus dan weet je dat wanneer iemand jou een bakkie pleur aanbiedt.

Het is niet wat het lijkt

Ik word dolgelukkig van die mooie donkerbruine glanzende boontjes. Heb je echt eens goed gekeken naar een boontje? Bijzonder mooi toch. En dan die geur! Maar wist jij dat die boon helemaal geen boon is? Een koffieboon heeft zijn naam te danken aan de vorm, maar het is dus helemaal geen ‘boon’.
Aan een koffieplant groeien steenvruchten. Dit zijn vruchten met een dikke harde pit en een dun laagje vruchtvlees. De pit (eigenlijk zaad) is wat wij een koffieboon noemen. Koffiebonen zijn dus simpelweg zaden van de koffieplant.

Koffiegeluk

Ik ervaarde mijn eerste koffiegeluksmomentje op zondagochtend. Mijn moeder kreeg ontbijt op bed en ik kroop er dan altijd gezellig bij. Het dampende kopje koffie dat zij dan kreeg.. dat wilde ik ook! De eerste slok werd genomen, haar ogen gingen kort dicht. Dit is dus echt lekker spul, dat wil ik ook! Toen brak eindelijk het moment aan dat ik oud genoeg was en ik mijn eigen “kopje koffie” kreeg (lees veel warme melk met een scheutje koffie). Gelukkiger kon je mij niet maken.

Het Europese koffiegeluk werd in de 16e eeuw in Venetië ervaren, toen het eerste koffiehuis geopend werd. In Nederland gebeurde dit pas eind 17e eeuw en dan was dat alleen voor een select gezelschap mogelijk, want het drankje was toen nog zeer exclusief. Vanaf de 18e eeuw werd koffie door de dalende prijs door meer mensen gedronken en werd koffie uiteindelijk volksdrank nummer één.

Wist jij dit?

  • Van alle soorten koffiebonen ter wereld zijn er slechts twee geschikt voor het maken van koffie: Arabica en Robusta.
  • De eerste koffie werd gevonden in Ethiopië.
  • Koffie bevat meer aroma’s dan wijn.
  • In Nederland wordt gemiddeld de meeste koffie gedronken, namelijk 2,4 kopjes per persoon. Omgerekend is dat gemiddeld ruim 260 liter per persoon per jaar. In kilo’s is dat per persoon bijna 8,5 kilo

Heb ik je lekker gemaakt? Kom dan vooral eens bij ons langs. Dan maak ik mijn befaamde espresso macchiato mét een stukje chocola erbij. Geloof me. Je wil niets anders meer.

Over Wereld Koffie Dag

Met de ‘Internationale Dag van de Koffie’ wordt speciaal aandacht gevraagd voor fairtrade koffie, waarmee boeren een eerlijke beloning krijgen voor hun koffieoogst. Alles wat met koffie te maken heeft, staat centraal: van de boerderij waar de koffiebonen verbouwd worden tot aan het moment waarop het door de consument gedronken kan worden en de mannen en vrouwen die werkzaam zijn in deze industrie worden in het zonnetje gezet. In Nederland schenken horecabedrijven op deze dag bijv. gratis kopjes koffie of doneren ze een deel van de koffieomzet aan een goed koffie-doel.

Bron: ensie.nl, hpdetijd.nl

Delen mag!

Marloes van Londen

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur