Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Hoe je met creatief webdesign de juiste bezoekers kan vasthouden

Hoe je met creatief webdesign de juiste bezoekers kan vasthouden

Een sterk merk wekt gevoel op bij mensen. Emoties zijn de ultieme verbinding tussen merk en consument. Vandaag, op de dag van innovatie en creativiteit, sta ik stil bij het belang van onderscheidend webdesign voor de beleving van jouw merk. Hoe roepen we met webdesign het juiste gevoel op, bij de juiste bezoekers? Ik beschrijf een aantal – in mijn ogen – essentiële uitgangspunten.

Durf andere keuzes te maken  

Nieuwsgierigheid is essentieel voor een designer. Openstaan voor nieuwe ideeënverder kijken dan wat er al gebeurtWaarom zou je altijd dezelfde manier(enblijven gebruiken, als het ook anders kan? Gaat iedereen voor groen en blauw, dan ga ik voor geel met paars. Opvallen en uitdragen waar je voor staat, dat doet sterk design in mijn ogen. En als we dan iets gevonden hebben dat onderscheidend is én de juiste gevoelens losmaakt bij de doelgroep, dan voeren we dat door in alle marketinguitingen, met je website als 24/7 uithangbord.  

Het belang van de eerste indruk 

Onderzoek wijst keer op keer uit dat de eerste indruk bepalend is. En dan praat ik niet over een visuele indruk, maar een emotie. Het gevoel van die eerste indruk zullen mensen zich levendiger, sneller en onbewuster (lees; krachtiger!) herinneren dan hetgeen ze daadwerkelijk hebben gezien: emotieherkenning. Dit geldt ook voor merken, het is de eerste impressie die beklijft 

Met de eerste indruk van je website moet je je bezoeker direct en op de juiste manier boeien. Die eerste emotiis de hardnekkigste herinnering. Scrollen ze door of verlaten ze de site? Om de juiste klanten te laten blijven, kan je dus het beste inspelen op hun emotie. We willen ze raken! 

“Great website design is always related to emotions”

Maak van je bezoekers een werkend onderdeel   

Toen ik als space-experience designer in Shanghai werkte, ontwierp ik onder meer interactieve beursstands en tentoonstellingen voor musea. In China wordt alles continu verbonden met je telefoon; elke ervaring wordt middels die technologie verrijkt en eigen gemaakt. We trokken alles uit de kast: vorm, kleur, licht, geluid, geur: alle zintuigen werden geprikkeld. Alles met het ultieme doel om een ‘shareable’ ervaring te creëren. We dompelden bezoekers onder in de ruimte. Deze was altijd interactief: we nodigden bezoekers uit om onderdeel te zijn van het design. Bijvoorbeeld door on the spot een spel te spelen en de uitkomst te delen op groot scherm in de zaal en op social media. Eenmaal thuis konden ze de ervaring herbeleven op hun smartphone.  

VAVE Studio

Een ‘offline’ ervaring 

Die aanpak hanteer ik nog steeds. Met mijn webdesign probeer ik bezoekers als het ware ‘zintuiglijke’ ervaringen te bieden, een offline connectie te maken. Samen met mijn collega’s van webdevelopment, probeer ik bezoekers middels mijn design over te halen te klikken, dingen te veranderen, te ontdekken hoe de site op hen reageert. Een gesprek zonder woorden. Als deze aanpak werkt, neem je websitebezoekers mee in je merkverhaal en nodig je hen uit onderdeel te worden van je design. Dit vind ik zelf een van de belangrijkste beoogde effecten van innovatief ontwerpen; een beleving creëren. Dat kan alleen door het oproepen van emotie. En die emotie moet natuurlijk wel helemaal passen bij je merk.  

Ken je doelgroep  

Hoe trekken we dan de (positieve) aandacht van de juiste bezoekersHet vertrekpunt wordt altijd gevormd door wie jouw doelgroep is in combinatie met de kernwaarden van je merk. Wie vormen je doelgroep? Welke mensen wil je aantrekken, wat zijn hun wensen, behoeften, angstenHoe kunnen we deze mensen het beste aanspreken? Waar staat het merk voor, welke pijnpunten neemt het weg, wat belooft het en op welke manier? Persoonlijkheid staat hier voorop; je wilt vrienden worden met je bezoeker. Je wilt dat ze zich comfortabel voelen bij je merk en bij je websiteZodra ze zich op hun gemak voelen bij het merk en vertrouwd op de website zullen ze zich inschrijven voor bijvoorbeeld je nieuwsbrief of desgewenst aankopen doen. Voordat wij een webdesign maken moeten wij weten wie de doelgroep is, zo diep mogelijk. Pas dan weet ik welke emoties ik moet overbrengen op de bezoeker en welke designfacetten ik moet kiezen.

Met webdesign de juiste bezoekers vasthouden 

Feitemoties kunnen van een websitebezoeker in één bezoek een trouwe klant maken. Dit was vroeger wel anders, toen efficiëntie en functionaliteit van een website nog eenzaam bovenaan stonden. De uitdaging voor mij als designer, is om dat trefpunt te vinden tussen het merk en de gevoelens van de bezoekerDe inzet van kleur, beeld, vorm en tone of voice spelen hierbij een belangrijke rol.  

Kleur 

Welke kleuren passen bij je kernwaardes? Elke kleur wordt door onze hersenen op een andere manier geïnterpreteerd en heeft daarom een eigen emotionele impact. Hoewel we ons er meestal niet bewust van zijn, roepen kleuren emoties op en beïnvloeden ze onzegemoedstoestand. De juiste kleurtoepassingkan de lancering van een nieuw product of merk maken of kraken. De onbewuste keuze voor een bepaald product wordt namelijk grotendeels onbewust gemaakt en voor een groot deel bepaaldoor kleur. Waar geel geassocieerd wordt met inspiratie en optimisme, geeft groen een gevoel van stabiliteit en rust. Check hier de effecten van kleuren op je hersenen.  

 

Beeld 

Fotografie brengt automatisch emotie in je webdesign; beelden trekken direct de aandacht en roepen gevoelens op. Denk dus heel goed na over welke gevoelens de beelden die je wilt gebruiken, oproepen bij de door jouw gewenste doelgroep. Tip: je product of dienst wordt een stuk menselijker als je meer dan alleen het product laat zien. Plaats het in een herkenbare context, in levensechte situaties. Betrek altijd personen bij het product. 

Of ga je nog een stap verder en waag je je aan een immersive design’? Hierbij gebruikt de webdesigner extreem veel beeldvideos en zelfs VR-toepassingen. De bezoeker wordt erin ondergedompeld en naar binnen gezogen in je verhaal.  

Vorm 

In welke vorm wordt de webcontent aangeboden? Waar vroeger veel gebruik werd gemaakt van horizontale blokken, veel (tekstuele) informatie en vlakke vormen, laten we tegenwoordig juist vaak asymmetrie en witruimtes een grote rol spelen. Deze designkeuzes zorgen voor rust en ruimte, wat resulteert in minder afleiding en meer aandacht voor de belangrijke zaken. Het leidt tot een hogere conversie! We nemen de bezoeker aan de hand op hun zoektochtsturen hun customer journey.  

We gebruiken steeds 3Dgraphics en – illustraties op websites: die creëren meer diepte, een realistischer beeld en blijken een heel effectieve manier om met visuele presentatie bezoekers te boeien en sturen. Kijk uit met stock-illustraties: illustraties bieden juist een enorme kans om op een unieke manier karakter te geven aan je organisatieOm diepte te creëren kan je ook vormen/beelden over elkaar gebruiken. De lagen liggen als het ware over elkaar heen, zweven. Duidelijke zichtbaarheid is immers niet altijd leidend meer, de emotie die het oproept is belangrijker geworden. Dit is een groot contrast met het klassieke flat design van vroeger 

Tone of voice 

Met tekst creëren we geen nieuwe verlangens. We gebruiken de bestaande verlangens in hart en hoofd van de doelgroep, vertalen die naar woorden die overeenkomstige emoties oproepen en verankeren die in de tekstenZo zorgen we dat mensen zich (onbewust) herkennen in de teksten. Keuzes worden namelijk veelal emotioneel gemaakt, achteraf rationaliseren wij de keuzes aan de hand van daarbij gezochte feiten. Het blijft de kern van reclame: je verkoopt geen product, maar het gevoel dat het product de klant kan bieden.  

Mensen zijn altijd op zoek naar emoties. Geluk, plezier, spanning, verrassing en aandacht. Soms kunnen zelfs verdriet of angst fijn zijn om te ervaren, zolang we daarna maar ‘verlost’ worden. Mensen houden van merken die een sterke aanwezigheid hebben, betrouwbaarheid uitstralen. Jij levert het beste voor je klanten. Laten we ze dat vertellen, met een creatief en doordacht webdesign.  

 

Delen mag!

Lorain Schotpoort

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur