Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Hoe maak ik een buyer persona?

Hoe maak ik een buyer persona?

Een buyer persona, persona, ijkpersoon of potentiële klant (en zo kunnen we nog wel even doorgaan). Oftewel: jouw (ideale) doelgroep gepersonaliseerd in één persoon. Aangezien het in kaart brengen van je doelgroep op deze manier enorm effectief is, leggen wij je graag uit hoe je zelf een buyer persona kunt maken. Lees je mee?

Waarom een persona?

Jouw doelgroep omschrijven als vrouwen, tussen de 25 en 60 jaar, woonachtig in Nederland, is tegenwoordig niet meer genoeg. Waar dit vroeger richting gaf aan marketing- en communicatieactiviteiten, volstaat het vandaag de dag niet meer. Op basis van data, analytics en allerlei slimme marketing automation tools kun je jouw doelgroep veel beter leren kennen. En om deze doelgroep goed te bereiken kun je deze omschrijven in één persoon: jouw persona.

Een persona is onder andere gebaseerd op zogenaamde demografische gegevens, maar daar stopt het niet. Waarin een goede persona zich onderscheidt, is als er écht in de huid van de klant is gekropen: weten wat zijn/haar hobby’s, vrijetijdsbesteding, inkomen, favoriete merken, mediagedrag, informatievoorkeuren, manier van communiceren enzovoorts zijn. Hoe beter je dit in kaart brengt, hoe makkelijker het wordt om je in te leven in je (potentiële) klant en hem/haar oprecht te begrijpen.

Wat heb je aan een persona?

Doormiddel van een persona kun je doelgerichter zijn en je beter inleven in de behoeften van je doelgroep. Je weet wanneer je er moet zijn, via welk kanaal en op welk moment. Dit stelt je in staat om potentiële klanten te bereiken. En dat maakt de inzet van marketing en communicatie voor jouw organisatie een stuk relevanter, goedkoper en effectiever. Denk bijvoorbeeld eens aan het instellen van een campagne op social media. Wanneer jouw doelgroep enorm groot is en je selecteert op irrelevante voorkeuren, kost je dit onnodig veel geld.

Ook de ontwikkeling van een nieuw product, nieuwe dienst of het verbeteren van je dienstverlening wordt gemakkelijker als je weet voor wie je dat doet. Je wil weten wat hij/zij wil bereiken in zijn/haar leven en welke pijn daarbij weggenomen moet worden. Hoe beter je jouw doelgroep kent, hoe beter je hem of haar kunt raken in het hoofd én hart.

Hoe maak ik een persona?

Er zijn honderd-en-één manieren om een buyer persona op te stellen. Vooraf is het belangrijk om te bedenken wie hiermee aan het werk gaan en wat je er vervolgens mee moet kunnen. Welk punt van de Customer Journey gaan we aanpakken? En wat is hiervoor nodig? Bijvoorbeeld betere communicatie of marketing, het aanpassen van de dienstverlening, het ontwikkelen van een nieuw product, etc.

Als duidelijk is welk doel je wil bereiken, gaat het echte werk beginnen. Meten is weten. Dus start met het verzamelen van basisinformatie over je doelgroep, de zogeheten ‘harde data’. Dit kan doormiddel van een enquête, marktonderzoek, Google Analytics, marketing automation etc. (Onthoud dat je méér wil weten dan alleen leeftijd, woonplaats en werk.) Kortom: doe dit dus niet op onderbuikgevoel. De uitkomsten geven je een eerste impressie van jouw persona.

Zachte data

Op basis hiervan kun je de volgende stap gaan zetten: het verdiepen in de (wat wij noemen) ‘zachte data’. Zachte data zijn vloeibare gegevens. Ze vertellen iets over iemands’ voorkeuren en interesses. Is iemand bijvoorbeeld prijsbewust of hecht hij juist meer waarde aan goede service? In welke producten of onderwerpen is hij geïnteresseerd? Enzovoorts.

Nadat je de harde en zachte data hebt verzameld kun je wellicht al een eerste beeld schetsen van jouw persona.

In de volgende stap ga je de behoeften en uitdagingen van je doelgroep in kaart brengen. Wij raden je aan om dit met persoonlijke interviews te doen. Je hebt ondertussen een redelijk beeld van je doelgroep, op basis daarvan bepaal je wie je kunt interviewen.

Je persona heeft behoeften en wensen. (Niet zomaar, maar met betrekking tot je product of dienst.) De vraag die je beantwoord wil krijgen is: welk probleem los je voor hem of haar op?

Drempels wegnemen

Daarnaast is het belangrijk te achterhalen welke angsten en drempels je persona ervaart bij het besluiten tot de aanschaf, of het gebruik, van een nieuw product of nieuwe dienst. Deze zijn vaak gebaseerd op vorige ervaringen. Het is belangrijk deze drempels te ontdekken, zodat je ze kunt wegnemen. Zowel in je dienstverlening en productontwikkeling als in je marketingcommunicatie.

Als je al deze informatie hebt verzameld, kun je de rode draad ontdekken en op basis hiervan de buyer persona opstellen. Je omschrijft jouw ideale klant van A tot Z en benoemt vooral de aanvullende kenmerken. Een tool die je hierbij kan helpen, is de Persona Creator van HubSpot.

Kunnen wij je helpen?Mocht je zelf met persona’s aan de slag gaan, dan hopen we dat deze blog je daarbij helpt! Mocht je onverhoopt vastlopen, dan helpen we je uiteraard graag verder. Of het nu gaat om het in kaart brengen van jouw Customer Journey, het ondersteunen in dataverzameling of het ontwikkelen van een persona volledig uit handen te geven, daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres.Neem contact op met Milou!

Delen mag!

Milou Huitink

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur