Rico VerstegeOverlayer

Activation & Brand building | Door Rico Verstege | Leestijd 8 minuten | 6-05-2020

In 5 stappen naar meer relevante bezoekers met Google Search Console

Het belang van een duidelijke, snelle en goed vindbare site hoeft gelukkig niet meer uitgelegd te worden. Organisaties steken energie, tijd en geld in een goede site, alles wat erop staat heeft de volledige aandacht gekregen: een heldere boodschap, wervende teksten, een design waarin de merkidentiteit weerspiegelt en natuurlijk professioneel beeldmateriaal. Klaar? Nou, niet dus! De wereld verandert continu, net als de behoeften van je klanten. In deze blog leer je hoe je inzicht krijgt in de vragen waarmee mensen naar je site komen.

In 90% van de gevallen zal pijnlijk duidelijk worden dat het allemaal nog veel beter kan! Aan het einde van deze blog weet je waarvoor en waarom je Google Search Console – de interessante aanvulling op Google Analytics – kunt gebruiken. Met de inzichten kun je aan de slag met het (her)schrijven van hetgeen zoekers in Google van jouw website te zien krijgen, nog voordat ze de keuze hebben gemaakt om jouw site te bezoeken.

  1. Waar komen mijn bezoekers vandaan?
  2. Wat krijgen zoekers te zien voordat ze op een website terecht komen?
  3. Wat weten we over deze zoekers?
  4. Leuk, maar wat kun je met deze informatie?
  5. Waar passen we dit aan?
Google Search

1.    Waar komen mijn bezoekers vandaan?

Voordat je je tijd besteedt aan het lezen van deze blog raad ik je aan om eerst te kijken hoe het gesteld is met jouw bezoekers via Google. Deze gegevens zijn te vinden in Google Analytics, door als volgt te navigeren:

Acquisitie > Overzicht > Organic Search > klik naast primaire dimensie op bestemmingspagina

Google Analytics
De pagina geeft weer hoe veel bezoekers je site hebben bezocht vanuit Google. In de tabel die getoond wordt is dit zelfs gespecificeerd per pagina. Wanneer je in een maand tijd minder dan 100 bezoekers uit Google krijgt, die allemaal binnenkomen op dezelfde pagina, dan is deze blog niet interessant voor je omdat je hiervoor te weinig verkeer uit Google haalt. Het rendement van je inspanningen is hiermee dan nog te laag. Het maken van waardevolle content zou een betere eerste stap zijn. Wanneer je site meer dan 100 bezoekers trekt, door middel van meerdere pagina’s ben ik er zeker van dat je aan het eind van deze blog weet wat je moet doen om dat te verbeteren.

2.    Wat krijgen zoekers te zien voordat ze op een website terecht komen?

Voordat bezoekers uit Google jouw ongetwijfeld mooie, goed doordachte en aansprekende website daadwerkelijk bezoeken, hebben ze al eens voor jouw bedrijf gekozen. Wanneer een bezoeker via Google op je site komt heeft deze immers de keuze gehad uit duizenden zoekresultaten en uiteindelijk voor jou gekozen. Deze keuze is gemaakt op basis van hetgeen de zoeker te zien krijgt in Google. Die resultaten zien er zoals je weet niet vormgegeven maar systematisch uit. Hoe onderscheidt jouw site zich hiertussen? Om je te onderscheiden kun je werken aan zoekmachineoptimalisatie en hiermee een hogere positie in Google verwerven. Hoe hoger jouw bedrijf wordt getoond in Google, hoe groter de kans is dat mensen voor je zullen kiezen. Het CTR (click through ratio) geeft de verhouding weer tussen het aantal vertoningen en daadwerkelijke sitebezoeken. Onderstaande grafiek laat zien dat gemiddeld 35% van de zoekers op het eerst getoonde (onbetaalde) resultaat klikt, terwijl minder dan de helft voor nummer 2 kiest.
Google Web Ranking

Je hoeft niet per se op nummer 1 te staan!

Na het zien van de bovenstaande grafiek lijkt investeren in een nummer 1 positie de meest voor de hand liggende keuze, maar de vraag is wat ervoor nodig is of hoe lang het duurt voordat we daar komen. Toch is er een makkelijkere weg naar een hogere CTR.
Google Resultaten
Bovenstaand screenshot geeft de top 2 weer van een zoekopdracht op reclamecampagne. Frappant staat hierbij op nummer 2, toch klikken hier meer personen op nummer 2 dan op nummer 1. Dit komt waarschijnlijk omdat resultaat 1 overduidelijk is geoptimaliseerd voor Google. De tekst ziet er daardoor weinig natuurlijk en leesbaar uit. Daarmee beantwoordt het vaak niet de vraag waarmee gegoogeld wordt. De zoeker doet deze aanname dus al op basis van dit kleine stukje tekst die hij in eerste instantie te zien krijgt. Voordat een heel artikel gelezen wordt, zal de zoeker dus overtuigd moeten worden dat het de moeite waard is om te lezen. Vaak is er al wel nagedacht over de blauwe titel die in beeld verschijnt én over de URL, maar de meta omschrijving is het stukje tekst waarmee we onderscheid kunnen maken. Laat dit nou vaak vergeten worden… Tip!: Wat veel mensen niet weten is dat een meta omschrijving geen directe gevolgen heeft voor je positie in Google, je hoeft hier je trefwoorden niet te gebruiken, deze tekst mag volledig wervend geschreven worden. Zie het als een stukje onbetaalde advertentieruimte die je dus volop kunt benutten.

3.    Wat weten we over de bezoekers uit Google?

Om jouw teksten aan te laten sluiten bij de zoekvraag die gedaan wordt, heeft Google haar tool Google Search Console in het leven geroepen. Kort gezegd geeft Search Console aan:
  • op welke trefwoorden jouw site is vertoond,
  • welke pagina in Google is vertoond,
  • op welke positie deze is vertoond,
  • het aantal mensen dat heeft doorgeklikt naar je website
  • de berekening van de CTR (doorklikkers/vertoningen)
Met deze informatie kom je te weten door middel van welke zoekopdrachten mensen op de site van jouw bedrijf terecht komen. Hiermee kun je de afweging maken of dit aansluit bij hetgeen je wilt vertellen en je kunt controleren of je op de desbetreffende pagina wel antwoord geeft op de zoekvraag waarmee mensen bij jou terecht zijn gekomen. Wanneer dit in beide gevallen met ja beantwoord wordt, is het belang van een hogere CTR duidelijk. We willen meer bezoekers trekken uit de bestaande groep met vertoningen.

4.    Leuk, maar wat kun je met deze informatie?

Nu we weten wat de huidige CTR, zoekwoorden en omschrijvingen zijn kunnen we deze gaan verbeteren. Het meeste effect zal behaald worden op een pagina met veel weergaven maar een lage CTR. Reken maar eens uit hoeveel extra bezoeken 1% stijging zou betekenen. Schrijf een aangepaste meta omschrijving die past bij de zoekvragen van eerdere bezoekers. Hieronder een paar tips om de best mogelijke omschrijving te maken die er is:
  • Lees alle informatie op de pagina goed door, je moet wel exact weten wat je aan het promoten bent
  • Kijk naar de zoekvragen in Google Search Console, wees hierin volledig, breng alle woorden van één pagina in beeld
  • Bekijk de CTR en de posities van de verschillende zoekvragen, is het realistisch om hierop progressie te willen maken?
  • Bekijk je concurrenten: wat vertellen deze en bepaal hoe jouw bedrijf hierin onderscheidend kan zijn
  • Bekijk je huidige meta omschrijving

Pas op voor kannibalisatie

Wanneer je optimaliseert is het van belang dat je een volledig beeld hebt van de woorden waarmee mensen op de desbetreffende pagina binnenkomen. Het is hartstikke mooi als je aan de ene kant extra bezoekers trekt, maar het is zonde wanneer je deze aan de andere kant weer verliest. Je voorkomt kannibalisatie door vooraf te kijken naar alle woorden die zorgen voor bezoekers naar de pagina die je optimaliseert. Staar je niet blind op die ene term, maar probeer een tekst te schrijven die alle zoekers aanzet tot actie.

Houd een logboek bij

Ik raad je aan de aanpassingen die je doet vast te leggen. Omschrijf duidelijk welke aanpassing je doet en wat de situatie daarvoor was. Houd maandelijks bij welk effect het heeft gehad, zo leer je of de aanpassing die je hebt gedaan daadwerkelijk een verbetering is geweest.

5.    Waar passen we dit aan?

De plek waar dit aangepast kan worden hangt af van je CMS. Heb je een WordPress site, dan zijn deze vaak uitgerust met Yoast. Yoast is een plugin die je helpt om je site vindbaar te maken. Onderstaand screenshot geeft de ruimte weer waar je deze meta omschrijving aan kunt passen. Het handige aan Yoast is dat je door middel van een groene balk ziet of de lengte van jouw tekst voldoet aan de voorschriften.
Google Seo

Je kunt uiteraard ook contact opnemen met de bouwer van jouw site. Deze kan je zeker uitleggen waar en hoe je aanpassingen in je meta omschrijving doorvoert.

Je weet nu wat het belang is van een meta omschrijving, deze actiepunten zijn voor de meeste bedrijven vrij snel te implementeren. Monitor maandelijks het effect van aanpassingen en schaaf waar nodig bij.

Ook interessant

Gerelateerde case

Slimme contentmarketing levert orders en brand awareness op

Slimme contentmarketing levert orders en brand awareness op

Lees verder
Gerelateerd artikel

Constante verbetering door de juiste inzichten

Mensen (inclusief ikzelf) overschatten de kracht van hetgeen we in één dag kunnen bereiken, terwijl we onderschatten wat we in een jaar kunnen bereiken. Waarom nemen we genoegen met gemiddeld?

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.