Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Kerst: lekker commercieel!

Kerst: lekker commercieel!

De feestdagen komen er weer aan! En dat betekent dat we standaard vanaf 6 december worden overladen met kerstcommercials. Iedereen lijkt in te spelen op het sentiment dat rondom de Kerst hangt. Zo noteerde ik tijdens 1 Kerst-RomCom-TV-filmavondje liefst 12 kerstcommercials!

Een paar vielen me op:

John Lewis & Partners and Waitrose & Partners maken er een sport van om als eerste hun reclame te lanceren. Deze reclame werd bejubeld met teasers als ‘pak de zakdoeken er maar bij’.
Kijk hem eerst maar eens:

 

Nu hou ik enorm van Harry Potter-achtige films, met de sfeer van 150 jaar geleden. Én ik hou ook erg van fantasy en sprookjes, dus je zou denken dat ik dit geweldig vind. Maar deze commercial is net een beetje te ver gezocht. Met een draak die de boel steeds in de fik steekt en een superzielig muziekje eronder. En dat de draak tóch mee mag doen met een kerstdiner in het dorp, door alsnog ‘iets’ in de fik steken. Alleen weet ik nog steeds niet wat het nu is dat hij in zijn klauwtjes heeft… En ik begrijp vooral ook niet wat Lewis&Partners ermee wil zeggen in relatie tot hun merk…

Dan Jumbo…

Jumbo heeft goed geluisterd naar het commentaar dat de Albert Heijn kreeg op hun nieuwe campagnegezicht, waarin de supermarktmanager een vrouw is. Ja een vrouw! Die we leren kennen doordat ze wordt voorgesteld aan de hand van haar voornaam en leeftijd, haar complete privéleven inclusief haar sullige man en brave kindeke. Maar niet aan de hand van haar skills die haar maken tot wat ze is: supermarktmanager.

In de kerstcommercial van Jumbo blijkt dus nu ineens de vrouw van Frank Lammers een zakenvrouw te zijn, die vlak voor de Kerst naar Japan mag! Moeder de Vrouw komt pas Eerste Kerstdag thuis en dus moet Frank Lammers ineens van alles zélf gaan regelen. Natuurlijk kan hij dat eerst niet en dan uiteindelijk ineens toch weer wel. Toch jammer dat zij ondertussen snikkend op haar hotelkamer naar haar duffe man zit te loeren via haar laptop. In plaats van dat ze nou Tokyo verkent, dikke zakendeals sluit en eindigt op een vette afterparty met feestende Japanners. Laat die vent thuis maar eens een keer wat doen! Bijzonder dat het toch weer stereotyperend wordt neergezet…

Coca Cola

Degene die mij dit jaar wel positief verraste is Coca Cola! Ieder jaar luidt de truck natuurlijk de Kerst in, maar dit jaar hebben ze het over een hele andere boeg gegooid. Als eerste is de Nederlandse tekst al ingesproken door een vrouw en niet door zo’n Amerikaanse man met rauwe donkere stem.
En dan wordt ook nog eens een belangrijk maatschappelijk thema aangeboord. Want tussen de regels door wordt de link gelegd met de asielzoekersproblematiek.

In deze commercial wordt de kerstman omschreven als een vreemde, die ver reist vanaf een geheimzinnige plek op zoek naar een nieuw thuis. Die vreemde man steekt stiekem de grenzen over. Achterop een voertuig, mét verdachte pakketjes. Hij sluipt onze huizen binnen nadat hij informatie over ons heeft verzameld…  ‘Wat zou je doen?’, vraagt de stem zich af. ‘Hem verwelkomen! Want als we alleen kijken naar onze verschillen vergeten we wat ons verbindt’, luidt de boodschap.
Hoera en hulde!

Maatschappelijke thema’s

EDEKA speelde al een aantal jaren eerder al in op een maatschappelijk thema (en doet dat nog steeds). Zo was een paar jaar geleden een veelbesproken commercial te zien, met een man die zijn eigen begrafeniskaart rondstuurt, omdat zijn kinderen te druk zijn om met Kerst op bezoek te komen. De kijkers voelden zich natuurlijk instant schuldig, want zijn we niet allemaal te druk en vergeten we niet massaal onze ouders/oudere medemens te bezoeken?

Ik vind het verwerken van maatschappelijke thema’s in commercials een mooie ontwikkeling. Dat Kerst niet standaard draait om teveel eten in een te dure jurk of slecht zittend pak om daarna toch nooit meer te dragen. Maar dat je ook kijkt naar de mensen om je heen, buiten je eigen kringetje. Mensen die alleen zijn met Kerst, of die, om welke reden dan ook, geen Kerst willen vieren.

Waarom zouden we Kerst niet een groter maatschappelijk karakter geven?! Tenslotte gaat geven om elkaar verder dan alleen maar zorgen voor je eigen prakje op Eerste Kerstdag. En als we die maatschappelijke boodschap over kunnen brengen via Kerstcommercials, dan reken ik het goed. Maar dan wel graag gelardeerd met kerstballen en op een bedje van glitter.

Hey psst...Vorig jaar schreef ik ook een blog over Kerstmis... Zou er toevallig iemand gek zijn op Kerst?! ;-)Je leest 'm hier!

Delen mag!

Marjolijn Gerritsen

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur