Milou HuitinkOverlayer

Activation & Brand building | Door Milou Huitink | Leestijd 3 minuten | 2-11-2018

Lachen!

Lachen is gezond. Niet alleen voor jezelf, maar het kan ook positief werken voor je merk en bedrijfsimago. Niet voor niets claimt Coolblue zo mooi “alles voor een glimlach” te doen.
Een lach bestaat uit klanken die gemiddeld 75 milliseconden duren en worden afgewisseld met pauzes van 210 milliseconden. De klanken zijn altijd dezelfde, zoals ha-ha-ha of ho-ho-ho. Het is fysiek bijna onmogelijk om bijvoorbeeld ha-ho-ha of ho-ha-hi te lachen. Veel variaties in klanken en ritme zijn er niet: een haaa-haaa-haaa-lach klinkt bijvoorbeeld al snel heel onnatuurlijk (bron Quest). Leuk om te weten (toch ☺?)!

Waarom lachen?

Een kijker of luisteraar voelt zich emotioneel sneller en meer betrokken wanneer de boodschap een positieve emotie geeft. Het vergemakkelijkt het ontvangen van de boodschap. Op de lange termijn zorgt het ervoor dat mensen zich de positieve emoties en ervaringen beter herinneren dan een feitelijke mededeling. Communicatie die op een positieve, humorvolle manier gepresenteerd wordt, behaalt zo vaker het doel.

De juiste balans vinden

Afhankelijk van diverse factoren moet er wel op gelet worden dat de boodschap niet verloren gaat aan een overdosis humor. Realiseer je bovenal het doel en wat voor effect je wil bereiken met communicatie. Als dit doel wordt overschaduwd door de mate van humor, is het resultaat misschien wel hilarisch, maar minder effectief.

Tips & tricks

  • Zorg ervoor dat de boodschap die je wilt communiceren simpel en krachtig is.
  • Zorg ervoor dat de boodschap zich leent om toe te passen in verschillende uitingen.
  • Laat de creatieve concepten zien aan anderen en kijk of je de gewenste reacties krijgt.
  • Wek de interesse. Raak je kijkers/lezers/luisteraars en maak ze nieuwsgierig naar meer. Geef niet alles meteen bloot.
  • Kun je verschillende middelen inzetten om je boodschap te plaatsen? Doen! De combinatie vergroot het bereik.
  • Zorg voor herhaling. Je kunt wel je boodschap herhalen, maar blijf variëren, bouw uit en vernieuw de content.
  • Maak situaties herkenbaar. Zorg ervoor dat de persoon zich de situatie kan voorstellen.
 

Lachen mag!

Humor heeft een positief effect, mits het op de juiste manier gebruikt wordt. Mensen blijven kijken of luisteren, besteden zo dus meer aandacht aan je communicatieboodschap én de boodschap blijft langer hangen. Om meer indruk achter te laten als merk, is het soms niet verkeerd om íets minder serieus te zijn. Zie hieronder bijvoorbeeld de leuke actie van Rituals voor het introduceren van een nieuwe lijn.

Ook interessant

Gerelateerde case

De oproep van Meld.Online Discriminatie: Houd het net voor iedereen

Duidelijke naam. Scherpe positionering. Een nieuwe visuele identiteit én een holy-sh*t-die-komt-binnen-campagnevideo op grote NS-stations in Nederland. Voor Meld.Online Discriminatie maakten we de boodschap duidelijk: houd het net voor iedereen.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Een originele marketingstunt door guerilla marketing

De traditionele manier van marketing staat steeds meer onder druk. De merken in deze blog haalden daarom de gekste capriolen uit. En met groot succes! De te gekke marketingstunts zorgden voor meer ophef dan de opdrachtgever had durven dromen.

Lees verder