Merle HuismanOverlayer

Brand building | Door Merle Huisman | Leestijd 4 minuten | 2-07-2019

Maak je merk met conceptontwikkeling

Zoals op onze homepage staat: merken worden gecreëerd in je hoofd. Maar als het even kan veroveren we een plek in je hart. Om dat voor elkaar te krijgen, willen wij ontdekken wat jouw merk uniek maakt, wat relevant is voor je doelgroep en hoe je je onderscheidt ten aanzien van jouw concurrentie. Zodat je merk niet alleen opvalt, maar ook overtuigt. Alleen dán word je herkend, hoef je minder uit te leggen en kun je tegen een stootje.

Maar daar gaat wel het één en ander aan vooraf, te beginnen met het in kaart brengen van je merk. Frappant heeft hiervoor een merktraject ontwikkeld. Deze bestaat uit drie onderdelen. De merkidentiteit: wat maakt jouw merk uniek, wat is daarvan relevant voor de doelgroep en hoe onderscheid je je ten aanzien van je concurrentie? Deze drie tezamen vormen de rode draad in elke positioneringsvraag.

Een helder verhaal

Als je alle waardevolle ingrediënten hebt verzameld, kun je de positionering van jouw merk bepalen. Heb je behoefte aan een helder verhaal en wil je aan de slag met de positionering van jouw merk? Neem dan contact op met David of bekijk ons aanbod!

Op karakter

Het in kaart brengen van het karakter van je merk is erg belangrijk. Niet alleen voor jezelf om gerichte keuzes te maken in kleur- en beeldgebruik, fonts en tone-of-voice, maar vooral ook om je te onderscheiden ten opzichte van concurrenten. Zo word je herkend en hoef je minder uit te leggen. Hoe? Stel je merk is een mens, welk karakter heeft je merk dan?Is het verzorgend, hartelijk, levenslustig, avontuurlijk, regisserend? Ik was ooit bij een interessante masterclass over positionering. Marck van Eck, Brand Builder & Serial Entrepreneur, gaf toen een mooi voorbeeld van Greenpeace en Wereld Natuur Fonds (WNF): ‘Greenpeace vecht voor de natuur en WNF bouwt aan bescherming.’ Beide partijen doen praktisch hetzelfde maar communiceren compleet anders. Dit heeft alles te maken met het karakter van deze merken. Zo is WNF stijlvol, conservatief, betrokken, sociaal en warm. En Greenpeace juist rebels, avontuurlijk, werelds en zelfbewust.

(H)erken kleuren, vormen en fonts

Een kleur kies je niet zomaar. Kleuren zeggen namelijk iets over je karakter, over je merk. Die moeten dus zorgvuldig worden gekozen. De invloed van kleur op je hersenen is namelijk groter dan je denkt. Uit onderzoek naar de psychologie van kleur blijkt dat kleuren veel invloed hebben op emoties, informatieverwerking en (keuze)gedrag van mensen. Kies dus bewust je kleurenpallet.

Daarnaast moeten vormen ook zorgvuldig worden gekozen. Laten we weer even kijken naar Greenpeace en WNF. Zoals ik al eerder noemde is Greenpeace rebels, avontuurlijk, werelds en zelfbewust. Hier passen geen zachte, ronde vormen en frutsels bij, maar juist strakke, hoekige, robuuste vormen, volvlakken. Felle kleuren. Hoofdletters. BAM! WNF daarentegen is stijlvol, conservatief, betrokken, sociaal en warm. Hierbij denk ik juist aan een combi van strakke vormen met ronde vormen. Zachte verlopen, warme kleuren. Maar ook zwart, voor een stijlvol tintje. Er worden kapitalen gebruikt voor wat extra body, maar dan wel met ronde hoeken voor een warm gevoel. De bodytekst is heel vriendelijk, met veel ronde vormen. Kijk ook eens naar de buttons op beide websites: deze passen heel goed bij hun karakter. Herken je het?

Eigen beeldtaal­­

De beeldtaal zegt veel over een merk. Zo passen er bij Greenpeace reality afbeeldingen die het probleem laten zien, denk hierbij aan dieren die vastzitten in plastic. WNF laat juist dieren zien die leven in een vredige, plasticvrije omgeving. Greenpeace zou nooit een foto gebruiken van een kleurrijke vlinder in een prachtig bos met flare-effect. WNF juist wel. Tip: pak de ingrediënten van je positionering er weer bij en toets je beeldkeuze, dat maakt je merk eigen en zorgt voor herkenning.

Voel je aangesproken

De tone-of-voice is de stem van je organisatie. Welke tone-of-voice past er bij het karakter van je merk? Als je duidelijke keuzes maakt in hoe je jouw doelgroep gaat aanspreken, en je je hieraan houdt, wordt dit naast kleur-, beeld- en fontgebruik ­een herkenbaar aspect. Houd hierin ook rekening met hoe je doelgroep aangesproken wil worden: met ‘u’ of ‘jij’? Dit samen is medebepalend voor je imago en voor de relevantie voor je doelgroep.

Alle bovenstaande elementen vormen samen de corporate identity. Onderdeel hiervan is een professionele huisstijl. Mijn collega Saskia heeft een interessante blog geschreven over het belang van een professionele huisstijl.

Uiting x doelgroep = match

Welke uitingen passen bij je merk en doelgroep? Ook hier komt de eerder verzamelde info goed van pas. Stel dat je doelgroep 65+ is, dan is het niet heel handig om een Instagram campagne in te zetten… #failure. Kijk goed naar de interesses van je doelgroep, hoe en waar kun je ze bereiken? Vanuit daar kun je gerichte keuzes maken in welke kanalen en welke middelen je het beste kunt inzetten.

Kom je er niet helemaal uit?

Meer weten over conceptontwikkeling of heb je andere vragen? Wij helpen je natuurlijk graag! Laat je belverzoek achter of neem zelf contact met ons op.

Ook interessant

Gerelateerde case

EVY: een product(lancering) van wereldklasse

Van een campagneconcept naar een lanceringsevent dat stof deed opwaaien! Meer weten over dit project? Lees de hele case!

Lees verder
Gerelateerd artikel

Positionering bepaald? Bij het creatief concept wordt het pas echt leuk

Je bent aan de slag gegaan met je positionering, je merkidentiteit is helder en je hebt een belofte opgesteld. Tijd om van al die ingrediënten een creatief concept te brouwen.

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.