Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Merk van de maand: Guinness

Merk van de maand: Guinness

Op mijn 20e ging ik voor stage naar Belfast. Een geweldige tijd in een bijzondere, soms bizarre omgeving. Zo hip & happening als Belfast nu is, zo authentiek, niet-toeristisch en surreëel was het toen. De vrede was er net getekend na jaren van strijd, maar het dreigende geweld was er nog niet voorbij. Surveillerende militairen met machinegeweren in de binnenstad. Bommeldingen, soms aanslagen, protestmarsen en rellen kwamen er nog steeds voor. Ik heb eerlijk gezegd nooit begrepen hoe een volk zo gastvrij, vriendelijk en oprecht naar buitenstaanders zoals ik, tegelijk zo intolerant kan zijn naar elkaar.

bord guinness

 
Het klinkt dan misschien niet zo aantrekkelijk, maar als ik Noord-Ierland in enkele woorden mag samenvatten schieten adembenemend, gastvrij, relaxed, humor en sociaal toch als eerste door mijn hoofd. Ik voel me er thuis, vanaf het begin. Alleen dat bier. Veel te grote glazen zonder schuim en niet koud genoeg. Evenementenpils in vazen. En ze hebben er Guinness natuurlijk. Zwart, zwaar, bitter. Bocht. “Guinness is good for you.” Maar not for me, vond ik.

Mijn Noord-Ierse collega’s dachten daar echter anders over. Er ging geen etentje, pubbezoek of vrijmibo voorbij zonder dat er weer eentje voor mijn neus werd geschoven. Om niet de kinderachtigste te zijn dronk ik er toch steeds een beetje van. Met steeds iets minder tegenzin en steeds een beetje meer. Ik heb Guinness echt moeten leren drinken en leren waarderen. Maar, nu ben ik om!

 

Guinness is Iers

Mijn eerste kennismaking met Guinness was in Noord-Ierland, maar Guinness is een Iers merk. In 1759 opgericht door Arthur Guinness in Dublin. Hier staan nog steeds de brouwerijen en kan je een prachtig museum bezichtigen.

guinness brouwerij

 
Guinness is ook écht Iers in haar identiteit. In de manier van communiceren en uitstraling: mannelijk, stoer, met humor en een tikkeltje rauw. Overal in Ierland kom je de iconische campagnes van Guinness tegen. Niet alleen de huidige campagnes zijn herkenbaar en mooi. Ook de oude campagnes en uitingen zijn nog steeds in het straatbeeld en pubs zichtbaar. Souvenirs ervan zijn nog steeds te koop en originele items zijn collectors items geworden.

 

Guinness is kunst

De oude campagnes van Guinness zijn eigenlijk gewoon kunst. John Gilroy was een Engelse kunstenaar en illustrator. Zijn naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar iedereen in Ierland en het Verenigd Koninkrijk heeft zijn werk wel eens gezien. De meesten daarbuiten waarschijnlijk ook wel.

guinness advertenties

slogan guinness

 

Gilroy werd bekend met zijn werk voor Guinness. Vooral “Guinness is good”, “Guinness for strength” en “My Goodness, My Guinness” zijn bekende uitingen. Toen humoristisch en trots, nu ook een prachtige verwijzing naar het rijke verleden van het merk.

 

Guinness is beleving

Guinness is Ierland: vriendelijk, puur en echt. Als ik een Ierse kroeg tegenkom en ‘t is er tijd voor, wandel ik er even binnen voor een pint van de tap. Zacht en vol van smaak. Wel nog steeds zwart. Heerlijk. Voor mij staat Guinness voor ontspanning, mooie momenten en voor een trip down memory lane. Als ik aan Guinness denk, denk ik aan Ierland en bij Ierland zie ik Guinness.

Guinness pint

 

Guinness is good for me

Ik ben natuurlijk al lang niet meer objectief, want ik ben fan. Dat is dus precies wat Guinness voor mij zo’n mooi merk maakt. De hele merkbeleving eromheen die mij en veel anderen raakt. Niet iedereen lust het en waardeert het, maar iedereen kent het. Een legendarisch merk, een legendarisch bier. Niets minder.

Het is dat het nog ochtend is terwijl ik dit schrijf, want ik heb er behoorlijk dorst van gekregen. 😉

Bronvermelding beelden:
Mark Goebel https://www.flickr.com/photos/sangre-la/2403884076/
Matt Randolph https://www.flickr.com/photos/mattr762/4367224660/
William Murphy https://www.flickr.com/photos/infomatique/28047383849/

Delen mag!

Rik van Kooten

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur