Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Merk van de maand: Ikea

Merk van de maand: Ikea

Van klein meisje in de ballenbak, tot een iets groter geworden meisje dat haar eerste eigen woning mocht inrichten. Ik weet IKEA na al die jaren (ahum!) nog steeds te waarderen.

“Aandacht maakt alles mooier.” Wanneer je deze zin hoort, denk jij dan ook aan IKEA? Of wanneer je dit  nummer hoort?

 

Bedenk je je dan ineens dat je echt nog die fijne wandkast wilt halen? Mooi is het toch hoe dat werkt. Vind ik dan tenminste. Ik waardeer de pay-off en houding, omdat ik er mijzelf en mijn dagelijkse werkzaamheden bij Frappant in herken.

 

Kritisch blijven

Dagelijks stelt het merk zichzelf de vraag: is er een betere manier om dit te doen? Door dat altijd in het achterhoofd te houden, wil IKEA haar aanbod uniek houden en probeert het merk het dagelijkse leven voor zo veel mogelijk mensen te verbeteren. Dat is iets waar wij als Frappant ook voor staan. Kritisch naar je eigen werk en dat van het team kijken. Kunnen we nog iets anders of beter doen om het merk nóg sterker te maken? Heb ik er alles aan gedaan om het beste eindresultaat te behalen?

 

Aandacht maakt alles mooier

Dat is de alom bekende pay-off sinds augustus 2015. Deze nieuwe merkpositionering moest een hernieuwde kennismaking vormen met het woonwarenhuis. Het doel ervan was om de mensen aan te spreken die niet of nauwelijks naar IKEA gaan. Een ander doel was dat de bestaande klantenkring bevestigd werd in hun ervaring. ‘Aandacht maakt alles mooier’ moest breken met het beeld dat Nederland tot dan toe had. Het woonwarenhuis wilde Nederland mee op reis nemen in de verhalen achter het merk. De eerste campagne liet zien hoe de ontwerpers dagelijks bezig zijn om nieuwe producten en collecties te ontwerpen, met als doel een beter dagelijks leven thuis én voor zoveel mogelijk mensen te creëren. De ontwerpers maken hierbij gebruik van het Democratic Design principe, wat al sinds 1976 actueel is. Het aantal designcollecties werd verhoogd en in een aantal van deze collecties werkt Ikea samen met bekende interieur- en modeontwerpers.

 

 

Democratic Design

Democratic Design is een methode op basis van vijf dimensies die bij elk individueel productieproces gehanteerd worden: vorm, kwaliteit, functie, duurzaamheid en een lage prijs. Elk product wordt ontworpen vanuit deze vijf oogpunten die allemaal moeten kloppen. IKEA wil hierdoor de beste producten tegen de laagste prijs verkopen. Dat zijn nogal uitersten van elkaar. Volgens de theorie van Treacy en Wiersema kan dit niet. Om op te kunnen vallen in de markt en aandacht te trekken, is het volgens deze theorie van belang om je op één van de volgende waarde strategieën te focussen: Product Leadership, Operational Excellence of Customer Intimacy. Maar IKEA denkt dit wel te kunnen realiseren door middel van aandacht.

 

Thuis een beter leven leiden

Wat mij verder zo aanspreekt is dat IKEA woninginrichtingsproducten aanbiedt die voor veel mensen betaalbaar zijn. Wanneer je fysiek door een IKEA vestiging loopt, zie je dat dit ook echt in de praktijk zo is. Studenten, starters, gezinnen, ouderen, ze lopen er allemaal. Dat komt omdat het merk degelijke kwaliteit biedt en meegaat met de tijd. Ook het assortiment wordt steeds ruimer en aantrekkelijker. Je kunt er niet alleen een bed of een kast kopen, zelfs een hele keuken of badkamer stel je er samen. Dit bereikt IKEA door functie, kwaliteit, design en waarde te combineren, altijd met de duurzaamheid voor ogen. Dat vind je als consument o.a. terug in het ontwerp, de gebruikte materialen en verpakking.

 

Peak-end rule

De ‘peak-end rule’, ontdekt door Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman (psycholoog) is een psychologisch marketingfenomeen. Het speelt in op de gewoonte van mensen om, als ze aan een ervaring terugdenken, vaak niet aan het totaal van de ervaring denken. Men herinnert zich deze ervaring alleen op basis van bepaalde details: ‘de piek’ en het einde. Omdat de piek en het einde vooral bijblijven, is het belangrijk om met dit soort momenten in de customer journey rekening te houden. Zo’n ervaring met een piekmoment heeft invloed op de emotionele beleving van jouw klant. Als dit moment aansluit op de belofte van je merk en ervoor zorgt dat de piek zó prettig is, dan wordt dit moment memorabel en onderscheidend van je concurrenten.
IKEA past het principe van de peak-en rule ook toe. IKEA richt zich op momenten in de customer journey die er voor klanten echt toe doen. Neem bijvoorbeeld het zelf moeten zoeken van je producten in een groot en ongezellig magazijn. Dat is niet perse heel klantvriendelijk te noemen toch? Maar haar klanten gaan wél naar huis met design voor een leuke prijs en sluiten de winkelervaring ook nog eens positief af met een spotgoedkope hotdog of ijsje. Jammm.

Peak end rule bij Ikea

 

Het verhaal achter de naam

Goed, nu kom ik dus al jaaaren 😉 bij IKEA, maar ik betrapte me erop dat ik de herkomst van de naam niets eens wist. De naam IKEA is een combinatie van de initialen van de IKEA oprichter, Ingvar Kamprad (IK), en de eerste letters van de namen van de boerderij en het dorp waar hij opgroeide: Elmtaryd en Agunnaryd (EA). Het IKEA logo is sinds het ontstaan van het bedrijf nauwelijks veranderd. De versie van 1967 is nu nog herkenbaar, alleen heeft het met de jaren een kleine make-over gehad.

Ik vind IKEA een sterk merk. Het merk is wereldwijd bekend, is zeer consistent in haar uitstraling en beleving in winkels, brochure, website, apps én je komt het merk echt overal tegen. Iedereen kent het en velen van ons hebben thuis of op het werk wel iets staan dat van IKEA komt. Gaaf!

Logo's Ikea

 

Bron marketingonline.nl: Grootse herpositionering Ikea

Delen mag!

Marloes van Londen

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur