Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Merk van de maand: Jumbo

Merk van de maand: Jumbo

Jumbo bestaat al meer dan 95 jaar, toch heeft het bedrijf in 10 jaar tijd haar marktaandeel nagenoeg verviervoudigd! (bron) De supermarktketen steeg van een aandeel van 4,8% in 2008 naar 19,1% in 2018 en ook online is te zien dat het bedrijf in populariteit enorm stijgt. (bron) In deze blog geef ik je mijn mening over welke acties het meest hebben bijgedragen aan dit succes.

Het verloop van het aantal zoekopdrachten gerelateerd aan supermarktketen Jumbo. (Bron, Google Trends)

Van reclamefolder naar online platforms

De bovenstaande afbeelding heeft één belangrijke kanttekening die ik in de inleiding niet heb genoemd en dat is het feit dat steeds meer mensen online zoeken. Daarbij geeft de mogelijkheid om sinds 2014 je boodschappen online te bestellen het maandelijkse zoekvolume een extra boost. Digitalisering is een proces dat meerdere markten ondergaan, maar met name in de supermarktbranche is het goed om eens stil te staan wat dit allemaal te weeg brengt.

Waar het vroeger enkel mogelijk was om algemene boodschappen te verspreiden, nu kunnen er inmiddels gepersonaliseerd aanbiedingen worden gedaan. Dit heeft als voordeel dat ik enkel de producten aangeboden krijg die ik lust. Hierdoor is de relevantie vaak zo hoog dat veel mensen folders niet meer lezen.

Beste service + Grootste assortiment x Laagste prijs

Volgens Jumbo zelf luidt de succesformule als volgt: Beste service + Grootste assortiment x Laagste prijs. De aspecten van deze formule worden op de website als volgt uitgelegd:

  • Wij doen er alles aan om de klanten 100% tevreden naar huis te laten gaan. Medewerkers van Jumbo vinden het een uitdaging om tot het uiterste te gaan. Iedereen neemt hierin zoveel mogelijk zijn of haar eigen verantwoordelijkheid.
  • Klanten kunnen bij Jumbo kiezen uit maar liefst ruim 32.000 verschillende (merk)artikelen. Als ze iets missen, zorgen de medewerkers ervoor dat het betreffende artikel binnen twee weken in het assortiment wordt opgenomen.
  • Jumbo garandeert de laagste prijzen van Nederland.

Deze zekerheden en de formule vertelt me waar Jumbo voor staat, maar dit is niet de enige reden voor de enorme groei die de keten heeft doorgemaakt. Het merk Jumbo is in de afgelopen jaren op meerdere manieren versterkt door consistentie in alle vormen van communicatie.

De 7 zekerheden

De eerste vorm van consistentie bij Jumbo uit zich in de 7 zekerheden die sinds 1996 al zeker zijn. Deze zekerheden maken het concept concreet, voor zowel klant als medewerker.

Doordat deze zekerheden zo concreet zijn gemaakt heeft Jumbo haar keten kunnen laten groeien. Diverse overnames zorgden voor winkels en winkelpersoneel, de herkenbare gele winkel aankleding en de 7 zekerheden hebben gezorgd voor de consistentie in uitstraling.

Jumbo heeft bij het opstellen van de 7 zekerheden echt vanuit de klant gedacht. Met name de zekerheid van vlot winkelen is er één die me aanspreekt en ik ben niet de enige. Mensen geven aan steeds drukker te zijn en daardoor lijkt deze zekerheid de laatste jaren zelfs nog relevanter dan in 1996. Met de online bestel optie, de bezorg optie en de zelfscan toont de supermarkt ook daadwerkelijk aan te ontwikkelen in deze zekerheid.

Sponsoring

Wanneer ik naar de sponsorpagina van de Jumbo website ga verwacht ik Max Verstappen, het Jumbo wielerteam en de Jumbo schaatsploeg. Maar in plaats daarvan krijg ik maatschappelijk betrokken projecten voor kinderen, gezondheid, beweging en KIKA. Een erg slimme zet om onder de aandacht te brengen wat écht belangrijk is, al dat andere wist ik natuurlijk al en zou enkel zinloze bevestiging zijn.

Lange termijn plannen

Wat veel mensen daarentegen niet weten is dat veel sponsorprojecten ook een duidelijk lange termijnplan hebben. Jumbo topman Frits van Eerd (zelf ook fanatiek racefan en autocoureur) steunt Max Verstappen bijvoorbeeld al jaren, ook al toen hij hier nog niet de exposure terug kreeg waar hij voor betaalde.

Nederlands wielertrots in eer hersteld!

Na een aantal magere jaren voor de oer-Nederlandse wielerploeg die ooit onder de naam Rabobank startte, stond Jumbo op om orde op zaken te stellen. Mede door dopingbekentenissen van o.a. Michael Boogerd, Thomas Dekker en Michael Rasmussen verloor de ploeg veel populariteit en budget. Ondanks de lage populariteit en de geringe ROI stapte Jumbo toch in als sponsor, met een plan.

Inmiddels heeft de ploeg haar eerherstel, wielrennen zit door de successen van veel Nederlandse renners weer in de lift en de ploeg is beter dan ooit. Ondanks podiumplaatsen en ritzeges in de 2 meest recente grote rondes kan het nóg beter. In 2018 tekende de ploeg ‘Een megadeal die ongekend is voor de Nederlandse sport’. Met de komst van Nederlands beste ronderenner van het moment; Tom Dumoulin, wordt er de komende jaren gemikt op het hoogst haalbare: een eindzege in de Tour de France.

Frank Lammers is de nieuwe Harry Piekema

Wanneer ik 5 jaar geleden nog mee werd genomen in de komische verhalen van supermarkt manager Harry Piekema van de AH, is bij mij nu Frank Lammers top of mind wanneer je me vraagt naar een commercial van een supermarkt. Waar de verhalen van Harry Piekema zich in de winkel afspeelden, spelen de commercials van Jumbo zich af in een doorsnee gezinssituatie. In deze andere setting spelen de makers in op alledaagse problemen zoals de bananen die altijd wel op lijken te zijn.

Persoonlijk, maar dan anders: mijn visie op de toekomst

Het liefst doe ik mijn boodschappen bij de Spar in de buurt. Ik ken de mensen die er werken en ik maak vrijwel altijd een praatje bij de kassa. Aan deze persoonlijke ervaring kan de Jumbo niet tippen, althans, nog niet.

De komende jaren kunnen we om verdere digitalisering niet heen. Dit betekent meer persoonlijke communicatie aangezien men meer van je weet. Mijn idee over de toekomst van boodschappen doen is wellicht voor de één wat eng, maar mij lijkt het geweldig.

Ik voorzie dat de supermarkt meer als opslag zal fungeren dan als winkel. Door de kennis die over ons bekend is op gebied van eetgedrag, caloriegebruik, (seizoensgebonden) smaak en gebeurtenissen als kerst of verjaardagen zullen veel beslissingen voor ons gemaakt worden.

Structureel worden de verse boodschappen thuis bezorgd, deze gaan rechtstreeks in de voorraadkast of koeling. Vooraf geven we aan of we deze week wellicht een blessure hebben en niet gaan sporten (zodat we minder moeten eten) of dat we wellicht helemaal niet thuis zijn i.v.m. vakantie. Met deze kennis zal de bestelling op maat aangepast worden zodat er geen voedsel verspild zal worden. Naast de verminderde voedselverspilling zijn ook gezonder eten en uiteindelijk gezonde lichamen (want het is vers en uitgekiend op je energieverbruik) positieve gevolgen van de ontwikkelingen in de toekomst.

Delen mag!

John van Lochem

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur