Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Merk van de Maand: LEGO

Merk van de Maand: LEGO

Wanneer het precies speelde weet ik niet meer, maar ik weet nog wel dat ik een wekker had die om half zes ’s morgens afging. Ik haalde dan mijn broers uit bed en we slopen dan gedrieën stilletjes naar beneden om te zien of ons LEGO dorp de nacht had overleefd. Dat was dan meestal het geval en we bouwden al fantaserend het dorp nog groter.

Om, voor ons, onduidelijke redenen werden onze bouwsels later naar zolder verbannen. De zolder was een stuk gehoriger, zodat we nog stiller moesten zijn om onze ouders niet te wekken. We hadden een paar flinke bakken LEGO. Voornamelijk eenvoudige blokjes met af een toe een dakje, een deurtje, een wiel of een doorzichtig blokje. Dat maakte niet veel uit. We konden immers met drie of vier blokjes al een vliegtuig bouwen.

LEGO Kant-en-klare bouwpakketten

LEGO politieauto

Mijn eerste LEGO pakket (1973)

Later kregen we bouwpakketten. Een politieauto, een complete garage, een heuse boot of huis met tuinhek. Die werden in elkaar gezet en stonden daar dan. Na een tijdje kwamen we er achter dat zo’n bouwsel weinig toevoegde aan de bouwvreugde. Het was immers klaar en er viel weinig meer aan te bouwen. De losse onderdelen konden op heel andere manier worden ingezet in onze bouwsels en pasten naadloos in onze fantasie.

LEGO garage

Mijn tweede LEGO pakket. Een heuse garage, zodra er op de oprit werd gedrukt ging de deur open. Dat er geen LEGO auto in paste mocht de pret niet drukken.

Precies hetzelfde gebeurde een generatie later. Mijn zonen speelden op dezelfde manier als ik vroeger deed met LEGO. Het prachtige politiestation met helikopter, auto’s en mannetjes werden na het bouwen gesloopt om vervolgens weer een deel uit te maken van hun fantasiewereld. Want, als een pakket eenmaal gebouwd is kun je er zo weinig mee en het bouwen is uiteindelijk belangrijker dan eindresultaat.

De kinderlijke fantasie voorbij

Het bleef niet bij de blokjes, er is van alles ontwikkeld: boompjes, hekjes, wielen, vliegtuigvleugels etc. Er zijn zelfs complete educatieproducten voor verschillende niveaus uitgebracht. Zo gebruiken ze op de hbo-opleiding Mechatronica het robotsysteem van LEGO. Ik ben eens met onze jongens naar LEGO World geweest. Een grote hal met ontzettend veel LEGO bouwsels gemaakt door volwassenen die in hun vrije tijd auto’s, bekende gebouwen en zelfs ‘werkende’ productielijnen hebben opgezet. Daarnaast zagen we er nog meer bedenksels op thema en een enorme shop waar je je goeie geld prima kwijt kon. Maar het mooiste vonden de jongens de hal waar ze zelf wat in elkaar konden zetten, na het zien van alle creaties waar ze af moesten blijven.

LEGO Star Wars

Discontinued LEGO Star Wars Imperial Shuttle 10212. Nog te koop voor $ 760,- tot $ 830,-

Voor mij voelt het bouwen als de basis van het hele LEGO concept. Een aantal jaren geleden heeft LEGO ook een stap terug gedaan in de vele bouwpakketten op thema. Natuurlijk ook, omdat de concurrentie (door verloop van het patent) op de loer lag en de verkoopcijfers wat tegenvielen. Daarnaast werden er zoveel dure maatwerk onderdelen gemaakt, dat het de spuigaten uit liep. En wees nu eerlijk: wat moet je als verwoed LEGO-bouwer nu met een kant-en-klaar LEGO kasteelbouwpakket als het klaar is? Zo was mijn jongste zoon helemaal blij toen hij een enorm LEGO City politiebureau cadeau kreeg en in elkaar kon zetten. Het bureau heeft vervolgens een aantal maanden op zijn kamertje stof staan vangen. Pas nadat hij het politiebureau had afgebroken was hij pas echt gelukkig. Er kon weer gebouwd worden!

LEGO Zweinstein

In de LEGO shop voor € 449,95. Klaar, en nu?

Aandacht rondom het LEGO blokje

Om als blokjesproducent in beeld te blijven heeft LEGO flink geïnvesteerd in andere LEGO gerelateerde producties. Wat denk je van een LEGO-film (de avonturen van Clutch Powers), LEGO Land in Duitsland, USA en Denemarken (helaas met tegenvallende bezoekersaantallen), animatiefilms met bijvoorbeeld Ninjago, Batman, Bionicle, Star Wars etc. Maar ook LEGO-bordspellen en LEGO-computerspellen. Al vraag ik me bij animaties van bijvoorbeeld LEGO Elves af waar de blokjes zijn gebleven. Al die verschillende uitingen lijken een beetje op schieten met hagel. Het wekt de indruk dat LEGO niets wil missen en dat ze bang zijn onder te sneeuwen in de concurrentie op hun blokjes.

Soms heb ik het idee dat ze vergeten zijn dat het vooral om de blokjes gaat. Een prachtig systeem dat erg lang meegaat. Zo zitten er tussen de blokjes van onze jongens ook oude blokjes van mij. Je ziet het verschil (op soms wat tandafdrukken na) niet en ze werken nog even goed.

Toekomst van onze LEGO

Los van wat er verder met het merk LEGO gaat gebeuren denk ik dat de kinderen van onze jongens ook nog met mijn blokjes gaan spelen. Want zo lang gaan ze zeker mee en bouwplezier is tijdloos.

Meer weten over LEGO?

http://www.bouwsteentjes.info/LEGO-benoemd-tot-sterkste-merk-van-2017/

https://hobby-en-overige.infonu.nl/speelgoed/62555-de-voor-en-nadelen-van-imitatie-LEGO.html

https://nl.wikipedia.org/wiki/LEGO

Delen mag!

Foeke Zeilstra

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur