Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Merk van de maand: Mentos

Merk van de maand: Mentos

Over het algemeen ben ik niet zo merkvast als het gaat om voedingsmiddelen. Hierbij laat ik me toch graag verleiden tot de beste aanbieding of wil ik wel eens iets nieuws proberen. Alleen mijn kauwgom is iets waarbij ik al jaren vasthoud aan hetzelfde merk: Mentos. Ik ben nogal een grootconsumeerder van kauwgom, dus ik word erg blij van die grote potten met kauwgom in de herkenbare mentos vorm. In mijn ervaring houdt de kauwgom van Mentos daarnaast veel langer zijn smaak en zijn de verschillende smaken überhaupt veel lekkerder dan bijvoorbeeld Sportlife of huismerken.

Nu is dit slechts mijn persoonlijke smaak en voorkeur. Wat me de laatste jaren ook is opgevallen aan dit merk, is de duidelijk missie in commerciële acties. Mentos vond het hoog tijd om de sociale interacties tussen mensen te verbeteren. Social media is in eerste instantie bedoeld om waardevolle relaties te ontwikkelen en de interactie tussen mensen te verhogen. Waar men nu veel tijd op social media doorbrengt is het in real life juist een heel ander verhaal geworden. Men is vooral bezig met het mobieltje en de echte communicatie in de openbare ruimte neemt juist af. Volgens onderzoek is zelfs gebleken dat we het steeds lastiger vinden om de eerste stap te zetten in sociale interactie in de ‘echte wereld’. Hier wilde Mentos iets aan doen en nam als missie om mensen te verbinden, positiviteit te verspreiden en een glimlach op gezichten te toveren.

In 2016 verscheen daarom een commercial op tv waarbij Mentos liet zien dat een praatje maken op straat kinderspel is. Door middel van ‘mentos mentors’ werden mensen aangespoord om meer met elkaar te communiceren.

 

 

In een commercial uit 2017 maakt Mentos maar weer eens duidelijk hoe we elkaar in het dagelijks leven soms negeren. Hiervoor komen ze met bedrukte Mentos om een interactie uit te lokken met diegene aan wie je de Mentos uitdeelt.

 

 

In hetzelfde jaar lanceren ze ook de ‘CompliMentos Campagne’ op 6 oktober, niet geheel toevallig ook World Smile Day. Hiermee sporen zij mensen aan om eens iets positiefs te zeggen tegen bekenden en hiermee te bewijzen dat digitale sympathie nog altijd bestaat. Deze campagne was er juist op gericht om ook online de positiviteit te bevorderen en een glimlach op gezichten te toveren. Social media wordt met de jaren namelijk steeds meer gebruikt om negatief commentaar te leveren. Door middel van influencers zoals onder andere Churandy Martina (want daar denk je toch meteen aan als je aan glimlachen denkt? 😊) werden mensen aangespoord om CompliMentos te versturen. Dit kon zowel fysiek als digitaal en was een groot succes.

Hier lees je meer over deze campagne.

De meest recente commercial uit 2018 kun je je tenslotte vast nog wel herinneren. Mentos heeft opnieuw zijn dragees bedrukt, maar ditmaal met emoticons. In de commercial laten zij zien hoe dit je kan helpen bij het maken van het eerste contact.

 

 

Of iemand dit ook daadwerkelijk gebruikt en of het echt voor meer interactie zorgt? Ik durf het niet te zeggen. Wel draagt het bij aan een stukje bewustwording en zet het dit maatschappelijke onderwerp wel weer op de kaart.  Door deze inspanningen om de ‘echte wereld’ weer een beetje socialer te maken, ben ik Mentos een heel sympathiek merk gaan vinden en weten ze mij wel te raken met hun acties. Reden genoeg om ze te dopen tot mijn merk van de maand!

Delen mag!

Merle Jansen

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur