Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Merk van de maand: Nike

Merk van de maand: Nike

Of ik een merk van de maand wil schrijven? Tuurlijk. Maar dan komt het moeilijke gedeelte, het kiezen van een merk, bij voorkeur één waar ik zelf blij van word. Als merkengek, iets wat je niet uitzet als je ’s avonds thuiskomt, vind ik namelijk zó veel verschillende merken mooi, bijzonder of uniek, en over al deze merken zou ik met liefde een blog willen schrijven.

Maar goed, ik moet dus kiezen. Ik kies voor het merk Nike. “Anders kies je lekker makkelijk voor het sterkste sportmerk ter wereld.” hoor ik je denken. En ja, ik kies niet echt voor een uniek of onbekend merk maar voor een merk met een fantastische successtory. De manier waarop Nike het sterkste sportmerk ter wereld is geworden doet namelijk mijn merkenhartje sneller kloppen. Bovendien ben ik een behoorlijke sneakergek, dus als je me tegenkomt is de kans groot dat ik op een paar Nike’s rondstiefel.

Het gaat te ver om alle bijzondere zaken van Nike aan bod te laten komen in deze blog. Ik kies daarom een paar dingen uit waar ik dieper op in ga zodat jullie weten waarom Nike één van mijn favoriete merken is.

Geschiedenis Nike
Met de geschiedenis van Nike zal ik jullie niet al te veel vermoeien, daarover is genoeg interessante informatie terug te vinden op het wereldwijde web. Een paar leuke feitjes wil ik wel graag even benoemen. Wist je bijvoorbeeld dat Nike destijds is opgericht onder de naam Blue Ribbon Sports? Een aantal jaren later, in 1978, wordt Blue Ribbon Sports omgedoopt tot het bedrijf dat we nu kennen als ‘Nike’. Een naam die voortkomt uit een nieuwe lijn sneakers, die ze de naam ‘Nike’ meegaven. Voor die lijn werd een logo gezocht en daarvoor benaderden ze Carolyn Davidson, op dat moment studente grafische vormgeving. Uit de voorgestelde ontwerpen wordt in 1971 een beeldmerk gekozen, een ontwerp dat we nu kennen als de Swoosh. Carolyn Davidson declareert in dat jaar 35 dollar voor haar werkzaamheden. Enkele jaren later krijgt Carolyn van Phill Knight een diamanten ring met daarin de Swoosh gegraveerd en een envelop met 500 aandelen Nike.

Sportmarketing
Hoewel Nike bepaald niet onverdienstelijk aan de weg timmerde, kwam het grote succes van Nike in 1980. In dat jaar werd namelijk Michael Jordan gecontracteerd als het gezicht van Nike. Een gouden zet; het imago van Michael Jordan bevorderde het imago van Nike en andersom. Michael was voor velen een grote held, hetgeen zich direct doorvertaalde in het merk Nike. Mensen wilden niet alleen de schoenen van Nike, zij wilden hebben wat het merk vertegenwoordigde.

Een briljante marketingstrategie. Sportmarketing was in die tijd nog niet zo populair als nu, Nike was er simpelweg vroeg bij en maakte een aantal bijzonder goede keuzes. Ze merkten dat de sponsordeal met Michael Jordan een gouden zet was en borduurden vervolgens voort op deze strategie. Tot op de dag van vandaag zijn sportmarketing en sponsoring nog steeds belangrijke marketingstrategieën voor Nike, en bepaald niet onverdienstelijk. Maar de dominantie van Nike komt natuurlijk uit meer dingen voort dan ‘geld smijten’ naar atleten, acteurs en artiesten.

Meer dan een product
Nike verkoopt meer dan een product, Nike verkoopt ambitie, doelen om na te streven. Dat zie je ook terug aan hun commercials. Deze bevatten zelden hun producten en zijn over het algemeen betekenisvolle verhalen met als doel emoties op te wekken. Elke commercial is zo gemaakt dat het bepaalde gevoelens en behoeften oproept die uiteindelijk alleen door Nike kunnen worden vervuld.

In veel gevallen doen ze dit door gebruik te maken van het traditionele verhaal waarin de held hard moet werken om tegenspoed te overwinnen en uiteindelijk de verschrikkelijke vijand verslaat. De verschrikkelijke vijand is in veel gevallen het stemmetje in je hoofd dat zegt; “Dat kun (je) niet!” Daarop zegt Nike: Just do it.

Een mooi voorbeeld hiervan is de campagne ‘Find Your Greatness’ die Nike in 2012 lanceerde. Een absolute must-see wat mij betreft.

Continu innoveren
Om te overleven moeten haaien voortdurend in beweging blijven, datzelfde geldt voor bedrijven. Toen Nike in 1980 in de aerobicsmarkt terrein verloor aan Reebok, werd resoluut besloten dat dat nooit meer mocht gebeuren en zette Nike in op continue innovatie. Sindsdien loopt Nike voorop met ontwikkeling van hun producten. Een mooi voorbeeld hiervan is de Nike+iPod die in 2006 werd ontwikkeld. Een prestatietracker die afstand en snelheid registreerde door middel van sensoren in de sneaker. Baanbrekende technologie op het gebied van wearables die Nike een winststijging van 8,1% bezorgde in de eerste zes maanden van het jaar.

In 2012 schudde Nike de markt nogmaals op, dit keer met de revolutionaire Flyknit-technologie. Traditionele sneakers bestaan ​​uit individuele stukken die aan elkaar zijn genaaid, Nike schudde de boel op door gebruik te maken van computergestuurde ‘knitting’-technologie om het hele bovengedeelte van de schoen vorm te geven. Dit bracht het  aantal componenten terug tot 35 stuks. Hierdoor werd een lichtere schoen geproduceerd die evenveel kracht en ondersteuning biedt als andere topschoenen. Al snel kwamen concurrenten, zoals Adidas en Skechers, op de markt met vergelijkbare technologie, in de hoop nog een deel van de actie mee te krijgen.

De coolste technologische ontwikkeling van Nike is in mijn optiek de zelfstrikkende schoenen. In 2015 werden de zelfstrikkende schoenen uit de film Back to the Future ineens werkelijkheid. Nu, een kleine vier jaar later, komen de zelfstrikkende schoenen echt op de markt! Hoe gaaf is dat!? Dit voorjaar is de Nike Hyperadapt op de markt gekomen en zijn ze dus echt te bestellen.

Er valt nog veel meer te vertellen over Nike, van de manier waarop ze de interactie aangaan op social media, tot hoe ze zich inzetten voor de samenleving door de kracht van sport in te zetten om kinderen te stimuleren en gelijke kansen te creëren. Maar dat alles is voor een volgende blog 😊. Er valt veel van Nike te leren, vooral op het vlak van marketing. Geïnspireerd om er zelf ook mee aan de slag te gaan? Zoals Nike zegt; Just do it.

Bronvermelding beelden:
Afbeelding 1 & 2 komen van Nike.
Afbeelding 3 komt van Engadget.

 

Delen mag!

David de Vries

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur