Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Merk van de Maand: OnePlus

Merk van de Maand: OnePlus

Geregeld krijg ik de vraag: ‘Welke telefoon heb jij dan?’ meestal krijg ik deze vraag van ‘ik-koop-gewoon-de-nieuwste-iPhone-als-ik-een-nieuwe-nodig-heb’-mensen. Die vraag beantwoord ik dan met ‘OnePlus 6’, in bijna alle gevallen krijg ik dan te horen ‘wat is dat nou dan? Is dat een Huawei?’. Ik heb niets tegen Apple fan boys en girls, maar ik ben wel ontzettend blij dat ik nu eindelijk de kans krijg om dit misverstand uit de wereld te helpen in mijn Merk van de Maand.

Geen Huawei, wat dan wel?

OnePlus is een smartphonebouwer die in 2014 werd opricht met één doel: het ontwikkelen van een high-end smartphone voor een lagere prijs dan die van concurrenten. Dit doel behaalden ze direct met de lancering van hun eerste toestel, de OnePlus One. OnePlus zette de One op de markt als ‘The Flagship Killer’, wat betekende dat hij de Samsung Galaxy S5 en de iPhone 6 het vuur aan de schenen moest leggen. Dit gebeurde en de specificaties van de telefoon zorgden ervoor dat de One direct een hit werd op techplatformen zoals Tweakers. Dit zorgde ervoor dat vooral tech fans en nerds de telefoon wilden bemachtigen.

De vraag controleren

Vervolgens werd de vraag zo groot, dat OnePlus gebruik maakte van een uitnodigingssysteem om de vraag te controleren. Het unboxen van een One was dus niet zo makkelijk. Gelukkig kreeg ik, via een hele verre kennis, een uitnodiging in mijn inbox om een One te kopen. Een paar weken later had ik, als één van de eersten in Nederland, de One in mijn handen. Dit gaf mij een gevoel van exclusiviteit en dat was natuurlijk de bedoeling van OnePlus. Sindsdien ben ik niet meer van telefoonmerk veranderd.

Geheimen van OnePlus

OnePlus houdt de kosten van haar high-end smartphones laag door minimale investeringen in marketing en slimme inkoopconstructies met moedermerk OPPO. Zo kunnen ze altijd onder de prijs van de concurrentie blijven. Het lijkt bijna niet te geloven, maar daarnaast is OnePlus ook voorloper in technologische ontwikkelingen in de Smartphone industrie. Een voorbeeld hiervan is de vingerafdrukscanner in het scherm van de OnePlus 6t. Daarnaast komt OnePlus vaak als beste uit de test; zo wonnen ze met de 6t de Tweakers smartphone award 2018/2019. Dit wonnen ze mede door hun gebruiksvriendelijke versie van Android en de lage prijzen voor (werk)geheugen.

Als je dit zo leest denk je misschien: waarom heeft OnePlus dan niet de hele smartphonemarkt op z’n kop gezet? Daar heb je een punt. Door de geringe marketinguitgaven is de bekendheid van het merk nog klein. De meeste aandacht krijgen ze door online reviews en het winnen van awards. OnePlus is daarnaast pas sinds 2018 echt actief op de Nederlandse markt, dus geef ze nog even de tijd.

Toekomst

Voor een bedrijf dat pas in 2014 is opgericht, heeft OnePlus een gigantische groei doorgemaakt. Ze zijn Sony in 2018 voorbijgestreefd als de vierde grootste premium smartphonefabrikant van West-Europa. Dit is natuurlijk extra knap als je bedenkt dat de markt gedomineerd wordt door giganten als Apple en Samsung.

OnePlus doet hun productontwikkelingen op basis van hun Community. Gebruikers dragen verbeteringen aan en OnePlus verbetert hun toestellen op basis hiervan. De benadering om de gebruiker centraal te zetten spreekt mij erg aan, helaas zie je dit niet terug in hun communicatie. Daarin richten ze zich vooral op de specificaties van de toestellen en hiermee spreek je volgens mij niet het grote publiek aan.

Voor de aankomende jaren ben ik erg benieuwd of OnePlus aan bekendheid en marktaandeel kan winnen. Het product is er al, nu de rest nog. Ik denk dat de grootste uitdaging is om het lage prijsniveau te behouden en daarnaast aan naamsbekendheid te winnen. Stiekem hoop ik eigenlijk dat jullie altijd te veel blijven betalen voor de nieuwste iPhone of verouderd toestel kopen van de grootste cash cow ter wereld. Dan blijft mijn OnePlus namelijk lekker exclusief.

Delen mag!

Rico Verstege

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur