Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Merk van de maand: Tesla

Merk van de maand: Tesla

Wanneer iemand mij vraagt welke auto ik graag zou rijden ‘als ik later groot ben’, dan antwoord ik vrijwel meteen: een Tesla. Welke Tesla, maakt mij niet uit. Ze zijn namelijk allemaal fantastisch in mijn ogen. Tesla is in 2003 opgericht om de wereld te bewijzen dat er echt geen concessies hoeven te worden gedaan om elektrisch te rijden. Na de Roadster in 2008 volgden de Model X, de Model S en de in 2017 gelanceerde Model 3.

 

 

Auto hype

De Tesla model 3 is wel de meest gehypete auto van de afgelopen maanden. Een redelijke geprijsde wagen (35.000 dollar) met de allernieuwste snufjes. Naar verluidt hebben 115.000 mensen een aanbetaling gedaan van 1000 dollar om een Model 3 te reserveren. En dit deden ze voor de lancering, dus nog voordat ze wisten welke auto ze kochten. Nu wil ik je er niet van proberen te overtuigen dat je morgen een Tesla moet aanschaffen, maar het is wel interessant om te kijken naar de marketing rondom de auto’s van dit automerk.

Tesla roadster

 

Klant kiest kanaal

Tesla heeft ervoor gekozen om de auto’s niet via de traditionele weg te verkopen. Je krijgt geen verkooppraatje van een autodealer, kunt niet onderhandelen over de prijs en sterker nog: in Nederland is proefrijden met een Model 3 nu niet eens mogelijk. Ze probeert het verkoopmodel aan te passen aan de manier waarop mensen auto’s kopen. Mensen starten online en daarom heeft dit automerk het verkoopmodel ontworpen rond online informatie, verkoop en community.

 

Tesla’s customer engagement

Voor een groot deel dankt Tesla zijn bekendheid en populariteit aan zijn klanten. Vanaf het begin heeft ze de gebruikersgemeenschap en forums intensief gebruikt. Hiermee moedigen zij klanten aan om met hen en elkaar te communiceren en van feedback te voorzien. Hiermee voeden zij de customer engagement en ontstaat er een liefde voor het merk.

Fans van dit automerk helpen de autofabrikant aan berichtgeving in de media door positieve reviews. Ook nemen fans zelf het initiatief om uit passie voor het merk zelf een reclamespot op te nemen. Project Loveday is door Tesla opgezet om in te spelen op deze initiatieven. Men kon commercials van maximaal 90 seconden inzenden, waarvan de beste 10 op de social media kanalen van het merk gedeeld werden. De maker van de beste commercial wachtte een leuke prijs.

Tesla laadstations

 

Mooi merk, geniale marketing

Met deze strategie heeft Tesla flink kunnen besparen op het marketingbudget. Waar Jaguar als luxe merk bijna 2800 euro per auto besteedt aan marketing, besteden goedkopere merken als Toyota en Honda ‘slechts’ 210 euro per auto. En Tesla? Met een budget van 5 euro per auto genereren zij op dit moment meer vraag dan zij aan kunnen. Niet alleen fantastische auto’s maar ook nog eens geniale marketing. Een welverdiend Merk van de Maand dus!

Bronnen:

https://www.tesla.com/nl_NL/about
https://scienceofrevenue.com/tag/tesla-marketing-strategy/

Delen mag!

David de Vries

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur