Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Merk van de maand: Volkswagen

Merk van de maand: Volkswagen

Volkswagen. Wie anders? Dat is al even niet meer de slogan, maar ik vond ‘m prima passen bij mijn ‘nominatie’ van Volkswagen tot merk van de maand maart. Volkswagen is typisch zo’n merk wat, ondanks dat het door en door Duits is – Das Auto – toch stiekem een beetje Nederlands aanvoelt.

Volkswagen wie helpt wie

 

Misschien wel door de invloeden van Pon, die letterlijk en figuurlijk tekenden voor de oorsprong van de (wil ik!) spijlbus, de T1. Misschien wel door de toch wat Nederlands klinkende merknaam. Het is een merk dat niet in het hoogste segment opereert, maar wel een kwaliteitsperceptie heeft gekweekt in de afgelopen decennia.

Volkwagen schets ben pon
De schets van Ben Pon, die uiteindelijk leidde tot wat we nu kennen als de Transporter.

 

Waar volgens mij het onderscheid zit: de sterke en vooral sympathieke campagnes die Volkswagen al sinds mensenheugenis op ons afvuurt. Vaak met de kracht van eenvoud als uitgangspunt, vaak spitsvondig. De campagnes die we in Nederland kennen, zijn duidelijk familie van het moedermerk, maar toch vaak weer met een écht Nederlandse twist erin. Het voelt als een merk waar ik gerust mijn portemonnee op de keukentafel kan laten liggen, maar waarmee ik ook een avond kan lachen in de kroeg, zónder dat-ie drinkt – want hij moet nog rijden natuurlijk.

 

Consistente boodschap

De campagnes van Volkswagen houden het tussen sympathiek, spitsvondig, soms leuk-cynisch en toch is de boodschap steeds dezelfde: als Volkswagen-rijder kies je voor slim Duits vernuft met vanzelfsprekende kwaliteit.

Volkwagen terugroepactie

 

Audi versus Volkswagen

Ik ben tegenwoordig Audi-rijder. Mooi merk in z’n verschijning en in het gevoel van kwaliteit, maar het is wel een beetje het gestijlde maatpakbroertje van Volkswagen, laten we eerlijk zijn. Ze delen bijzonder veel techniek, dat is algemeen bekend, maar met de merkenstrategie Audi-Volkswagen-Seat-Skoda wordt een enorm brede doelgroep bediend, een slimme keuze, maar ook eentje waarmee je het jezelf als groep niet altijd gemakkelijk maakt. Want zijn alle innovaties als eerste voor het exclusieve merk? Of horen die juist thuis in de ‘slimme Volkswagen?’ Ik kan me voorstellen dat er best wel eens met deuren geslagen wordt bij de ontwikkelafdeling van de Volkswagen Group. Trouwens: ik heb nog nooit een site gezien met zóveel taalfouten en technische mankementen als de microsite van Audi. Inclusief een app die daardoor niet werkt. Over merkbeleving gesproken.

Volkswagen dus. Ik ben er fan van. Niet in de laatste plaats omdat Volkswagen zich constant ontwikkelt en vernieuwt, maar ondertussen toch zo ‘hetzelfde’ blijft. Kijk bijvoorbeeld naar de evolutie van het logo.

 

Volkwagen logo ontwikkeling
Evolutie van het Volkswagen logo. Bron: d-carauto.blogspot.com

 

Of neem de Golf. Een auto die al decennia in het straatbeeld hoort en in de basis nog steeds echt herkenbaar blijft. Ik ken eigenlijk niemand die Volkswagens uitgesproken lelijk vindt. Ze zullen er vast zijn hoor. Maar het zijn er niet veel. Dat heeft misschien te maken met het design dat niet extreem uitgesproken is, maar ik denk dat dat ook komt door de pretentieloze merkbeleving rond Volkswagen. Een merk dat voor mij staat voor zelfverzekerdheid, vriend van velen, slimme keus.

Generaties Golf Volkswagen
Zeven generaties Volkswagen Golf. Bron: carscoops.com

Nieuwe interactieve campagne zien van Volkswagen? Kijk eens op passat500.nl<

Delen mag!

Dennis Hoftijzer

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur