Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Nieuwe bedrijfsnaam bedenken? Hier vijf do’s en don’ts!

Nieuwe bedrijfsnaam bedenken? Hier vijf do’s en don’ts!

Ga je een nieuwe bedrijfsnaam bedenken? Het is een vak apart dat de nodige valkuilen kent. We geven je vijf do’s en don’ts bij het ontwikkelen van een bedrijfsnaam, zodat je voortvarend aan de slag kunt! En wil je na het lezen hiervan meer weten? Check dan ook onze Whitepaper Naamontwikkeling.

 

Don’t: de prijsvraag

Het klinkt aanlokkelijk en voordelig: we laten de medewerkers zelf nadenken over de nieuwe naam. Iedereen wordt er zo bij betrokken en we stellen een leuke prijs beschikbaar voor de winnende naam. In de praktijk levert de aanpak vaak een lange lijst met veel dubieuze en uiteenlopende keuzes op. Het belangrijkste argument om het niet te doen? Er is maar één winnaar en de rest is verliezer. Daardoor is – ondanks de goede bedoelingen – het draagvlak voor je nieuwe naam meteen beperkt.

 

Don’t : de simpele samenvoeging

Bij fusies en samenwerkingen een veelgebruikte methode. Los van het feit dat het vrij fantasieloos is staat er altijd eentje voorop. Waarom ABN-Amro, en niet Amro-ABN? De fusie of de overname leidt als het goed is niet alleen tot een samenvoeging. Er ontstaat iets nieuws, beter, completer. Dat verdient een eigen, nieuwe naam.

Bovendien hebben we de afgelopen jaren de grootste gedrochten van samenvoegingen voorbij zien komen. Om de trotse eigenaren te sparen noemen we ze hier maar niet…

bedrijfsnaam verzinnen

 

Don’t: kiezen op mooi

Mooi is subjectief. Wat jij mooi vindt, vind een groot deel van je doelgroep niet mooi. Er zijn dus betere en objectieve argumenten te vinden waarop je je keuze kunt baseren. In de do’s vertellen we waar je die argumenten kunt vinden.

 

Don’t: lekker gek doen

Bij een bedrijfsnaam geldt: nooit “lekker gek doen” omdat het creatief is. Tuurlijk houden wij van creatief. Maar als niemand je naam kan uitspreken of de correcte spelling ervan kan onthouden heb je er alleen maar last van. Zéker als je voornemens bent om ooit nog eens radioreclame te maken.

 

Don’t: bang zijn voor verlies van het oude

Merkherkenning is goud waard. Mits daar de juiste merkwaarden aan gekoppeld zijn natuurlijk. Verkeerde of negatieve merkwaarden kunnen een extra argument zijn om de naam te vernieuwen. Maar ook wanneer dat niet aan de orde is hoeft een naamsverandering geen verlies van klanten of herkenning te betekenen. Met bestaande klanten heb je immers al een lijntje. Die kun je dus uitstekend informeren over je naamswijziging. Dikke tip daarbij: Focus niet op de nieuwe naam maar op het WAAROM daarvan. Wat merkt jouw bestaande klant hiervan? En nieuwe klanten? Die kunnen net zo makkelijk wennen aan die nieuwe naam.

 

Do: kijk naar je toegevoegde waarde

Je bedrijfsnaam reflecteert -als het even kan- je toegevoegde waarde. Het is je merk. Je naam is dus je belangrijkste marketinginstrument. Bepaal dus wat de belangrijkste elementen van je merk zijn. Wat maakt het anders of beter? Welke eigenschappen heeft het? Wat lost het op voor de doelgroep? Die elementen zijn je beste vertrekpunt bij de zoektocht naar een goede bedrijfsnaam.

 

bedrijfsnaam kiezen

 

Do: definieer je doelgroep

Het is goed om te weten wie je met je merk wilt gaan aanspreken. Lever je warme maaltijden aan lokale senioren dan vraagt dat een andere naam dan bijvoorbeeld trendy speelgoed wat jonge meisjes over de hele wereld aan moet spreken. Weet dus wie je aan wilt spreken en wat zij belangrijk vinden. Leef je in in hún wereld en behoeften.

 

Do: kijk naar je concurrenten

Voor je begint is het goed om te bepalen wie je concurrenten zijn. Kijk niet alleen naar je directe concurrenten en de vergelijkbare bedrijven, maar kijk naar de totale branche én het umfeld. Welke namen hebben zij? Welke vind je goed en welke niet? En waarom? Herken je een lijn in de namen? En is het van belang om daarin mee te gaan of wil je je er bewust in onderscheiden?

 

Do: kaderen & kiezen

Stel kaders op waarbinnen je je naam wilt gaan ontwikkelen. Bijvoorbeeld op basis van je product of dienst, je doelgroep, je marktgebied en je concurrenten. Kaders en keuzes zorgen ervoor dat je je energie en tijd effectief besteedt en eindigt met een longlist van kwalitatief goede opties.

 

bedrijfsnaam bedenken kiezen

 

Do: Controleer & bescherm

Zorg ervoor dat je goed controleert of je de naam van je keuze mag gebruiken. Controleer het merkregister, check in Google wat je allemaal vindt en kijk of de url’s voor je naam nog vrij zijn. Registreer de url’s meteen, VOORDAT je de wereld vertelt wat je nieuwe naam wordt. Laat je trouwens in je naamkeuze niet alleen leiden door beschikbare domeinnamen. Er zijn genoeg mogelijkheden om een passende domeinnaam bij je nieuwe bedrijfsnaam te regelen. En als je toch in de regelmodus zit: zet na je keuze ook het traject van merkregistratie in gang om je merk te beschermen.

Zo, klaar om aan de slag te gaan?Download onze Whitepaper Naamontwikkeling met daarin de aanpak en nog meer tips. Happy naming!Download whitepaper

Delen mag!

Rik van Kooten

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur