Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Online marketingkanalen – Hoe werken ze samen?

Online marketingkanalen – Hoe werken ze samen?

Wie online aanwezig is, gebruikt vaak diverse online marketingkanalen om publiek te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan zoekmachines, advertenties en social media platforms. Andersom gebruikt jouw publiek vaak diverse kanalen voordat deze uiteindelijk een aankoop doet, ook wel bekend als de digital customer journey. Hoe werken deze kanalen samen? Dit kun je meten door gebruik te maken van Google Analytics.

 

Conversies per online marketingkanaal

In Google Analytics kun je de herkomst van je websitebezoekers terugvinden en ook of deze uiteindelijk tot conversie is overgegaan vanuit dat kanaal. Een uiteindelijke aankoop wordt in Google Analytics standaard toegewezen aan de ‘laatste indirecte klik’, het attributiemodel. Eerdere bezoeken krijgen dus geen conversie(waarde) toegewezen, maar kunnen zeker wel zeer waardevol voor je zijn.

Wanneer je Google Analytics regelmatig gebruikt, ken je ongetwijfeld het overzicht van kanalen onder het tabblad Acquisitie. Hier zie je per kanaal hoeveel bezoekers waarvandaan komen, hoe lang ze op de site zijn geweest, hoeveel pagina’s er gemiddeld zijn bekeken en of deze bezoekers zijn geconverteerd.

Online marketing kanalen Google analytics

Dit rapport geeft een eenvoudig beeld van de herkomst, maar vertelt niet het complete verhaal. In veel gevallen vinden er meerdere bezoeken plaats voordat de uiteindelijke aankoop plaatsvindt. Afhankelijk van de website zijn er bij meer dan de helft van de conversies meerdere bezoeken voorafgegaan.

 

Inzicht in conversies met meerdere bezoeken

Om inzicht te krijgen in de conversies waar twee of meer kanalen een rol hebben gespeeld, kijk je in Google Analytics in het rapport ‘Beste conversiepaden’. Dit rapport is terug te vinden onder ‘Conversies’ en vervolgens ‘Multi-channel trechters’. In de resultaten kun je zien dat er veel verschillende routes kunnen zijn die tot een conversie leiden.

Conversiepaden google analytics

 

Let op!

Bij dit Analyticsrapport is nog wel een belangrijke kanttekening te plaatsten. Tegenwoordig maken bezoekers steeds vaker gebruik van een combinatie van apparaten voordat er een conversie plaatsvindt. De oriëntatie en beslissing vindt bijvoorbeeld plaats op de mobiel en de uiteindelijke aankoop wordt op een tablet of pc gedaan. Helaas zijn deze sessies niet altijd aan elkaar gekoppeld, waardoor het conversiepad in veel gevallen nog complexer is dan zichtbaar is in het rapport. Indien een gebruiker is aangemeld op meerdere devices met bijvoorbeeld een Google account, dan worden deze sessies wel aan elkaar gekoppeld.

 

Het belang van inzicht

Het is belangrijk om inzicht te hebben in deze langere ketens, wanneer je wilt beoordelen hoe een kanaal presteert voor jouw merk. Sommige marketingkanalen zijn namelijk beter inzetbaar in de oriëntatie fase en andere weer beter in de laatste koopfase. Beiden spelen een rol in de uiteindelijke aankoop, hoewel alleen de laatste klik de conversiewaarde krijgt toegekend. Stel dat je overweegt om de uitgaven in een bepaald kanaal terug te schroeven, kijk dan eerst of deze geen belangrijke schakel in een vaak voorkomende keten vormt. Aan de andere kant maakt dit rapport zichtbaar dat de diverse marketingkanalen niet op zichzelf staan. Ze spelen in verschillende stadia van de customer journey een rol en kunnen elkaar daardoor versterken.

 

Delen mag!

Rik van Kooten

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur