Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Paid, owned en earned media. Wat zet je in?

Paid, owned en earned media. Wat zet je in?

Binnen de (content) marketing hoor je ze vaak voorbij komen: de begrippen paid, owned en earned media. Met behulp van deze drie kan het media-aanbod gecategoriseerd en uiteindelijk geprioriteerd worden. Merken hebben een ongelooflijk grote keuze aan middelen die zij kunnen inzetten om met hun doelgroep(en) te communiceren. In grote lijnen valt dit medialandschap uiteen in de drie bovenstaande soorten media. Maar wat houden deze drie begrippen eigenlijk in?

 

Paid media

Paid media zijn de platformen waar je op aanwezig bent doordat er voor betaald is. Kortom jouw boodschap in iemand anders’ media. Bijvoorbeeld via Google Adwords, advertorials, televisie- en reclamespots en huis-aan-huisfolders.

 

Owned media

Owned media zijn de platformen die je volledig in eigen beheer hebt. Op deze platformen heb je grote controle over de uitstraling van je merk. Voorbeelden zijn je website, twitteraccount, nieuwsbrief of magazine.

 

Earned media

Earned media, zoals de naam al zegt, zijn media waar je aandacht verdiend hebt. Je verkrijgt free publicity door nieuwswaardige dingen te doen. Het kan hierbij gaan om een klant die uit eigen beweging jouw tweet retweet of jouw Youtube filmpje deelt op Facebook. Ook een review dat wordt geschreven op bijvoorbeeld een vergelijkingssite is een vorm van earned media.

Paid owned earned

 

Wat is het effect van paid media in het huidige medialandschap?

Aan paid media wordt kapitalen uitgegeven. Om je een idee te geven: in 1992 werd er nog 2,1 miljard besteed aan reclame in Nederland, in 2002 was dit 3,6 miljard en in 2013 ruim 4,7 miljard. De cijfers zeggen helaas niet veel over het effect van al deze gesponsorde boodschappen. Zo was het medialandschap in de jaren ‘90 nog overzichtelijk. Er was slechts één commerciële zender, niemand maakte gebruik van het internet en de smartphone bestond nog niet. Maar in 2017 is dit medialandschap volledig versnipperd.

Bovendien hebben we last van een zogenaamde informatie-overload. Dagelijks word je geconfronteerd met duizenden reclameboodschappen en probeer dan nog maar eens op te vallen als merk. Daarnaast vinden veel mensen reclame verstorend en proberen ze dit, waar het kan, te vermijden. Zo worden tv-commercials weg gezapt, het aantal ja/nee en nee/nee stickers op de brievenbus blijft groeien, de adblockers worden online gretig gebruikt en onderzoeken hebben aangetoond dat mensen bereid zijn te betalen voor diensten die reclamevrij zijn. Denk hierbij aan diensten als interactieve tv van KPN, waardoor je reclames kunt overslaan en doorspoelen. Of Netflix, waar je op je gemak films en series kunt kijken zonder reclames tussendoor.

 

Wat kun je als merk doen?

Niet alleen maar roepen, maar je domein claimen en in gesprek komen. Met contentmarketing bijvoorbeeld, daarmee keer je de strategie om. Je focust je niet op het ongevraagd storen van je doelgroep met allerlei betaalde boodschappen, maar op het creëren en verspreiden van informatie die mensen wél waardevol vinden omdat het hen interesseert. Het gaat om aandacht krijgen in plaats van opeisen.

Je bent producent, redacteur en uitgever van je eigen verhaal. De paid, owned en earned media die we eerder noemden, fungeren als je distributiekanaal. Met je eigen media, de owned media, bouw je aan je publiek. En daar houd je helemaal in eigen hand wat je wilt vertellen en hoe je dat doet. Met je content zorg je voor bezoek op je website, vindbaarheid in de zoekmachines en aanzien in de markt. Het inzetten van eigen media biedt nog meer voordelen:

  • Kostenefficiëntie: een website bouwen en pagina’s aanmaken op bijvoorbeeld Facebook, Instagram of Twitter kost niet veel wanneer je dit vergelijkt met bijvoorbeeld de kosten van on- en offline adverteren. Het maken van goede content kost overigens wel tijd, geld en inspanning dus vergis je daar niet in.
  • Houdbaarheid: een televisiespot is vluchtig en advertenties in print belanden bij het oud papier. Maar een blog kan zelfs jaren na verschijning nog steeds goed scoren in Google.
  • Betrokkenheid: mensen die je volgen of je verhaal willen lezen, kiezen hier zelf bewust voor. Ze voelen zich blijkbaar verbonden met jou of het merk, de branche waarin je werkt, het product dat je verkoopt of de dienst die je uitvoert. Dit is heel anders dan bij paid media waarbij de ontvanger er niet voor kiest om je boodschap te horen.
  • Meetbaarheid: ook kun je door middel van earned media zien wat je inspanningen opleveren. Door middel van simpele tools is het makkelijk te achterhalen wat voor effect de specifieke uiting heeft.

 

Van owned media naar earned media

Het opbouwen van publiek kun je stimuleren door middel van paid media. Je koopt simpelweg bereik om ervoor te zorgen dat meer mensen met het door jou vertelde verhaal in aanraking komen. Als je publiek jouw content ook gaat delen met anderen via haar eigen kanalen, krijgt je bereik en je publieksopbouw een extra boost.

 

Moeten we paid media dan voortaan maar achterwege laten?

Dat niet per se. Maar de rol ervan is tegenwoordig wel veranderd. Ooit was paid media het fundament van iedere marketingstrategie, maar tegenwoordig is het er een onderdeel van. De media inkoop moet in dienst staan van het verhaal dat je wilt vertellen via je owned en earned media. Reclame via paid media kan dienen als een eerste stap bij het opbouwen van jouw publiek. Maar zorg er vooral voor dat de boodschap van deze reclame bij de juiste doelgroep terecht komt samen met de inzet van owned en earned media, want dit levert uiteindelijk meer op.

Richt je aandacht dus op het maken van een goede contentstrategie. Zorg vervolgens voor distributie in een goede combinatie van paid, owned en earned media.

Bron: www.newblack.nl

Delen mag!

Marloes van Londen

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur