Overlayer

Brand building | Door David de Vries | Leestijd 4 minuten | 24-09-2019

Het geheim van een goede pay-off

Als we zeggen pay-off, dan weet je er vast de nodige te noemen. Een van de bekendste is misschien wel ‘Er is geen betere’ van Miele, maar er zijn meer bekende zoals ‘Hallo Jumbo’ en ‘Ik ben toch niet gek!’. Zo op het eerste oog lijkt een pay-off niets meer dan een leuk gevonden zinnetje. Maar wat is nou het geheim van dit goede zinnetje? Het zijn natuurlijk meer dan een paar willekeurig gekozen losse woorden. Het kan namelijk een belangrijk onderdeel vormen binnen de gehele communicatie van je bedrijf. Om die reden is het van belang terug te gaan naar de basis.

Een goede pay-off verwoordt in het kort waar je bedrijf of merk voor staat. Om tot een goede pay-off te komen, is het handig je te verdiepen in je bedrijf of merk: Wat doet je bedrijf of waar staat je merk voor? Wat wil je dat je bedrijf of merk uitstraalt? In welk opzicht onderscheidt je bedrijf of merk zich ten opzichte van je concurrenten? Waarom zouden we voor jouw bedrijf of merk moeten kiezen?

Whitepaper NaamontwikkelingDownload de whitepaper

Met het beantwoorden van deze vragen, ga je eigenlijk weer terug naar waar je ooit begonnen bent: de basis. Want als het goed is, heb je deze vragen ook beantwoord toen je jouw bedrijf of merk opzette. Bovendien voorkom je dat je de plank volledig misslaat met je pay-off. Je hebt namelijk een beter beeld van je bedrijf, waardoor je dat beeld ook beter kunt communiceren naar je doelgroep. Zij weten dan wie je bent en wat je doet. Vervolgens koppelen zij je pay-off aan je bedrijfs- of merknaam.

Een bekend voorbeeld van een pay-off die de plank misslaat is ‘Even Apeldoorn bellen’. Vrijwel iedereen kent deze uitspraak, maar veel mensen kunnen deze niet koppelen aan het bedrijf die hem communiceert: Centraal Beheer. Hiermee schiet je dus je doel voorbij.

Pay-off als onderdeel van je identiteit

In veel gevallen wordt een pay-off gebruikt als toevoeging op de bedrijfsnaam, ter verduidelijking van je dienstverlening of de producten die je verkoopt. Dit zorgt tevens voor het versterken van je merk. Daarnaast is de pay-off een onderdeel van je identiteit. Ook bij het bepalen van je identiteit ben je bezig met vragen als ‘wat doen we?’ en ‘waar staan we voor?’ Als je pay-off op een logische manier samenhangt met je identiteit en past bij wat je aanbiedt, betaalt deze zich uit. Als je namelijk doet wat je belooft en je klanten krijgen wat zij verwachten, dan groeit het vertrouwen van je klanten in je bedrijf of merk.

Een goede pay-off heb je niet zomaar

Het bedenken van een goede pay-off lukt niet zomaar. Het is van belang de ‘unique buying reason’ van je bedrijf of merk erin te verwerken. Dus een eigenschap van je bedrijf of merk die je onderscheidt van je concurrenten. Verder is een goede pay-off duidelijk, begrijpelijk, origineel, creatief, pakkend, makkelijk te onthouden en het moet lekker klinken. Meer weten over naamontwikkeling?
.

Whitepaper

Zo, klaar om aan de slag te gaan?

Download onze Whitepaper Naamontwikkeling met daarin de aanpak en nog meer tips. Happy naming!

Vul onderstaand formulier in

Overlayer

AUTEUR:

David de Vries | Brand & Strategy

Ook interessant

Gerelateerde case

Fusie maakt één sterk merk

Het gebeurt niet vaak dat bedrijven bereid zijn de handen ineen te slaan met een concurrent om voor hun doelgroep echt het verschil te kunnen maken. En je moet maar afscheid durven nemen van je – in de markt bekende – merknaam om samen een krachtige, frisse start te maken. Promedico en Omnihis lieten hun ego’s en angsten geen rol spelen in hun fusie. Noch in het merktraject dat ze met ons aangingen. En dat werkte perfect.

Lees verder
Gerelateerd artikel

Na de naamontwikkeling: een pay-off, een slogan of een tagline?

Een naam bedenken. Als je ooit vader of moeder bent geworden weet je wellicht hoe moeilijk dat kan zijn. En zoals dat voor kinderen geldt, geldt het ook voor startups, bedrijven, joint ventures, producten en diensten.

Lees verder
Meer informatie?

Bel of mail ons! Vinden we leuk.