Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Spring is in the air!

Spring is in the air!

Zodra de eerste krokussen boven het gras uit komen, ik ’s ochtends wakker word van fluitende vogels en niet meer in het donker thuis kom na een werkdag, kan mijn humeur niet meer stuk.

Vraag mij waar ik blij van word, en ik kom met zo’n beetje het grootste cliché ever, de zon! Dat heeft in eerste instantie weinig met marketing of communicatie te maken zou je denken. Gewoon de zon, warmte, lange avonden, blote benen, zonder jas op de fiets, dat werk.

Toch heeft dit nogal universele antwoord op de vraag waar ik blij van word meer effect op marketing dan je zou denken. Er is veel onderzoek gedaan naar het fenomeen ‘Zomer Marketing’. Er worden zoals in elk onderzoek uiteraard een aantal heel voor de hand liggende conclusies getrokken, zo blijken mensen met mooi weer veel ontvankelijker te zijn voor positieve boodschappen (goh). Maar consumenten blijken bijvoorbeeld ook veel meer gebruik te maken van mobiele websites, want we zijn met z’n allen meer buiten. We zijn actiever op social media, want een bezoek aan een festival of een foto van een tof buitenfeest delen we toch net iets eerder dan een foto van onszelf met een dikke jas in de regen (de eindeloze stroom aan kerstboomfoto’s in december daargelaten). Wil je helemaal out-of-the box met je campagne? Dan heeft dit in de zomer, zo blijkt uit onderzoek, meer succes. Klinkt logisch? Ja! Maar doen bedrijven ook wat met deze informatie?

Ikea – Billy 
Een mooi voorbeeld van een campagne die inspeelt op het zomerse gevoel is er één van Ikea in 2010. Ze creëerden met hun iconische ‘Billy’ de grootste outdoor boekenkast op Bondi Beach. Er stonden 6.000 boeken in die men kon ruilen voor een ander boek of voor een donatie aan een goed doel. Een campagne die zowel Ikea áls het goede doel dat er aan verbonden was veel opleverde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De consument is in de zomermaanden niet minder actief, zoals vaak aangenomen wordt, maar moet wél op een andere manier benaderd worden. Dus er is geen enkele reden om je marketingactiviteiten op pauze te zetten als de zon schijnt!

Dit jaar laat de lente vroeg van zich horen, half februari zat ik al met een glas wijn op het terras. Uit de wind en vol in de zon. Intens gelukkig te zijn met de eerste tekenen dat de winter op korte termijn plaats gaat maken voor de lente. Dat we waarschijnlijk nog wel wat vrieskou (en misschien zelfs sneeuw) gaan krijgen, vergeet ik maar even…

Delen mag!

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur