Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Starten met e-mailmarketing

Starten met e-mailmarketing

Hoe begin je nu eigenlijk met het verzamelen van data via je website? En wat is het verschil tussen een nieuwsbrief en e-mailmarketing? John van ons Datalab vertelt je meer én adviseert je door een korte quiz onderaan dit blog.

Nieuwsbrieven

Al jarenlang wordt dit traditionele marketingmiddel gebruikt: de nieuwsbrief. Volgens de Dikke van Dale is dit een door een bedrijf, vereniging of instelling verspreide, papieren of digitale publicatie met actuele informatie. Een hele mond vol.

De papieren versie van de nieuwsbrief behoort inmiddels tot het verleden. Misschien zie je ‘m bij je bedrijf intern nog wel eens, maar voor klanten verspreiden we onze nieuwsbrieven inmiddels allemaal digitaal. En dat is ook niet gek met alle mogelijkheden die dat biedt!

Wetgeving

Toen we net begonnen met het verspreiden van online nieuwsbrieven en mailings, deden we dit handmatig – gewoon via Outlook. Door ontwikkelingen op softwaregebied en in wetgeving, kan dit niet meer uit. Klantbestanden worden groter en uitgebreider, op het gebied van privacy en AVG hebben we met een boel rekening te houden en je wil de verspreiding natuurlijk ook zo efficiënt mogelijk maken.

E-mailmarketing

Wanneer we het hebben over e-mailmarketing voegen we daar nog een belangrijke component aan toe: data. Door data en software in te zetten weet je waar je klant zit. Je kunt een compleet klantprofiel in kaart brengen en die gegevens segmenteren, om jouw marketing effectiever en doelgerichter te maken. Je creëert hierdoor maatwerk content die jou helpt een waardevolle relatie met de klant op te bouwen. Door deze personalisatie voorkom je ook dat je jouw relaties met content benadert waar zij niet op zitten te wachten. Je stemt alles af op de voorkeur van je doelgroep en laat hierdoor zien écht te luisteren.

Bij Frappant doen we natuurlijk ook aan e-mailmarketing. Dit doen we onder andere met persoonlijke mailings door onze contentfanaten. We experimenteren hierbij met onderwerpregels, afzendernamen, verzendfrequentie, A/B-testen, dynamische content en datakoppelingen. Hierdoor leren we elke dag over de voorkeuren van onze doelgroep en kunnen we continu scoren.

Dataverzameling

De stap van een nieuwsbrief en traditionele marketing naar e-mailmarketing – en misschien zelfs wel naar marketing automation – klinkt misschien overweldigend. Hoe zet ik dit in? Hoe begin ik ermee? Op welke manier verzamel ik mijn data?

Een vrij makkelijk te realiseren manier van dataverzameling is gated content. Dit is content op je website die je slechts toegankelijk maakt voor bezoekers die hun gegevens achterlaten. Op die manier verzamel je data om in te zetten voor je eigen e-mailmarketing en geef je jouw bezoekers de mogelijkheid om hun voorkeuren aan te geven. Een win-win situatie dus!

Next levelen!

We begrijpen dat starten met e-mailmarketing een hoop vragen met zich meebrengt. Daarom helpen onze data-specialisten je graag verder! Rico en John hebben hiervoor een quiz gemaakt. Door hieronder drie korte vragen te beantwoorden weet jij binnen no-time of je er klaar voor bent!

0%

Hoeveel emailadressen verzamel je per maand op jouw website?

Hoeveel verschillende (actieve) e-maillijsten heb je?

Hoeveel verschillende nieuwsbrieven maak je per jaar?

Klaar voor e-mailmarketing?
Misschien niet alle functionaliteiten nodig.
Werk aan de winkel! Als je meer gebruik wil maken van jouw e-mailsysteem, dan raden wij Spotler aan. Dit is de e-mailmarketingsoftware (leuk galgjewoord) waarmee wij werken. Spotler is het perfecte e-mailmarketing systeem als je ambitie hebt om martketing automation toe te passen of je e-mails meer wilt personaliseren voor bepaalde doelgroepen. Neem contact met ons op om te bepalen hoe we jouw e-mailmarketing kunnen verbeteren!
Tijd voor de volgende stap!
Top! Je bent al goed bezig met e-mailmarketing. Ben je klaar voor de volgende stap: meer personaliseren of automatiseren binnen één systeem? Spotler kan jou helpen om deze ambities waar te maken. Spotler is de e-mailmarketingsoftware (leuk galgjewoord) waarmee wij werken. Zij hebben marketing automation en personalisatie in een gebruiksvriendelijk jasje gestoken. Neem contact met ons op als je vragen hebt over Spotler of andere e-mailmarketingsystemen!
Spotler Automation of E-commerce
Bij Frappant weten we alles over de e-mailmarketingsoftware (leuk galgjewoord) van Spotler. Dit kan een super handige tool voor jouw e-mailmarketing zijn, maar misschien heeft het niet alle functionaliteiten die jij nodig hebt. Spotler heeft marketing automation voor beginners, personalisatie en segmentatie in een gebruiksvriendelijk jasje gestoken, maar het heeft niet alle mogelijkheden zoals een volledig marketing automation systeem dat wel heeft. Laat je daarom adviseren over de keuze voor het juiste e-mailmarketing en marketing automation systeem. Wij helpen je daarbij graag!
Meer info over online marketingkanalenWil jij nog meer weten over verschillende online kanalen om je marketing te boosten? En over dataverzameling om dit succesvol te laten zijn?Lees dan ook dit blog!

Delen mag!

John van Lochem

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur