Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Stickers voor tijdelijke of permanente toepassing

Stickers voor tijdelijke of permanente toepassing

Een geheel afwijkende tak binnen het drukwerk vormen de stickers. Vaak gebruikt voor reclamedoeleinden zoals bij verpakkingen, routing en winkelacties.
Een sticker kan op verschillende materialen worden gedrukt zoals op papier, vinyl, statisch vinyl of magneetfolie. Deze materialen bepalen meestal of de sticker binnen of buiten te gebruiken is, herbruikbaar moet zijn of juist permanent moet plakken.

 

stickers laten maken

 

Losse stickers of op een rol

Kleine stickers worden door de meeste leveranciers met meerdere op een vel geleverd, grotere stickers worden vaak los geleverd. Voor het makkelijk verwijderen van de achterkant wordt gebruik gemaakt van slitten, hierbij wordt alleen de achterkant voorzien van sneetjes.
Stickers die op een rol worden geleverd kunnen o.a. ook in etiketteermachinens en dispencers worden gebruikt, zodat ze makkelijk te verwerken zijn.

 

Tijdelijk gebruik

Wanneer een sticker tijdelijk wordt gebruikt kan gekozen worden voor een makkelijk te verwijderen materiaal, zoals vinyl, statisch vinyl, magneetfolie of Yupo Tako of Yupo Jelli. Van deze stickersoorten en de toepassing daarvan zullen we er een aantal toelichten.

 

Raamstickers voor etalages of autoruiten

Deze stickers zijn speciaal voor glas ontwikkeld en worden op wit of transparant vinyl gedrukt met als voordeel dat de opdruk ook aan de plakkant kan worden gedrukt. Zo kun je de sticker aan de binnenzijde plakken terwijl de leesbaarheid aan de buitenkant is te zien. Hiervoor kunnen ook statische stickers worden gebruikt. Ook kan een raamsticker op wit vinyl worden gedrukt, zodat deze aan beide zijden te bedrukken is.
Bij transparante stickers kan dekwit worden toegevoegd zodat de kleuren beter tot hun recht komen.

 

Magneetstickers voor o.a. auto’s

Magneetstickers worden gedrukt op magneetfolie die op alle metalen ondergronden bevestigd kan worden. Doordat er geen lijm gebruikt wordt, heb je geen last van lijmresten als je de stickers verwijdert. Ook heb je bij het plakken geen last van luchtbellen. De stickers zijn ook meerdere keren te gebruiken.

Magneetstickers kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden, indien gewenst kan er een extra afwerkingslaag worden aangebracht zodat ze minder snel beschadigen.
Het voordeel van magneetstickers ten opzichte van gewone vinylstickers is dat je geen last hebt van lijmresten die de lak van je auto kunnen beschadigen. Wel is het belangrijk om af en toe onder de stickers schoon te maken.

 

Andere lijmvrije (herbruikbare) stickers

Welke sticker je het beste kunt gebruiken hangt ervan af  waarvoor je deze wil gebruiken en wat de ondergrond is waar je de sticker op wilt plakken. Andere lijmvrije stickers zijn de YUPO Tako, de YUPO Jelly en de statische sticker. De YUPO Tako en de YUPO Jelly zijn niet buiten te gebruiken, statische stickers en magneetstickers wel.

 

Yupo Tako of Jelly sticker

Een zelfklevende folie van polypropyleen die meerdere keren te gebruiken is. De folie plakt aan de ondergrond door micro zuignapjes. De folie is geschikt voor gladde ondergronden, zoals elektro-apparatuur, beeldschermen, drankautomaten, ramen en speelgoed. Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van magneetfolie of statische lading is dit materiaal veilig te gebruiken op elektrische apparaten. Het materiaal bevat geen pvc en is volledig recyclebaar. Zit de sticker niet op de juiste plek? Dan kun je hem makkelijk verwijderen en opnieuw opplakken.

De YUPO Tako is alleen verkrijgbaar in wit. De YUPO Jelly is transparant. Alhoewel de sticker waterbestendig is, wordt aangeraden om deze alleen binnen te gebruiken.

 

Statische sticker

Statische stickers hechten door een speciale statische lading. Ze hechten aan zowel de bedrukte laag als aan de basis witte ondergrond laag. Ze worden om die reden ook vaak gebruikt als tijdelijke reclame op grote winkelruiten. Statische stickers plakken alleen aan een hele gladde ondergrond, zoals spiegels en ramen. Statische sticker zijn makkelijk te verwijderen zonder lijmresten

Ruit sticker

 

Opvallen op de werk- of winkelvloer

Vloerstickers zijn ontwikkeld om extra aandacht te trekken. Daarom zie je ze vaak op de winkelvloer om aanbiedingen onder de aandacht te brengen. Maar je kunt ze ook gebruiken om klanten een bepaalde route te laten lopen. Vloerstickers worden daarom ook wel in ziekenhuizen, magazijnen en parkeergarages gebruikt om looproutes aan te duiden.

stickers voetafdruk

Deze vinylsticker wordt altijd afgewerkt met een afwerkingslaag. Vaak is dat een vloerlaminaat, deze zorgt ervoor dat de sticker niet te snel slijt als er over heen wordt gelopen. Ook heeft een vloerlaminaat vanwege de veiligheid nog een antisliplaag.

 

Stickers met een hoge opvalwaarde

Doming stickers, ook wel bekend als 3D-sticker zijn vinyl stickers met een transparante hoogglans epoxyharslaag. Deze stickers zijn in alle vormen te maken, rond, vierkant, ovaal of rechthoek. Ook is de sticker in een vrije vorm te maken, hierbij moet wel rekening worden gehouden dat de hoeken wel een minimale radius van 2 mm moeten hebben. De stickers zijn uv en weerbestendig en door de harslaag ook krasvast en bestand tegen agressieve stoffen en zowel binnen als buiten te gebruiken. Moet een sticker nog blijven zitten, bijvoorbeeld bij machines, dan kan gekozen worden voor een High Tack vinyl.

Doming sticker maken

Doming stickers worden vaak als logostickers gebruikt en kunnen van allerlei kleuren vinyl gemaakt worden. Behalve wit en transparant vinyl wordt ook vaak zilver of goud gebruikt. Doming stickers zijn wel iets duurder dan stickers die afgewerkt worden met laminaat, maar hebben door de luxe uitstraling ook een veel hogere opvalwaarde.

 

Blijf nog even plakken

Stickers voor tijdelijk of langer gebruik bieden oneindig veel mogelijkheden om jouw product of omgeving meer aandacht te geven. Het kiezen van het juiste materiaal is daarbij heel belangrijk. Wil je graag meer weten over het maken van stickers, neem dan contact met ons op.

Delen mag!

Ben Lammers

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur