Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Technische controle en digitale aanlevering. Wat doen jullie dan?

Technische controle en digitale aanlevering. Wat doen jullie dan?

We krijgen weleens vragen over de inhoud van onze werkzaamheden ten aanzien van ‘technische controle en digitale aanlevering’. Daarom leek het ons een goed idee hier je een iets meer over te vertellen. Is het een post om nog even snel wat winst op te pakken wat misschien gedacht wordt of is het wel degelijk een belangrijk onderdeel voor het behoud van een sterk merk?

 

Lithografie

Om deze vraag te kunnen beantwoorden gaan we even terug in de tijd toen er nog lithografen waren en drukkerijen nog films aangeleverd kregen en er bij iedere opdracht nog drukproeven werden gemaakt. Het werk van een reclamebureau was in die tijd beperkt tot het opmaken van advertenties en brochures, de foto’s werden door de lithograaf toen nog in hoge resolutie gescand en uiteindelijk in de opmaak gemonteerd, kleur gescheiden op films. Van die films werden dan weer kleur- of drukproeven gemaakt die ter correctie aan de opdrachtgever werden voorgelegd en die werden dan weer naar de drukker gebracht om er offsetplaten van te maken. Een heel proces dus.

 

Digitale fotografie

Door de komst van de computer, de goedkopere scanners en uiteindelijk de digitale fotografie, is het beroep van de lithograaf overgenomen door de fotograaf en de vormgevers bij het reclamebureau of drukkerij. Het filmtijdperk werd overbodig en direct-to-plate was geboren. Dat heeft in het begin nogal wat voeten in de aarde gehad om de kwaliteit die door de lithograaf werd gewaarborgd te behouden. Er werden wereldwijd afspraken gemaakt om kleurstandaarden te hanteren die ervoor zouden zorgen dat het eindresultaat beter beheerst zou kunnen worden. Er kwamen kleurprofielen als FOGRA27, FOGRA39, ISO coated etc. En beeldschermen en printers werden gekalibreerd op basis van de gewenste output.

 

technische controle kleuren

 

Kwaliteit steeds belangrijker

We zitten dan in de tijd van de economische crisis die ervoor zorgde dat de marges in de aankoop van drukwerk zo krap werden dat er geen tijd of geld meer was om kleurproeven te maken. Drukpersen werden zo afgesteld dat er weinig ruimte meer was om kleuren aan de pers te kunnen bijstellen. Vandaar het belang van duidelijke afspraken omtrent kleurbeheersing in het productieproces. Die ontwikkeling heeft zich verder doorgezet waardoor de kwaliteit van het aangeleverde werk steeds belangrijker is geworden. De samenwerking tussen fotograaf, reclamebureau en drukkerij vraagt om duidelijke afspraken over kleurprofielen en drukwerk specifieke aspecten.

 

Punt voor punt

Vandaar ook dat de persoonlijke technische controle zo belangrijk geworden is. Naast het gebruik van programma’s als bijvoorbeeld Flight Check die veel technische fouten weet op te sporen zoals het gebruik van steunkleuren en onvoldoende resolutie van gebruikte afbeeldingen, is het voor de vormgever noodzakelijk om het bestand pagina voor pagina na te lopen op punten die het programma niet weet te vinden. Ik let dan op het gebruik van de juiste lettertypes, logo’s, stramien en geplaatste afbeeldingen. Dit doe ik aan de hand van een hoge resolutie pdf die is gemaakt volgens de afgesproken kleurprofielen. Intern hebben wij de afspraak dat de eindcontrole altijd door een collega vormgever wordt gedaan zodat er altijd met een frisse blik naar gekeken wordt.

Pas wanneer ik intern definitief akkoord heb gegeven op het pdf-bestand, kan er worden aangeleverd aan de drukkerij waar ook nog een kwaliteitscheck wordt gedaan voordat de opdracht in productie gaat. Check-check-dubbel check dus.

technische controle

 

Perfect eindproduct

Kan dat dan niet tijdens de opmaak of in de proefversies worden gedaan? (Ik hoor het je denken). Natuurlijk wordt er voordat de opmaak start eerst gekeken naar de aangeleverde bestanden, zodat we vooraf veel problemen al hebben opgelost. Maar de focus ligt bij de opmaak en de correctiefase vaak op inhoudelijke zaken en tijdens de eindcontrole op de technische aspecten van het document. Uiteindelijk is ons doel om een zo perfect mogelijk eindproduct te kunnen afleveren. Een zesje is voor ons niet goed genoeg.

Delen mag!

Ben Lammers

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur