Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Van huisstijlhandboek naar online branding platform

Van huisstijlhandboek naar online branding platform

Inconsistente branding doet afbreuk aan je merk. Dus al je communicatie zou moeten voldoen aan je huisstijl. Maar het aantal communicatiemomenten en -kanalen is zo groot geworden, dat jouw marketingafdeling te veel tijd kwijt is om mensen de juiste materialen aan te leveren en het gebruik ervan te controleren. Frappant ontwikkelde voor (B2B en B2C) opdrachtgevers een ‘next level’ online huisstijlhandboek: een gepersonaliseerd branding platform dat marketeers helpt professioneler en sneller te werken. Samen met de rest van de organisatie én externe partners.

Consistente branding – sterker merk

Branding die afwijkt van je huisstijl, doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van je merk. Het menselijk brein is namelijk ingesteld op het ontdekken van patronen, verschillen en overeenkomsten. Subtiele veranderingen in bijvoorbeeld kleur, vorm, plaatsing, font of taalgebruik maken dat ons onderbewustzijn anders reageert en ons gevoel bij een merk kan veranderen. Een dankbaar onderwerp in neuromarketing. Een sterk merk bouw je niet zonder consistente branding. Neem Apple, Nike of Coca-Cola; afwijkingen komen gewoon niet voor. (Wel goeddoordachte en jarenlang onderzochte logo-upgrades …)

Afwijkingen in logo’s van bekende merken geven direct een raar gevoel. Zie jij wat er mankeert?

Meer dan een online huisstijlhandboek

Voorwaarden als duurzaamheid, snelheid en gebruiksvriendelijkheid vereisen een nieuwe vorm van werken met je huisstijl. Frappant ontwikkelde voor meerdere B2B en B2C opdrachtgevers de oplossing. Een online branding platform met functionele maatwerkopties, dat marketeers de tools geeft om sneller, efficiënter en plezieriger te werken. De branding verloopt efficiënt én blijft consistent, zodat je tijd overhoudt voor waardevoller zaken dan het controleren van juist logo-gebruik.

Kerneigenschappen online branding platform

 1. Alle branding elementen en marketingmaterialen overzichtelijk weergegeven én 24/7 beschikbaar;
 2. Heldere gebruikersinstructies van alle branding elementen en goed/fout-voorbeelden;
 3. Verschillende toegankelijkheidniveaus, van publiek toegankelijk tot beschermd achter een persoonlijke of groep-specifieke inlog;
 4. Uitbreidingsopties zoals een beeldbank, eigen opmaakmodule, directe bestelfunctie, video-instructies, gepersonaliseerde omgevingen, content-deling en bedrijfseducatie.

online-brandbook-frappant

Huisstijlmiddelen altijd up-to-date en 24/7 beschikbaar

Dit online platform kan je zo uitgebreid maken als je zelf nodig acht. In elk geval bevat het een overzichtelijke, clickable inhoudsopgave van de huisstijlmiddelen:

 • logo’s (bekijken en downloaden)
 • kleurgebruik en -codes
 • vormen
 • fonts
 • brandstory, pay-offs, merkbelofte
 • copyplatform (voor de juiste tone-of-voice)
 • Word-, Excel-, PowerPoint, briefpapier en andere Office templates
 • opmaakbestanden (bijvoorbeeld visitekaartjes)
 • emailhandtekening- en nieuwsbrieftemplates
 • bestaand commercieel materiaal (brochures, banners, pandaankleding, wagenbestickering etc.)
 • wat wil je nog meer?

Met een inlogcode geef je iemand de toegang tot de onderdelen die hij/zij nodig heeft en scherm je andere delen af. De weergave van een ‘huisstijlelement’ bevat de gebruikersinstructies en de downloadopties. De marketingafdeling hoeft enkel te zorgen dat veranderingen in de huisstijl ook worden ge-update in het systeem. Komt het nieuwe ontwerp van Frappant? Dan zorgen wij uiteraard dat de juiste versie op het platform staat.

Praktische marketing- en communicatietools

Enkele maatwerkopties die we al hebben gerealiseerd:

1. Marketing- en salesinzichten door downloadhistorie

Het online branding platform biedt eigenaren inzicht in de download- en gebruikershistorie op het platform, in zijn geheel en per gebruiker. Dit geeft een extra controletool voor consistente branding en biedt waardevolle inzichten voor marketing en sales.

2. Online beeldbank

Voor veel opdrachtgevers is de toevoeging van een beeldbank van grote waarde. Hiermee kan allerhande beeldmateriaal (denk aan sfeerbeelden, brandimages, bedrijfsfoto’s, pers- en productfotografie, foto’s van medewerkers) veilig en overzichtelijk worden bewaard. Middels tagging en een handige zoekfunctie kan iemand – met de juiste rechten – gemakkelijk de juiste beelden selecteren en downloaden.

Werknemers, (HR) afdelingen, dealers, buitenlandse vestigingsmanagers, zelfs vertegenwoordigers van de pers kunnen nu – zelfstandig én correct – gebruik maken van communicatiemiddelen die je online beschikbaar stelt.

drukkerij

3. Snelle bestelfunctie drukwerk

Heb je productiepartners zoals drukkerijen waarmee je prettig werkt of prijsafspraken hebt? Dan kunnen we een bestelmodule integreren in je platform, waardoor je met een paar klikken een huisstijlmiddel bestelt bij de leverancier van jouw keuze. En laat bezorgen op het gewenste adres.

 

 

Gebruikersvoorbeeld: branding door buitenlandse vestiging

Buitenlandse vestigingen willen nog weleens een eigen interpretatie hebben op de huisstijl. Ze ‘in de pas laten lopen’ qua branding is soms een uitdaging. Met het online branding platform maak je heldere instructies en de juiste materialen – 24/7 dus onafhankelijk van tijdszones! – in de gewenste taal beschikbaar.

 1. Marketeer buitenlandse vestiging gaat naar het branding platform;
 2. krijgt direct merkgevoel door de vormgeving;
 3. hij/zij logt in;
 4. ziet gepersonaliseerde omgeving in begrijpelijke taal;
 5. beschikt over heldere instructies, actuele bestanden en voorbeelden;
 6. kijkt eventueel de toegevoegde instructievideo’s;
 7. downloadt zelf zijn materialen en past ze toe. Om 02:00 ’s nachts Nederlandse tijd. 😊
 

 

Eigenschappen online branding platform (vs. traditionele huisstijlhandboek)

 • Duurzaam
 • Snel en gebruiksvriendelijk
 • Bevordert consistente branding
 • Actuele branding- en huisstijlmiddelen 24/7 beschikbaar
 • Heldere instructies voor gebruik van huisstijlmiddelen
 • Verschillende toegankelijkheidsniveaus
 • Integratie beeldbank mogelijk
 • Gepersonaliseerde en groep-specifieke omgevingen
 • Gebruiker krijgt ‘merkgevoel’
 • Dowloadhistorie per gebruiker mogelijk: biedt inzichten voor marketing en sales
 • Modulair uit te breiden met functionele opties zoals: video-instructies, bestelfunctie, bedrijfseducatie, contentbank…

Wat moet jouw online branding platform allemaal kunnen? Mis je nog iets? We denken graag met je mee. Liever eerst nog even gluren bij de buren? Binnenkort komt onze eerste praktijkcase online.

 

Wil je jouw branding ook snel en consistent kunnen doorvoeren in alle uitingen? Stuur Dennis een mailtje of bel ons om de mogelijkheden te bespreken!Mail Dennis!

Delen mag!

Dennis Hoftijzer

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur