Je bent hier: home > inspiratie > Blog: Wereld televisie dag

Wereld televisie dag

Het venster op de wereld. Je ontspanning van de dag of juist de spanning bij het kijken. De televisie is niet meer weg te denken. Anno 2018 hebben we een hypermodern apparaat waar je naast televisie kijken nog zoveel meer mee kan doen. We kijken waar we willen, wanneer we willen en hoe vaak we willen. Maar dit is niet altijd zo geweest…

 

De ontwikkeling van de televisie

In 1950 werden in Nederland de eerste televisies verkocht door het bedrijf Philips. Grote kasten die een groot deel van de woonkamer in beslag namen. In heel Nederland hadden rond deze tijd maar rond de 500 mensen een televisie in bezit. Vrienden en families kwamen bij elkaar om televisie te kijken.

Rond 1961 hadden al rond de één miljoen huishoudens een televisie. In deze tijd werd er maar één zender uitgezonden. Langzaamaan werden dit er steeds meer toen de kabeltelevisie ontstond. Hierdoor namen de aantallen zenders toe.

De jaren ’90. De televisie is een onmisbaar onderdeel in het leven geworden van veel gezinnen. Met programma’s als de Mini Playback Show, Rad van Fortuin, GTST en Ron’s honeymoon Quiz zitten veel gezinnen ‘s avonds achter de tv geplakt. Vanaf het jaar 2000 was er een breed aanbod van zowel binnenlandse als buitenlandse content op de televisie te vinden. Talentenjachten en realityseries doen hun intrede en werden erg populair onder de kijkers. Ook muziekzenders als MTV en TMF doen het op dat moment goed onder de jongeren.

 

Van videoband naar online

Tegenwoordig heeft bijna niemand meer een videorecorder in huis en iedereen die na 2005 geboren is weet niet eens waar je het over hebt. Maar ook de DVD’s worden alweer een stuk minder door de komst van het internet. Voor €8,99 per maand kun je onbeperkt films, series en documentaires kijken via de online streamingdienst Netflix. Je kijkt niet meer alleen via de televisie, maar ook via je laptop, mobiel of tablet.

netflix televisie

 

Kijken wat we willen, wanneer we willen en waar we willen

De laatste jaren verdwijnen de ‘’gewone’’ televisies uit de woonkamers en komen er Smart-Tv’s voor in de plaats. Deze televisies zijn verbonden met het internet waardoor je bijvoorbeeld ook Netflix, Videoland of uitzending gemist kunt kijken. Door deze streamingdiensten kijken Nederlanders steeds minder naar live tv. Dit met onder andere als reden dat we kunnen kijken wat we willen, wanneer we willen en waar we willen. En daarnaast wordt een film of serie niet op het meest spannende moment onderbroken door een reclameblok. De televisie heeft door de jaren heen heel wat ontwikkelingen doorgemaakt en met de nieuwste technieken zal hierin zeker nog wel meer gaan veranderen. Hoe zal het zijn over 20 jaar? Wie weet binge-watch jij dan door een vr-bril of check je je favoriete serie op een hele andere manier! En bestaat de televisie dan überhaupt nog wel? Wij zijn benieuwd! Jij ook?!

Delen mag!

Milou Huitink

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur