Je bent hier: home > inspiratie > Blog: De macht van influencers

De macht van influencers

Wat ik echt een fascinerend fenomeen vind, zijn de influencers op YouTube. Maar dan met name degenen die zich, al dan niet bewust, richten op kinderen! Sinds een tijdje heeft mijn Zesjarige op de iPad de influencers gevonden. Ze begon met Jill. Zij is vrij childproof. Ze gebruikt geen scheldwoorden, maar gooit er wat hysterische gilletjes uit en zegt veel ‘Oh My God’, waardoor de Zesjarige dit nu hele dagen roept. Overigens moest zij ook heel hard huilen toen ik vertelde dat het décor vanuit waar zij de opnames doet, gewoon een studio is en niet haar huis. Dat naar aanleiding van de prachtige pimpgedachten van haar, toen ze de keukenkastjes onder handen nam. Onder het mom van ‘Maar Jill heeft ook een papieren keuken en dat wil ik ook in onze keuken’.

Dat duidt erop dat de Zesjarige dus totaal geen besef heeft van wat echt is en wat niet (vooral dat laatste). En dat vind ik nou het fascinerende eraan: de online wereld is zelfs zó geweldig dat ik er zelf ook in trap.
Zo bekeek zij op een dag een vlog van MeisjeDjamila. Er was één wat ouder filmpje dat ik zo geweldig vond, dat ik dat graag even wil delen. Het gaat om de vlog over Poopsie Unicorn Surprise.

Hierin heeft Djamila een grote verpakking voor zich staan. En je moet weten dat Djamila’s enthousiasme echt van het scherm afspat. Ze is zó blij en gelukkig. Met álles. Ja, daar kan ik mij wel in vinden. Dus voordat ze überhaupt begint, heeft ze al meerdere kreetjes eruit gegooid, ‘Oh my God, joehoe, whoehoe’ en wat nog meer. Ook praat ze zangerig, zwaait met armen en haren en dat wakkert het enthousiasme als kijker aan.
We kwamen dus op een vlog van de Poopsie Unicorn Surprise en ik én de Zesjarige zaten op het puntje van onze stoel. Wat zou dit zijn?

Ze begon met uitpakken, heel langzaam, maar heel duidelijk voor de camera. ‘noooh dit voelt zo ontzettend fijn aan, oh dit is zo ontzettend jammer want de verpakking is zo mooi!’ Ze pakte het op zo’n manier voor de camera uit dat zij niet zag wat het was en wíj wel! Briljant natuurlijk!
De verpakking van de baby Unicorn was ook echt geweldig, want iedere keer als je de wikkel een stukje verwijderde, kwam er weer een klein cadeautje te voorschijn. En iedere keer gilde Djamila weer alsof ze de loterij won.
‘Oh my god, ik kan het niet zien, maar het voelt, tadatadaaa! Oh dit is de diaper voor de unicorn, wat moet ik me daarbij voorstellen? Ik hou het niet meer van nieuwsgierigheid. Woeh, wat is dát?!Oh my god!’ dat soort teksten.

EN TOEN WAS HET MOMENT DAAR: DE UNICORN ZELF!!!
‘Oh my God!! Superr cute!’, zei mijn Zesjarige verrukt met een heus Engels accent en bijpassend influencersgezicht.
Maar het aller-aller-mooiste was dat dat ding kon poepen! Ja! Niet gewone poep! Nee! Glitterslijmpoep!!!! OMG!!! Daarvoor moest je nog even één van de kleine cadeautjes open maken en in het potje dat spul mengen (ik denk mega chemisch, maar ach, wat maakt het uit, je krijgt wél glitterpoep). En dan moest je dat spul te eten geven aan de Unicorn. Té cute. En dan moest de Unicorn een plens water op drinken en op de kop worden gehouden en draaien en draaien maar. En toen ging de Unicorn op het potje!! En toen poepte die slijm. Unicorn glitterslijm, mensen! Djamilla gilde of het ervan af hing en ik en de Zesjarige dansten op de bank! Echt, ik greep naar mijn portemonnee om de creditcard te pakken en dat ding te bestellen! Hoe heb ik ooit kunnen leven zonder de glitterslijmpoepsieunicorn!

Realitycheck: dat ding kost € 60,- en na één keer is de slijm op en kun je er niet veel meer mee. Behalve nieuwe potjes glitterslijm eten bestellen van € 11,- per potje.

Maar goed, wat ik er maar mee wil zeggen: ik snap dat bedrijven influencers benaderen voor het aanprijzen van hun producten. Zeker als je je als bedrijf richt op producten voor kinderen of jongeren (Generatie Z) zit je volgens mij gebakken met een influencer als MeisjeDjamila.
Benieuwd wie er na het zien van de vlog wél de Unicorn gaat bestellen. Doe mij dan even een mailtje, dan bied ik me graag aan om samen de glitterpoep te brouwen.

Delen mag!

Marjolijn Gerritsen

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur