Je bent hier: home > inspiratie > Nieuws: Liz is een eigenwijze. (En zo hebben wij onze mensen het liefst)

Liz is een eigenwijze. (En zo hebben wij onze mensen het liefst)

Ze danste vanaf haar vierde, stond op haar zesde al op het snowboard. Als Liz (19) iets wil, dan leert ze het gewoon. ‘Ik doe graag dingen die ik nog niet eerder heb gedaan.’ Vormgeven doet ze op haar eigen manier. ‘Eerst lekker snuffelen en schetsen; prutsen is het meest onderschatte onderdeel van het creatief proces.’ 

Thuis moet ze de keukentafel delen met haar broertje die in zijn examenjaar zit. “Dat is niet te doen”, dus maakt Liz tijdens haar ‘corona-stage’ gebruik van een bureau in haar vaders bedrijf. Hij was het die Frappant op haar radar zette. “Ik bekeek de website en besloot dat ik alleen Frappant zou aanschrijven; ik wilde nergens anders stage lopen.”

18 jaar en ouder

Als ze niet studeert of werkt, is Liz het liefst bij haar twaalf (!) vriendinnen, allemaal uit Lichtenvoorde. “Stappen kan nu niet doorgaan, net als de festivals en vakanties die we hadden gepland nu we eindelijk allemaal achttien jaar en ouder zijn. Gelukkig kijken we ook graag films in onze joggingbroek. Of koken we samen. Hoewel het meeste eten uiteindelijk thuisbezorgd wordt, hahaha.” In gezelschap van dat dozijn jongedames is Liz niet de grappigste, stilste of degene met de grootste mond. “Ik denk dat ik degene ben die het voortouw neemt bij het organiseren van activiteiten. Dan kunnen we iets gaan doen dat ik nog niet ken.”

Gedragsbeïnvloeding

Stagiair vormgever Liz

Bij Frappant wil ze leren hoe je vanaf nul een nieuw merkconcept maakt. “Logo, huisstijl, alles wat erbij komt kijken. Ik ben ook heel nieuwsgierig naar merkherkenning en hoe je met vormgeving gedrag kan beïnvloeden. Met kleuren, fonts en vormen bewust inspelen op de hersenen. Dat wil ik wel leren.”

Strijkkralen-poster

Waar ze als vormgever nu al goed in is? Met 3D-materialen werken. Geen 3D-technologie; Liz bedoelt tastbaar materiaal. “Ik maak bijvoorbeeld een 3D-item van strijkkralen, of van papierstroken. Daarvan maak ik vervolgens een 2D-weergave en uiteindelijk wordt het een vette poster. Dat levert unieke dingen op!” Wij hebben het gezien: dat is zo.

Gutsen en kantknippen

Liz vindt het zonde dat vormgeven tegenwoordig meestal alleen nog met softwareprogramma’s wordt gedaan. “Natuurlijk werk ik graag op de computer, maar ik schets bijvoorbeeld ook heel veel. Want met schetsen kan alles! En bij elk begin moet alles kunnen.” Dat noemt Liz het meest onderschatte onderdeel van een creatief proces: “Rondsnuffelen, schetsen, knutselen. Beperkingen komen later wel, wanneer je het moet gaan uitwerken in systemen.” Daarom koos ze voor het ROC Twente, waar ze behalve leerde vormgeven op de computer, ook kennismaakte met Lino-drukken, ‘gutsen’, boekbinden, textielbewerken en kantknippen. Je snapt het: wij verwachten ook veel te leren van Liz.

 

Delen mag!

Geesje Rietveld

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Foto auteur