AVG-campagne De Lichtenvoorde

In aanloop naar de invoering van de Wet Algemene Verordening Gegevensbescherming in 2018, ontwikkelde Frappant voor zorgorganisatie De Lichtenvoorde een ludieke manier om medewerkers bewust te maken van potentiële uitglijders. Hoe scherp is jouw organisatie nog op de praktische kanten van de AVG?

Wie is de opdrachtgever?

De Lichtenvoorde biedt zorg en ondersteuning in de regio Oost-Gelderland, aan mensen met een (verstandelijke) beperking. Denk aan jeugdzorg, wonen met ondersteuning, begeleiding bij werk en voor zorgadvies en -behandeling.

Wat was de vraag?

De lancering van AVG in mei 2018 was hét moment om de mensen in de organisatie bewust te maken van de grote hoeveelheden persoonsgevoelige gegevens die dagelijks door hun handen gaan.

Wat was de aanpak?

We kozen voor een ludieke insteek met een opvallende metafoor, die de bewustwording direct vergroot en intern een ‘viraal’ effect heeft. Een doordachte interne activatiecampagne, met als doel bewustwording bij medewerkers over de nieuwe wet én van hun omgang met cliëntgegevens.

Creatie

We ontwikkelden de campagne ‘Persoonsgegevens? Laat ze niet slingeren’, opvallend vormgegeven in knalgeel en bruin. We pakten eerst de aandacht met guerrillamarketing, gevolgd door een uitrol met middelen zoals interne informatieschermen, het intranet, memo’s en tot de verbeelding sprekende Chiquita-achtige bananenstickertjes.

Wat was het resultaat?

Rondslingerende bananen overal riepen vragen op. Het antwoord: die bananen zijn data. Laat persoonsgegevens niet slingeren, want zo maakt je organisatie een flinke uitglijder. De campagne genereerde het tot doel gestelde bewustzijn en de gedragsverandering die moest volgen.

Benieuwd hoe de mensen in jouw organisatie nu omgaan met persoonsgegevens? Of weet je in je achterhoofd eigenlijk al dat het scherper moet? Laat Frappant eens meedenken over een pakkende activatiecampagne.

Meer weten over onze aanpak en hoe wij hiermee jouw merk sterker kunnen maken? Neem dan gerust contact met ons op.

Delen mag!

Terug naar het overzicht