SmartHub: identiteitsontwikkeling voor dé stage- en afstudeerregio van Nederland

Je bent jong en je wilt wat. Carrière maken in dit geval. Denk je dan aan de Achterhoek? Inmiddels wel! Want we hebben SmartHub. Als verbinder tussen jong talent en innovatieve bedrijven in de regio, maakt SmartHub Achterhoek carrièrekansen zichtbaar. Maar dat is niet altijd zo geweest.

De Achterhoek staat bekend als een groene oase van rust en daarmee een prachtige bestemming voor recreatie. Terecht, daar zijn we trots op! Maar daarnaast hebben we een heel andere kant: een innovatieve, ambitieuze, ondernemende kant die zich uit in tal van succesvolle bedrijven en organisaties. Een kant die jong talent in staat stelt om te vlammen op de Achterhoekse arbeidsmarkt. Om die onderbelichte kant in de spotlight te zetten ontwikkelde Frappant op verzoek van Regio Achterhoek (tegenwoordig 8RHK Ambassadeurs) het merk SmartHub. Het doel: de regio op economisch vlak een boost geven.

Wie is de opdrachtgever?

8RHK Ambassadeurs is een collectief van Achterhoekse ondernemers, organisaties en overheidsinstellingen. Deze ‘ambassadeurs’ bundelen hun innovatie- en daadkracht en werken samen met verschillende partners om de regio te versterken.

Wat was de vraag?

We willen de Achterhoek economisch profileren en daar moet een identiteit voor ontwikkeld worden, aldus 8RHK Ambassadeurs. Steeds meer jongeren trokken namelijk weg uit de regio. Niet omdat zij niet in de Achterhoek wilden werken en wonen, maar omdat ze het idee hadden dat ze hier geen carrière konden maken. Een aanname die niet klopt, want in de Achterhoek wemelt het van de innovatieve bedrijven en initiatieven. Veel daarvan waren alleen niet zichtbaar genoeg en dus niet bekend bij jong talent. Kortom: er was onvoldoende verbinding tussen bedrijven en jong talent. Hoog tijd om zichtbaar en voelbaar te maken welke economische kansen deze regio te bieden heeft.

Wat was de aanpak?

Om een identiteit voor de Achterhoek als werkgeversmerk te ontwikkelen, doken we in het onderscheidende vermogen van de regio. Wat typeert ons op economisch vlak? Waar blinken we in uit? Die vragen namen we samen met de klant en verschillende Achterhoekse ondernemers – die cruciaal zijn geweest voor het ontstaan van SmartHub – onder de loep. Van oudsher is de Achterhoek sterk in de maakindustrie en daarin zijn we nog altijd koploper. Dit werd het startpunt. Maar we zijn inmiddels veel meer dan ‘makers’ alleen. De focus op maakindustrie werd daarom al snel verbreed.

Verschillende brainstormsessies verder, werd het voor ons steeds duidelijker wat de typisch Achterhoekse economische waarden zijn. We zijn een volk dat samen de schouders eronder zet, de koppen bij elkaar steekt, innovatieve ideeën bedenkt en verbindingen legt. Dát is waar de Achterhoeker in uitblinkt. De Achterhoek is een slimme verbinder. Een SmartHub.

Creatie

De volgende stap was een krachtige visuele identiteit ontwikkelen. In de huisstijl is gekozen voor krachtige kleuren die lekker contrasteren met de groene kleuren van de Achterhoek als toerismetrekpleister. In het logo van SmartHub komt de typisch Achterhoekse ‘A’ terug, met daaromheen een netwerk van verbindingen. Precies wat de Achterhoek is.

Daarna volgde de ontwikkeling van opvallende communicatiemiddelen waarmee talent in en buiten de Achterhoek bereikt werd. Denk aan ministands, roze polo’s en merchandise voor studentambassadeurs, een selfiewand voor events zoals de Talententuin en natuurlijk de SmartHub tourbus, waarmee SmartHub zich door het hele land kon profileren. Uiteraard ontwikkelden we ook een online marketing- en contentplan om jongeren via social media te bereiken en te activeren. Daar zijn we vandaag de dag nog steeds actief bij betrokken.

Marij Striekwold, projectleider SmartHub: “Elke maand hebben we samen met Frappant een redactievergadering. Samen kijken we naar de contentstrategie en -creatie en hoe we onze (online) zichtbaarheid kunnen vergroten. We willen namelijk nog meer studenten interesseren voor een stage of afstudeeropdracht bij één van de ruim 160 aangesloten werkgevers in de Achterhoek. De professionaliteit en creativiteit van het team van Frappant ervaren wij altijd als heel prettig!”

Wat was het resultaat?

SmartHub Achterhoek heeft doel getroffen. De nieuwe identiteit zet de innovatieve, ondernemende, ambitieuze kant van de Achterhoek in de spotlight. Het legt de verbinding tussen jong talent en bedrijven en maakt innovatieve kansen in de regio zichtbaar. Een aantal cijfers op een rij:

– 166 aangesloten Achterhoekse bedrijven (en dat aantal groeit nog steeds);
– Meer dan 2300 volgers op LinkedIn, ruim 600 Facebook volgers en 740 volgers op Instagram;
– Strategische partnerships met 7 partijen op het gebied van onderwijs en innovatie

De Achterhoek is een regio waar je carrière kunt maken én waar je de rust, ruimte en veel groen vindt. Die tegenstelling maakt de regio nu juist zo mooi, vinden wij als Achterhoekse club. SmartHub Achterhoek maakt die identiteit zichtbaar, bundelt de innovatieve krachten en draagt zo bij aan een gezonde economische positie voor de regio. En daar zijn wij als Frappant natuurlijk ook heel blij mee. Want als het goed gaat met de Achterhoek, gaat het goed met ons.

Good goan! 😉

Delen mag!

Terug naar het overzicht